full screen background image
Keresés
2019 november 12 - kedd
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Babits Mihály születésére emlékeztek Szekszárdon

Babits Mihály születésére emlékeztek Szekszárdon

2017.11.24. Koszorúzással és előadással emlékeztek Babits Mihály születésének 134. évfordulójára pénteken Szekszárdon, a költőóriás Babits utcai szülőházánál.

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum által ötödik alkalommal megszervezett ünnepségen Ódor János múzeumigazgató elmondta, a rendezvényen a 20. századi líra egyik legnagyobb alakjáról emlékezünk meg. Felhívta a figyelmet, hogy Babits Mihály szülőháza az idén ötven éve, 1967-óta működik múzeumként. Hozzátette, 1967-ben még csak az épület földszinti része töltött be múzeumi funkciót, a teljes épület 1983-ban vált múzeummá.

A költő 1883. november 26-án született Szekszárdon.

Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Máté István önkormányzati képviselő, a humán bizottság alelnöke. Rövid méltatásában Szabó Lőrinc költő, Babits egykori tanítványa szavait idézte: „Az emberiségnek néhány évezred során csak húsz-harminc olyan költőzsenije született, mint ő (…)”. Majd saját szavaival így méltatta a költőt: Babits nem egy volt a sok közül, hanem egy az egyből.

Zárásként Bbabits Mihály „Örökkék ég a felhők mögött (Vallomás helyett hitvallás)” című művéből idézett:

„Az első könyvem első oldalára a „soha-meg-nem-elégedés” himnuszát írtam be. Nincs jogom hát panaszkodni, ha ma is elégedetlenül futok még, sokat szereztem, sokat el is dobtam, egy vállrándítással, gesztusaim idegesek voltak és türelmetlenek, soha le nem ültem egy pillanatra sem, gazdagságomban szegénynek éreztem magamat és fáradtságomban nyughatatlannak, nemcsak a könyvemben, homlokomra is fel van írva a „soha-meg-nem-elégedés. Futottam hősen, szüntelen, lélekzetlen, olykor szinte elbukni látszottam, s hasonlítottam ahhoz a fához, melynek koronáját földig csapja a szél… Mi tart fönn, mi a gyökér, amely nem szakad el, mely elpusztíthatatlan táplál valami kimeríthetetlen erővel?”. A hit az élet ereje, az ember, ha egyszer él, akkor valamiben hisz. Ha nem hinné, hogy valamiért élnie kell, akkor nem élne” Ezek a szavak, Tolsztoj szavai, járnak az eszemben, s vizsgálom, mit hiszek? Óh örökkék ég minden felhők mögött, kiirthatatlan optimizmus! (…)”

A méltató szavak után a megyei múzeum nevében Ódor János múzeumigazgató, az önkormányzat nevében dr. Máté István, a Babits Mihály Kulturális Központ nevében Zsikó Zoltán ügyvezető helyezett el koszorút az emlékház utcafrontján található emléktáblán. Ezt követően Buda Attila irodalomtörténész tartott előadást „Kettős szerepben, Babits Mihály, a Nyugat szerzője és szerkesztője” címmel. A rendezvényen közreműködött Rubányi Anita előadóművész, aki a költő „Szőlőhegyen télen” című versét szavalta el. Az ünnepségen a költő nevét viselő általános iskola képviselői is részt vettek, akik Babits Mihály, emlékház udvarán álló szobrát koszorúzták meg.

A vezetőképen: a megyei múzeum képviseletében Ódor János helyezett el koszorút az emléktáblán. Fotó: Kadarka.net


ElőzőBabits Mihály emléke előtt tisztelegtek KövetkezőInternetes csalót buktattak le a tolnai rendőrök – rengeteg embert átvert


Read previous post:
Internetes csalót buktattak le a tolnai rendőrök – rengeteg embert átvert

2017.11.24....

135 millió forintból újult meg a szedresi óvoda

2017.11.24....

Close