full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Balassa János kórház: a cukorbetegség korai diagnózisa és kezelése kulcsfontosságú

Balassa János kórház: a cukorbetegség korai diagnózisa és kezelése kulcsfontosságú

2018.11.14. November 14. a Diabétesz Világnapja, a cukorbetegség elleni küzdelem világméretű összefogásának napja. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa ez alkalomból az alábbi ismeretterjesztő cikket teszi közzé.

2018 november 14. a Diabétesz Világnapja. Ezen a napon született FrederickBanting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.

Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több száz millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

A Diabétesz Világnap 2018-2019 (World Diabetes Day 2018-19) témája a család és a diabétesz.

A 2 éves kampány célja, hogy tudatosítsa a család szerepét a cukorbetegek kezelésében, gondozásában, a szövődmények megelőzésében, és segítséget nyújtson a közös célok eléréséhez.

Több mint 425 millió ember él cukorbetegséggel. Többségük 2-es típusú cukorbeteg. A betegségnek ez a típusa a normál testsúly megőrzésével, rendszeres testmozgással, egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel megelőzhető lenne. A családok kulcsszerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség módosítható kockázati tényezőinek kezelésében, amihez nélkülözhetetlen a szükséges ismeretek átadása, a támogató környezet, a feltételek biztosítása.

A 2-es típusú cukorbetegségben a korai diagnózis és a kezelés kulcsfontosságú a szövődményeinek megelőzése, az életkilátások javítása szempontjából. Ehhez a korai tünetek ismerete, a fokozott kockázatúak szűrése nélkülözhetetlen.

Dr. Sudár Zsolt
diabetológus-endokrinológus szakorvos, osztályvezető főorvos
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
III. Belgyógyászati Osztály
Read previous post:
Close