full screen background image
Keresés
2021 február 28 - vasárnap
  • :
  • :

Balassa János kórház: a „néma gyilkos” nem ismer kegyelmet

Balassa János kórház: a „néma gyilkos” nem ismer kegyelmet

2018.05.17. A május 17-ei Hypertonia Világnap és a Nemzetközi Hypertonia Társaság (NHT), valamint a Hypertonia Világ Liga kezdeményezésére meghirdetett „MMM18: Május a vérnyomásmérés hónapja” mozgalom alkalmából, megelőzést segítő céllal ismeretterjesztő cikket tett közzé a Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa. 

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb rizikótényező, mely a legfőbb oka a szív-érrendszeri megbetegedéseknek és halálozásnak. A szívbetegségek a fejlett országokban vezetik a halálozási statisztikákat, és ennek hátterében részben a fel nem ismert, nem jól kezelt hypertonia áll. Egyes adatok szerint évente 10 millió ember hal meg világszerte a magas vérnyomás következtében. Sajnos nagy részük nem is tud arról, hogy magas a vérnyomása.

Magyarországon folyamatosan emelkedik a hypertoniások száma, jelenleg közel 4 millió hypertoniás él hazánkban, és mivel hosszú ideig tünetmentes marad ez az állapot, nem túlzás „néma gyilkos”-nak nevezni. Sokan nem tudnak róla, emiatt minden felnőtt embernek fontos lenne megismernie a vérnyomását. Ezt a célt szolgálja a Május a Vérnyomásmérés Hónapja kampány is, melynek célja olyan emberek vérnyomását megmérni, akiknek egy éven belül (vagy még soha életében) nem történt
vérnyomásmérés.

Ilyen szűrővizsgálatra lesz lehetőség 2018. június 2-án, a a Balassa János kórház és a CORA Alapítvány által szervezett Dohányzásmentes Világnapon a szekszárdi Prométheusz Parkban.

Ezen a ponton kell megemlékeznünk prof. Kiss Istvánról, aki a Magyar Hypertonia Társaság korábbi elnöke volt, az említett kampányok legfőbb mozgatója, aki nagyon sokat tett a magyar hypertoniás betegekért és aki hosszú betegség után az elmúlt héten elhunyt.

Mennyi a normális vérnyomás? Éljen 40/90 Hgmm alatt! hangzott el évekkel korábban a szlogen, és valóban, jelenleg ez a normális vérnyomás felső határa Európában. Ugyanakkor a 130-140 Hgmm közöttiek se legyenek nyugodtak, már ebben a kategóriában is célszerű fokozottan ellenőriztetni a vérnyomást és bizonyos nem-gyógyszeres „beavatkozások” segítségével egészségesebb életmódra áttérni (dohányzás elhagyása, rendszeres testmozgás, testsúlycsökkentés, szívbarát étrend).

Hazánkban a jól beállított hypertoniások aránya alig éri el a 45%-ot, Tolna megyében azonban még ennél is rosszabb a helyzet, mindössze 26%-os az aránya a jól beállított betegeknek, teendő tehát bőven van.  A Balassa János kórházban tavaly óta működik egy Hypertonia Ambulancia, ahol hypertonia szűréssel és gondozással foglalkoznak.

Ismerje meg vérnyomását, menjen el szűrővizsgálatokra, éljen mindenki egészségesebben, mert a „néma gyilkos” nem ismer kegyelmet!

A cikk eredetileg a Tolna Megyei Balassa János Kórház oldalán jelent meg – kattintson!

Dr. Benczúr Béla
kardiológus, hypertonia-specialista
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktatókórház Kardiológiai Osztály
Read previous post:
Lopni járt a templomba

2018.05.17. Vádemelést...

Close