full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Balassa János Kórház: a szívbetegségek között a szívroham, a szívinfarktus jelenti a legnagyobb veszélyt

Balassa János Kórház: a szívbetegségek között a szívroham, a szívinfarktus jelenti a legnagyobb veszélyt

2018.09.30. Minden évben szeptember utolsó vasárnapján rendezik meg a Szív Világnapját. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa ez alkalomból az alábbi ismeretterjesztő cikket teszi közzé.

Az elmúlt száz esztendőben világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokot a szív-érrendszeri betegségek jelentik, közülük a szívbetegségek képezik az elsőszámú „közellenséget”, míg a stroke (szélütés) a 3. leggyakoribb halálok. Nincs ez másképp hazánkban sem, mely a kiemelkedő szív-érrendszeri halálozású országok közé tartozik.

A világ legnagyobb halálozású országai között az „előkelő” 4. helyen állunk.

A szívbetegségek a nőket sem kímélik, tévhit az, hogy a női nem, a hormonális státusz megvédené a nőket a szívbetegségektől, a halálozási adatok azt mutatják, hogy a nőkben is a legnagyobb veszedelmet a szívbetegségek jelentik. A szívbetegségek jelentőségére nem lehet eléggé felhívni a figyelmet, a nemzetközi kardiológiai szervezetek emiatt minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén világméretű kampányt folytatnak annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az elsőszámú “gyilkos”, a
szívbetegségek jelentőségére.

Idén szeptember 30-án lesz a Szívünk Napja, melynek idei jelmondata: „My heart, your heart” vagyis az “Én szívem a te szíved”.

A kampány célja, hogy olyanoknak is felhívjuk a figyelmét a szívbetegségek jelentőségére és megelőzésére, akik nem is gondolnak rá. “Minden szívdobbanás számít” – mondja az egyik üzenet.

Tudják, hányat dobban a szív egy nap alatt? Közel 100.000-et!

Az idei világnapon a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a veszélyeztetettek (márpedig egy népbetegséggel szemben ki ne lenne veszélyeztetett?) tegyenek fogadalmat, hogyan próbálnak küzdeni a jól ismert kockázati tényezőkkel szemben. A kampány az ezzel kapcsolatos motivációt szeretné erősíteni:

– Csökkenteni akarom a testsúlyomat, le akarok fogyni
– Többet fogok mozogni
– Elhagyom a dohányzást
– Egészségesebben fogok táplálkozni

A szívbetegségek között jelentőségét tekintve a legnagyobb veszélyt a szívroham, a szívinfarktus jelenti, mely a szívet tápláló koszorúerek hirtelen elzáródásának következtében jön létre. A katasztrófa azonban évekig, évtizedekig készülődik, mialatt az érintett „gyűjtögeti” a rizikófaktorokat (dohányzás, elhízás, cukorbetegség, magasvérnyomás, emelkedett koleszterinszint). Az egészségtudatos életmód, a rizikófaktorok visszaszorítása minden ember egyéni érdeke és felelőssége. Az infarktust jelenleg már nagyon korszerűen tudjuk kezelni, mégis egy potenciálisan életveszélyes állapotnak tartjuk.

Magyarországon a kórházban infarktussal ellátott koszorúér-tágításon átesett betegek halálozása az első 30 napban 8,7%, vagyis 100-ból majdnem 9 ember még a kórházban meghal. Ez azonban jó eredménynek számít, és a sürgős infarktusellátás hatékonyságát jelzi. Ezzel szemben az infarktuson átesett betegek 1 éves halálozása meghaladja a 18 %-ot, vagyis közel minden ötödik infarktuson átesett beteg meghal az első év végére. Ez az adat az utógondozás jóval kisebb eredményességét tükrözi, a
betegek töredéke jut el rehabilitációra, nagy részük nem hajlandó szedni a koleszterinszint-csökkentőt és nem képes életmódot váltani. Ennek javításához az orvos-beteg együttműködés javítása szükséges, amit csak a kardiológusok mozgósításával tudunk elérni.

Szekszárdon sokat igyekszünk tenni a szívbetegségek megelőzéséért, illetve a már szívbetegségen átesett emberek gondozásáért, melynek évtizedekre visszanyúló  hagyományai vannak. Mégis az utóbbi egy évben jelentős előrelépés történt ezen a téren. A Balassa János Kórházban megkezdte működését az I.Belgyógyászati Osztály új részlege, a Kardiológiai Rehabilitációs Részleg.

Ezzel az eddig is működő, ambuláns (járóbeteg) rehabilitáció kiegészült egy fekvőbeteg rehabilitációval, ahol az infarktuson átesett vagy szívműtét után lábadozó betegeknek helyben meg tudjuk adni azt a kezelést, mely a talpra álláshoz, a megszokott otthoni környezetbe való visszakerüléshez elengedhetetlen. Infarktus után az egyéves halálozás visszaszorításában a legnagyobb jelentősége a rehabilitációnak van, fontos volna, hogy minden betegünk éljen ezzel a lehetőséggel.

Kórházunkban egy sikeres pályázatnak köszönhetően megkezdte működését az Egészségfejlesztési Iroda, az EFI, mely az egészséges életmód népszerűsítésében, lakossági szűrések megszervezésében központi szerepet tölt be. Az EFI munkatársai szorosan együttműködnek az érintett szakmai szervezetekkel és az egyes betegségeket ellátó szakemberekkel. Ennek szép példája volt idén nyár elején a CORA Egészségvédő Alapítvánnyal és a Kardiológiai Osztállyal közösen megrendezett Dohányzásmentes Világnap is, melyben számos intézmény és iskola is részt vett. Most ez az együttműködés folytatódik az EFI Szekszárd „Viselj egy szívecskét a Szív Világnapján!” akciójával.

Gondoljanak a 100.000 szívdobbanásra, vigyázzanak a saját és mások szívére!

Dr. Benczúr Béla
Osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
I. Belgyógyászati Osztály