full screen background image
Keresés
2020 október 26 - hétfő
  • :
  • :

Balassa János Kórház: eredményesek a szürke hályog műtétek

Balassa János Kórház: eredményesek a szürke hályog műtétek

2018.10.11. A látás világnapját 2000 óta tartják meg minden év október második csütörtökén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a jó látás megőrzésének, illetve a látásromlás, látásvesztés megelőzésének fontosságára, a szembetegségek gyógyításának egyre sikeresebb lehetőségeire. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa a világnap alkalmából az alábbi ismeretterjesztő cikket teszi közzé.

Minden évben az október hónap a látás hónapja. A látás világnapja október második csütörtöke, ebben az évben október 11.-re esik. Október 15.-e pedig a Fehér Bot nemzetközi napja, amely a látássérült, vak honfitársainkról szól.

A szem a legfontosabb érzékszervünk. A jó látás mindennapi tevékenységünknek és a modern élet nyújtotta lehetőségeknek alapvető feltétele. A legfontosabb cél a látás megőrzése és a vaksághoz, nagyfokú látásromláshoz vezető szembetegségek megelőzése. A Balassa János kórház szemészeti osztályának orvosai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megelőzés és a gyógyítás területén megfelelő ellátást biztosítsanak Tolna megye lakosainak, szembetegeinek.

Az osztály orvosai követik a szakma fejlődésének lehetőségeit, gyermekkorban szűrővizsgálatokat végeznek, gondozzák a kiszűrt gyermekeket, a felnőtt szembetegeket pedig kezelik.

A szürke hályog a leggyakoribb látásromláshoz vezető szembetegség, amely sok embert érint. Tolna megyében évente 1400-1500 szürke hályog műtét történik, nagyon jó eredménnyel. Jó hír a szürke hályogos betegeknek, hogy az osztály új, modern készülékeket kapott, melyekkel még jobban, eredményesebben lehet elvégezni a beavatkozásokat.

A műtét mikroszkóp alatt történik, ultrahanggal működő úgynevezett „phacoemulsificatios” készülékkel és műlencse beültetéssel. Az utóbbi hónapokban üzembe állított speciális szemészeti műtőasztal, operációs mikroszkóp és ultrahangos úgynevezett „phacoemulsificatios” készülék kiválóan bevált, ezek segítségével nagyon eredményesen lehet elvégezni a műtéteket. A szakma többi területén is a legújabb diagnosztikus és terápiás módszereket alkalmazzák. A szemészeti osztály ambulanciáján és szakrendelésein várják az ellátásra szorulókat.

Illusztráció: Verywell Health

Dr. Vastag Oszkár
osztályvezető főorvos
Tolna Megyei Balassa János Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Szemészeti Osztály
Read previous post:
Close