full screen background image
Keresés
2020 október 20 - kedd
  • :
  • :

Balassa János Kórház: fontos az autizmus időben való diagnosztizálása

Balassa János Kórház: fontos az autizmus időben való diagnosztizálása

2019.04.02. Az április 2-án évek óta világszerte óriási hangsúlyt kapó Autizmus Világnapja alkalmából a Tolna Megyei Balassa János Kórház Tudományos Tanácsa az alábbi ismeretterjesztő cikkel kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy az időben történő, szakszerű autizmus diagnózis milyen fontos az érintett gyermekek és felnőttek további, megfelelő fejlesztése, akadálymentesítése szempontjából.

A „Nem rosszabb, csak más”, illetve a „Mindannyian mások vagyunk” szellemében szeretnék megemlékezni az autizmusról a Világnap alkalmából.

Az autizmus korunk egyik legrejtélyesebb egészségügyi problémája. Egy központi idegrendszert érintő, fejlődés-neurológiai eltérés, amelynek következtében, egy komplex viselkedéses szindróma alakul ki. Már az első életévben kimutathatóak egyes szociális tünetek, de az egyértelmű diagnózis ilyen korai időszakban még nem állítható fel. A diagnosztikusan már értékelhető, specifikus, a környezet figyelmét felhívó tünetek kb. 18 hónapos kortól jelentkeznek.

A kórkép tudományosan megalapozott kutatásának indulása 1943-44-re tehető, Leo Kanner és Hans Asperger nevéhez köthető. Majd a kutatás az 1960-as években folytatódott, ma már nap mint nap több ezer publikáció jelenik meg a témában. Egyértelmű tény, hogy folyamatosan nő a diagnosztizált autisták száma, melyre hatással van diagnosztikai gyakorlat, illetve a diagnózishoz kapcsolódó ellátórendszer változása a nemzetközi és a magyar adatokban egyaránt. Az autizmus a magyar jogrendben 2003 óta képez önálló fogyatékossági kategóriát.

Hogy mi okozza az autizmust? Sajnos erre még nem tudnak egyértelmű magyarázatot adni, annak ellenére, hogy a témában világszerte intenzív kutatások folynak. Ebből következően a terápiás próbálkozások is hézagosak. Jelenleg úgy tudjuk, a fiúk esékenysége 4,3-szor magasabb a lányokhoz viszonyítva. Az is ismert, hogy a kutatások alapján az autizmus egyik kockázati tényezője a magas apai életkor, ugyanis a 40 évnél idősebb férfiak gyermekei között közel 6-szor magasabb az autizmus kockázata, mint a 30 év alatti férfiak esetében. Az anya életkora 35 év felett jelent kockázati tényezőt.

Bizonyos kutatások összefüggésbe hozták az előfordulási gyakorisággal a terhesség alatt szedett egyes gyógyszerek hatását, az anyai D vitamin, illetve mikrotápanyagok hiányát, vagy prenatális vírusfertőzéseket és egyéb ismert kockázatot jelentő problémákat (pl. dohányzás) is. Mindezek azonban az autizmus esetében nem bizonyíthatók egyértelműen. A kutatások jelen állása szerint az autizmust sok különböző tényező, genetikai és környezeti hatások együttes kombinációja okozza.

Amit tehetünk, hogy időben segítünk felismerni a tüneteket annak érdekében, hogy a megfelelő környezeti feltételeket biztosító, autizmus-specifikus nevelési módszerek és akadálymentesítés mielőbb biztosítható legyen számukra a családban és az oktatási-nevelési intézményekben egyaránt, hogy lehetőség szerint a legjobban fejlődhessenek, s ezáltal értékes tagjai lehessenek társadalmunknak.

A szekszárdi kórházban Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Gondozó működik, ahol a szülők, védőnők, gyermekorvosok észrevételei alapján, első körben találkozunk a pervazív fejlődési zavarral küzdő gyermekekkel. Autizmus gyanúja esetén gondozónk beutalójával – területi illetékesség szerint – a PTE Gyermekpszichiátriai Osztálya fogadja és diagnosztizálja a gyermekeket.

Tolna megyében már két egyesület működik, ahol az érintettek és hozzátartozóik kicserélhetik tapasztalataikat a Vackor Autista és Fogyatékkal Élők Szüleinek Paksi Egyesülete és az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület. Vannak figyelemfelhívó és jótékonysági rendezvények, séták, futások, melyek segítenek abban, hogy egyre jobban a figyelem fókuszába kerüljön a jelenség. Hiszen az autista embertársainkkal való problémamentes, sikeres együttélésből a teljes társadalom profitál – „auti” és „neti”, (azaz neurotipikus fejlődésű) egyaránt.

Kékbe borult a Garay tér az autizmus világnapján – kattintson!

Dr. Takács Zsuzsanna
gyermekpszichiátriai szakorvos, gondozóvezető főorvos
Tolna Megyei Balassa János Kórház, egyetemi oktató kórház
Gyermek- és Ifjúsági Lelki Gondozó