full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Balassi-mise: az idén Bonyhádon tartják meg

Balassi-mise: az idén Bonyhádon tartják meg

2017.02.07. Bonyhádon tartják az idei Balassi-misét. A zarándokló istentiszteleten – február 11-én, szombaton délután 6 órai kezdettel a katolikus templomban – Kiss-Rigó László püspök megszenteli azt a két kardot, amelyet irodalmi díjként egy magyar költő és egy külföldi műfordító vesz át Bálint napján a budai Gellért szállóban. A misén hagyományosan a Misztrál együttes ad zenei szolgálatot. A zenekar egyik alapító tagja Török Máté énekes, gitáros. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

Művész úr, miért fontos, hogy a négy évszázada az Úr táborába megtért poétát évről évre, a Szent Korona örök tartományaiban valahol – sőt azon kívül is, hiszen a bécsi Stephansdomban is tartottak már Balassi-misét – fölidézzék több száz magyar előtt, versénekléssel?​
– Egy verséneklőnek Balassi költészete megkerülhetetlen. Hidat képvisel a megénekelt vers és a régi zene között, miközben majd’ fél évezred elteltével is szól a ma emberéhez. Versei által példát mutat: hitet sugárzó művei erőt adnak a keresőknek, embersége megmutatja, hogy bűnbánatot tartani nem gyengeség.

– Mi a hatása annak, hogy Önök egy-egy Balassi-misén mindig egy helyi kórussal is megosztják a zenei szolgálatot? Az idén a Bonyhádi Katolikus Kórus énekel majd, Sümegi Katalin karnagy vezényletével.
– A templom, mint szakrális tér, olyan hely, melyben az emberi énekszó egymást erősíti, így minél többen éneklünk, annál nagyobb az ereje. Nagyon örülünk, hogy idén is egy kórussal közösen szolgálhatjuk ezt az ügyet!

– Közvetlenül a mise után a Misztrál koncertet ad a bonyhádi művelődési házban. Ebben a világinak szánt műsorban is ötvözik-e szakralitással a zenei anyagot?
– Mi abban hiszünk, hogy a versek túlnyomórészt felső sugalmazás hatása alatt íródnak, hasonlóan, mint a hozzájuk kapott dallamok. Ezek a művek szétválaszthatatlanok szakrális szinten. Mi általában nem közvetlenül Istenről éneklünk, de Vele.

A képen a római katolikus templom. Fotó: mapio.net

Forrás: preshaztarsasag.wixsite.com.
Read previous post:
Close