full screen background image
Keresés
2021 január 16 - szombat
  • :
  • :

Bárdos Sarolta nyerte a XIV. Balassi-kard borseregszemlét

Bárdos Sarolta nyerte a XIV. Balassi-kard borseregszemlét

2018.10.08. Tokajban tartották a XIV. Balassi-kard borseregszemlét. A férfias fajták versenyét ezúttal – immár másodszor – egy nő nyerte meg: a Tokaj Nobilis Borászat vezetőjének, Bárdos Saroltának 2017-es hárslevelűje lett a bajnokbor.

A Tokaji Szüreti Napok legrangosabb szakmai rendezvénye az idén a Balassi-kard borseregszemle volt: a borvidékről borvidékre, borfajtáról borfajtára vándorló borverseny az idén immár harmadszor érkezett a Hegyaljára. 2010-ben a furmintok versenyeztek, ekkor Áts Károly alkotása győzött, 2014-ben Mádon a hatputtonyos aszúkat kóstolták a szakértők: ekkor Bai Edit műve lett az első. Az idén a hárslevelű borokkal tíz induló vállalta az igényes megmérettetést. A Balassi-kóstolócsapatban Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész, Győrfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, jász-kun főkapitány, Gaal Ferenc mérnök, író, és Molnár Pál, a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj alapítója ült a kóstolóasztalhoz.

A pontszámok összesítésével kialakult az eredmény, eszerint a Tokaj Nobilis borászának, Bárdos Saroltának 2017-es bora lett a Balassi-kard Hárslevelű. Az eredményt a Tokaji Szüreti Napok főszínpadán Molnár Péter, a Tokaji Hegyközségek Tanácsának elnöke, és Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke jelentette be. A népes közönség nagy tapssal jutalmazta a teljesítményt.

A bajnokbort a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard átadási ceremóniáján, 2019 februárjában Bálint napján nyújtja át a borász a magyar költőnek és a külföldi műfordítónak.

Forrás: preshaz.eu
Read previous post:
Close