full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

„Erre vártunk húsz éve” – elkészült a Parászta-patak mederrendezése

„Erre vártunk húsz éve” – elkészült a Parászta-patak mederrendezése

2016.10.12. A környéken élők régi nagy problémája oldódott meg a Parászta-patak mederrendezésével, mely a Mérey Mihály programban valósult meg.

A mederrendezéssel kapcsolatos munkával szeptember végén végeztek, a hivatalos átadót szerda délután tartotta meg Ács Rezső polgármester és Ferenc Zoltán önkormányzati képviselő.

Ács Rezső elmondta, a mederrendezésnek köszönhetően több évtizedes problémát sikerült megoldani. A csapadékos időszakok alkalmával ugyanis korábban rendszeresen víz szivárgott a környékbeli házak alagsori helyiségeibe, pincéjébe. Ez pedig nagyban rontotta az ingatlanok használhatóságát – fejtette ki a városvezető.

A probléma megszüntetése érdekében a ma elérhető legmodernebb megoldásokat alkalmazták – tájékoztatott a polgármester. A patak medrét mintegy 400 méter hosszan kibetonozták, a meder alá pedig 800 méter hosszúságban úgynevezett draincsöveket fektettek le, melyek lehetővé teszik a szivárgó vizek befogadását – tudtuk meg Ács Rezsőtől.

meder-paraszta-szekszardFüvesített rézsűvel látták el a Parászta-patak medrét. Fotó: Kadarka.net

Mint azt hozzátette, a rendszert úgy alakították ki, hogy a környékbeli ingatlanok tulajdonosai számára adott a lehetőség arra, hogy igény esetén rácsatlakozzanak erre a csőhálózatra. Nemcsak a patakmeder újult meg, hanem a híd is, mely jóval szélesebb lett, mint volt. Ács Rezső arról is beszámolt, hogy az önkormányzat műszaki osztálya segítségével a közeljövőben kitisztítják a meder feljebb található részét.

A mintegy 250 millió forintból megvalósított mederrendezést júniusban kezdték és igyekeztek azt befejezni az őszi esők beállta előtt. A munkát az Alisca Bau és a Duna Aszfalt végezte el.

A polgármester elmondta, Ferencz Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője sokat lobbizott a meder rendbetétele érdekében. Mint azt zárásként kifejtette, reméli, hogy a beruházásnak köszönhetően sikerült jobb körülményeket teremteni az itt élők számára.

imgp8608Kovács Károly szerint áldatlan állapotok szűntek meg a mederrendezéssel. Fotó: Kadarka.net

A közelben lakó Kovács Károly úgy fogalmazott: „erre vártunk 20 éve”. Mint azt hozzátette, a rendszerváltozás utáni években feltöltötték a medret, ami nagy hiba volt. Emiatt ugyanis a csapadékos időszakokban „áldatlan állapotok” uralkodtak, a környékbeli házak alagsoraiban ugyanis nem ritkán 30-40 centiméter mély víz állt – mondta a hatvanas éveiben járó férfi. Mostanra viszont megszűnt a probléma, már nem szivárog a víz az ingatlanokba. A mederrendezés szerinte nemcsak műszakilag sikerült jól, de esztétikus is lett.

Ferencz Zoltán képviselő emlékeztetett, körzetében tavaly körforgalom épült az 56-os számú főút és a Palánki út kereszteződésében, nemrég pedig megújult a főút szekszárdi bevezető szakasza. Az élet azonban nem áll meg, a mederrendezés befejezése után most a Bor utca teljes rekonstrukcióján dolgoznak – mondta el zárásként.

Mint azt korábban már megírtuk, a 3 milliárd forintos költségvetésű Mérey Mihály programot a 33 milliárd forintos Modern Városok program részeként valósították meg. A Mérey Mihály programban mintegy három kilométer hosszan újult meg az út a Sárköz utca elejétől a Faluhely után található buszfordulóig. Emellett több mint 700 méteren felújították az utat a Bartina utcában és 400 méteren út épült a Csengey Dénes utca korábban szilárd útburkolattal nem fedett részén.

A Bor utca, vagyis a régi 6-os út a siófoki körforgalom és a Rákóczi utca Szekszárdra bevezető szakasza között újul meg teljesen. A kivitelezést mintegy egy hónapja kezdték, a befejezés határideje 2017. április. A mintegy 3,5 kilométeres szakaszon 900 millió forintból, 2×1 sávos út létesül, valamint kiépül a szennyvízhálózat és közvilágítás is. Az út közvetlen közelében mintegy 200 család lakik életvitelszerűen, a munka befejeztével a közszolgáltatásokat is biztosítja majd számukra a város.

Szintén megírtuk, várhatóan hamarosan megkezdik a borvidék betonvápás úthálózatának fejlesztését, mely a Mérey Mihály program legnagyobb beruházása. A szekszárdi dombokon mintegy 11 kilométer hosszan újulnak meg, illetve épülnek betonvápás utak, melyek egyben a vízelvezetőként is szolgálnak.

A Modern Városok programról szóló anyagainkat az azonos nevű címkén, vagy itt találja – kattintson!

A vezető képen: Ács Rezső, Szekszárd polgármestere (b) és Ferencz Zoltán, az 1. számú választókörzet képviselője a Parászta-pataknál tartott szerdai sajtótájékoztatón. Fotó: Kadarka.net




Read previous post:
Close