full screen background image
Keresés
2018 december 10 - hétfő
  • :
  • :

Beváltották a rendőrség reményeit az új traffipaxok

Beváltották a rendőrség reményeit az új traffipaxok

2016.04.05. Megkezdte üzemszerű működését kedd reggel a Véda közúti intelligens kamerarendszer, az első két órában száznál kevesebb szabályszegés történt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője kedd délelőtt egy solymári fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pont közelében tartott sajtótájékoztatón.

2018hirdetés

Óberling József elmondta: az első két órában kevesebb mint száz jogsértést dokumentált a 134 útszakaszon található 365 eszköz, az új fixtelepítésű traffipaxok „beváltották a hozzájuk fűzött reményeket“. A napi áthaladások száma egyébként átlagosan egymillió – jegyezte meg.

A főosztályvezető közölte: a keddi “éles” indulást több mint két év munka előzte meg, az előkészítés azért igényelt ennyi időt, mert összetett informatikai rendszerről van szó, rendkívül bonyolult informatikai eszközök összehangolását kellett elvégezni. Emlékeztetett arra: az üzemszerű működés megkezdésének időpontját két héttel ezelőtt jelentették be, amikor már stabilan és megbízhatóan működött a rendszer valamennyi eleme.

Az új fix telepítésű traffipaxok országos térképe. Forrás: Police.hu

A korábbi kétkedő hangokra utalva szólt arról is, hogy a jogsértések feldolgozását el tudja látni a rendőrség, mert az eszközök helye jól lett megtervezve és jól sikerült az ahhoz kapcsolódó kommunikáció, így alacsony a jogsértések száma. Hozzátette: már a tesztüzem tapasztalatai is azt mutatták, hogy kevés jogsértés történt, az eszközök környezetében jellemzően mindenki betartja a közlekedési szabályokat. Óberling József ugyanakkor kiemelte, fontos, hogy ne csak a Véda-rendszer elemeinél, hanem mindenütt tartsák be a szabályokat a közlekedők.

A kamerahálózat kialakításakor 365 fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pontot – Véda kamerát – helyezett ki a rendőrség az ország 134 balesetveszélyesnek ítélt útszakaszára. A rendszer emellett 160 mobil sebességmérőt foglal magában. A fixen telepített és a mobil Véda kamerák kedden 8 órakor teljes funkcionalitással kezdték meg üzemszerű működésüket az ország egész területén. Az új kamerák a sebességmérés mellett forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak.

Mint azt korábban a Kadarka.net-en már többször is megírtuk, Tolna megyében hat helyen lesznek fix telepítésű traffipaxok. Szekszárdon az 56-os úton, a szőlőhegyi körforgalomnál, Dunaföldvár belterületén a 6-os út 88 as kilométerszelvénynél, Bonyhád belterületén, a 6-os számú főút 157-es kilométerszelvényénél, valamint Dombóvár belterületén, a 611-es út bevezető szakaszán, illetve Nagydorog belterületén a 63-as út 26-os kilométerszelvényénél és Hőgyész belterületén, a 65-ös út 26-os kilométerszelvényénél van egy-egy fix traffipax.

Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma – 2010-hez képest – 2020-ig csökkenjen a felére, 2050-ig pedig a nullához közelítsen.

veda-tolnaFix traffipaxok Tolna megyében. Forrás: Police.hu

A Belügyminisztérium, az ORFK és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala konzorciumában megvalósuló projekt keretében felszerelt új traffipaxok pontos helyét a rendőrség honlapján térképes és táblázatos bontásban is közzétették.

Budapesten hat új traffipaxot helyeztek el: kettőt-kettőt az M3-as és az M5-ös autópályánál, valamint az M1-es és M7-es autópálya közös szakaszánál. Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megye tíz, Zala kilenc, Fejér, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye nyolc-nyolc új kamerát kapott. Baranya és Bács-Kiskun megyében hét-hét, Békés, Csongrád, Heves, Somogy, Komárom-Esztergom, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat-hat, Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megyében öt-öt új szupertraffipaxot szereltek fel. Pest megyében négy új kamera van.

A témáról korábban közölt összefoglaló írásunkat itt találja – kattintson!

 A képen: A budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fixtraffipaxok. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close