full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Bikavérek és merlotok fölényes győzelme

Bikavérek és merlotok fölényes győzelme

2015.04.05. Összesen 55 aranyérmet és 11 ezüstérmet osztottak ki a hagyományosan magas színvonalú Szekszárdi Borvidéki Borversenyen. Az ítélőbizottságok szigorú szempontok alapján bírálták el a bormintákat.

A március 26-án megtartott versenyre összesen 225 mintát neveztek be a termelők, amiből kilencet zártak ki. Az aranyéremmel díjazott borok aránya így, mintegy 25 százalék. A borvidék adottságainak megfelelően az aranyéremmel jutalmazott borok szinte mindegyike vörösbor volt.

A termelők egyébként túlnyomóan 2012-es évjáratú borokkal neveztek a versenyre. Az eredmény arról is visszajelzéssel szolgál, hogy milyen nehéz, kihívásokkal teli évjárat a 2012-es.

Mint azt Sebestyén Csaba borász, a verseny szervezője ezzel kapcsolatban a Kadarka.net-nek elmondta, a 2012-es év időjárása igen forró volt. A szokottnál is jóval magasabb volt a napsütéses órák száma a borvidéken, ami nyomot hagyott a szőlőn, illetve az elkészült borokon. A savak enyhén kiégtek, így a borok az átlagosnál „mediterránabb jellegűek” lettek. Ennek ellenére az első tíz helyen végzett bor mindegyike a 2012-es évjáratból került ki. A legjobban egyébként a bikavérek és merlotok teljesítettek, az első hét helyen ilyen borokat találni.

A benevezett minták egyébként valamivel kisebb százalékban kaptak aranyérmet a szokásosnál. Az ezüstérmek száma arányosan tekintve pedig valamivel több volt az átlagosnál.

Sebestyén Csaba ehhez hozzáfűzte, igen szigorú bizottságok bírálták a borokat, hiszen cél, hogy a verseny magas színvonalát fenntartsák, sőt évről-évre emeljék. Ezt szolgálja az a – korábbi – döntés is, hogy a Szekszárdi Borvidéki Borversenyen nem osztanak ki bronzérmet. Csak a nevezett minták legfeljebb 30 százaléka kaphat érmet; ezüstöt, vagy aranyat.

A szervező, borász elmondta, hogy a 2015-ös verseny zsűrije több mint 40 főből, ennek kétharmada szekszárdi borászokból állt. A bírák harmadát pedig az ország minden borvidékéről érkező borászok alkották.

Mint azt korábban már megírtuk, a legjobb vörösbornak járó díjat a Vesztergombi Pince 2012-es Cabernet Sauvignon bora nyerte el.

A további eredményeket a Szent György napi Borünnepen hirdetik ki április 25-én. A Szekszárd Város Borának járó elismerést és a további kilenc díjat is ekkor adják át.

Szekszárdi Borvidéki Borverseny – képgaléria: Kiss Albert
Read previous post:
Close