full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

Bírság helyett engedélyt kaphatnak az engedély nélkül fúrt kutak

Bírság helyett engedélyt kaphatnak az engedély nélkül fúrt kutak

2016.10.02. 2018. december végéig lehet engedélyt kérni a 2016. június 4. előtt illegálisan fúrt kutak használatára – hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint azt augusztus elején megírtuk, a egy jogszabály-módosításnak köszönhetően – minden szankció alkalmazása nélkül – fennmaradási engedélyt kaphatnak a 2016. június 4. előtt engedély nélkül fúrt, vagy a nem azok szerint üzemelő kutak Magyarország területén. A változtatás célja, hogy az eddig illegálisan működő vízkiviteli eszközök „kifehéredjenek” és a vízfogyasztók jogkövető módon járjanak el.

A fennmaradási engedélyt 2018. december 31-ig lehet kérelmezni a megfelelő vízgazdálkodási hatáskörrel rendelkező hatóságok valamelyikénél.  Ha a kút háztartási igényeket elégít ki és legfeljebb évi 500 köbméter vizet szolgáltat talajvízből, vagy vízparti vízből, akkor a jegyzőtől kell fordulni. Kitétel az is, hogy a kút ne érintsen vízbázisvédelmi területet. Ettől eltérő esetben a fővárosi, vagy a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell benyújtani a kérelmet, amelyhez csatolni kell a működő, megépített kút pontos tervdokumentációit is.

Amennyiben a kút megkapja a fennmaradási engedélyt és 2016. június 4-e előtt fúrták, a tulajdonosát nem bírságolják meg. A kút létesítésének időpontját szükség esetén bizonyítani kell, ha ugyanis a megadott dátum után létesítették, akkor a fennmaradási engedélyt az eljáró hatóság kiadja, ugyanakkor bírságot is kiszab. Más esetben – ha például a hatóság nem engedélyezi a kút fennmaradását – a kút elbontására, megszüntetésére kötelezik a kérelmezőt.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kép illusztráció.
Read previous post:
Close