full screen background image
Keresés
2020 november 26 - csütörtök
  • :
  • :

Biztonságos közlekedésre tanít a roadshow

Biztonságos közlekedésre tanít a roadshow

2015.05.27. Szekszárdra érkezett a Magyar Autóklub Közlekedésbiztonsági roadshowja, ahol a diákok játékos módon ismerhetik meg a KRESZT és a biztonságos közlekedés alapvető szabályait.

A „Biztonságosan közlekedni egy életúton” elnevezésű országjáró programmal szombat késő délutánig várja az Autóklub az érdeklődőket a Tesco áruház parkolójában. A diákok és családok egy speciálisan átalakított kamionban elméletben, illetve a mellette felállított tanpályán a gyakorlatban is megismerkedhetnek a közlekedési szabályokkal. Mindezt szakember segítségével.

A közúti jelzésekkel, kereszteződésekkel tarkított pálya valós élethelyzeteket szimulál és a szabályok alkalmazására készteti a tanulókat. Az érdeklődők itt biztonságos körülmények között gyakorolhatják a kerékpáros közlekedést, illetve a Vöröskereszt segítségével az elsősegély-nyújtást is gyakorolhatják. Sőt egy átalakított autó segítségével azt is kipróbálhatják, mekkora féktávolsággal lehet megállni.

A biztonságos közlekedés Szekszárdon kiemelt figyelmet kap. A 6-os és 65-ös út elágazójánál, a siófóki kereszteződésben, mely a megye egyik leginkább balesetveszélyes csomópontja volt, a közelmúltban adták át a körforgalmat. A négyes iskola előtt kialakított parkolókat szintén a biztonság jegyében hozták létre – emlékeztetett Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a roadshow megnyitóján.

Elmondta, most már biztos, hogy körforgalom épül a Palánki út és az 56-os út kereszteződésében, ahol külön kerékpársávot is kialakítanak majd. A Szent-Györgyi Albert utca és az 56-os út kereszteződésénél pedig rendőrlámpákat helyeznek el. A rendőrlámpákat egyébként átfogó módon szeretnék korszerűsíteni és újraprogramozni a következő három évben. A cél, hogy tovább növeljék a gyalogosan és egyéb más módon közlekedők biztonságát.

A Szőlőhegy utca a közeljövőben közvilágítást kaphat és külön kerékpársávot alakítanak ki a biciklisek részére. A hosszú távú cél, hogy a város észak-déli irányban teljesen átjárható legyen biztonságosan kerékpárúton – mondta, majd megköszönte at Autóklubnak, hogy a roadshow-val segítik a gyermekek biztonságos közlekedésre való oktatását.

A közlekedésben nagyon fontos a szabálykövető magatartás és a közlekedési eszköz alapos ismerete. A bicikliseket nem védi kasztni, így a kerékpáros balesetek általában súlyosabb kimenetelűek – mutatott rá Megyeri Zsolt, a megyei rendőr-főkapitányság osztályvezetője. Emlékeztetett, tavaly összességében csökkent a balesetek száma Tolnában.

A Dienes Valéria iskola 5. c osztályának tanulói

Lényeges, hogy a diákok időben megtanulják a KRESZT, hogy meglegyenek az alapvető ismereteik mire nekivágnak a jogosítvány megszerzésének – mondta Baumann Péter, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője.

A közlekedés az élethez hasonlóan veszélyes üzem, amire fel kell készülni. Fontos, hogy a diákok már fiatalon elsajátítsák az elsősegély-nyújtás alapismereteit. Így nem ijednek meg, ha sérültet látnak és tudják, hogyan lássák el. Ez pedig akár életet menthet – mondta Gulyás Katalin a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének igazgatója. Hozzátette: szombaton várják a családokat, akiknek a bemutatják, hogyan kell sebeket ellátni, vagy valakit újraéleszteni.

Jurasits Zoltán, a Magyar Autóklub regionális igazgatója felhívta a figyelmet, minden délután szabad a pálya, szó szerint. Várják az iskolásokat, illetve a családokat, akik szeretnék elsajátítani biztonságos közlekedéshez szükséges ismereteket.

A Magyar Autóklub egyébként 2006-ban indította útjára a programot, hogy azzal elősegítse a közlekedési ismeretek elsajátítását és a balesetek elkerülését.

További információk a programról az Autóklub honlapján – kattintson!

Fotó: Steiner V.
Read previous post:
Close