full screen background image
Keresés
2021 május 7 - péntek
  • :
  • :

Bogyiszlón mutatkoznak be Tolna megye értékei

Bogyiszlón mutatkoznak be Tolna megye értékei

2018.06.14. Az idén a bogyiszlói Holt-Duna parton tartja meg a Vár a megye – Dél-dunántúli értékek napját a megyei önkormányzat, karöltve a Nemzeti Művelődési Intézettel, június 22-én. A rendezvényen nemcsak a Tolna megyei értékek tárulnak majd fel, de konferencia keretében Baranya- és Somogy megye értékeivel is megismerkedhetnek a résztvevők.

Negyedik alkalommal rendezi meg a Vár a megye – Tolna megyei értékek napját a Tolna Megyei Önkormányzat, mely ezúttal június 22-én, a bogyiszlói általános iskola udvarán, a Holt-Duna partján várja a vendégeket – közölte Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke a helyszínen tartott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón. Hozzátette, a helyszínválasztást a gyönyörű környezet és a helyi önkormányzattal való kiváló kapcsolat is indokolja.

A rendezvényre, melynek társszervezője a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI), többek között a települési önkormányzatok, értéktár bizottságok, megyei vezetők, civil szervezetek és mindazok kaptak meghívást, akikkel a megyei önkormányzat közösen próbál tenni Tolna megyéért. Az idei  Tolna megyei értékek napján 33 település képviselteti magát, összesen mintegy félezer vendéget várnak a Holt-Duna partjára – tudatta az elnök.

A programokról szólva elmondta, a „Minden Ízében Tolna Megye” főzőversenyre – melyen jellegzetes helyi alapanyagok felhasználásával készülnek majd az ételek – 22 csapat nevezett be. Ebből 15 úgynevezett kóstolópontként szolgál majd, ahol bárki megízlelheti a készülő finomságokat. A „Megyejáró Hétpróba” játékos versenyen 16 csapat vesz részt, emellett megválasztják a „Legszebb Standot” is.

A kulturális programok tekintetében Fehérvári Tamás megemlítette a Bogyiszlói Zenakar és Tánccsoport, a gyönki Harmónia Rand-Band Gyermekkórus és Zenekar, valamint a Tengelici Gitárszakkör, illetve a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar fellépését. Hozzáfűzte, ezen túlmenően büfé, borkóstoló, hungarikum játszóház és kézműves foglalkozások várják majd a résztvevőket.

Ebben az évben is a rendezvényen jelentik be, hogy melyek azok a megyei értékek, melyek elnyerték a „Tolnaikum” címet – tájékoztatott Fehérvári Tamás. Zárásként elmondta, az idén először konferenciát is tartanak a rendezvény keretében, „Az Értékek Összekötnek Konferencia” címmel.

Kuti Imréné, az NMI Tolna megyei irodavezetője elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatásával tartják meg a konferenciát, melynek hála Dél-dunántúlivá válik a rendezvény. A konferencián ugyanis Baranya- és Somogy megye értékeit is szeretnék majd megmutatni – fűzte hozzá. Kiemelte, Tolna megyében a települések több mint felén működik már értéktár bizottság, ez az arány pedig országosan is kiemelkedő.

A részleteiről szólva megosztotta, a konferenciára meghívást kapott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke, aki az értéktár mozgalomról fog előadást tartani. A konferencián szintén előadást tart Dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke, a Hungarikum Bizottság értéktárakért felelős koordinátora, aki  az értéktárakkal kapcsolatos tapasztalatokról, jó példákról szól majd. A Tolna Megyei Értéktár Bizottság munkájáról a bizottság elnöke, Dr. Say István tart előadást. A résztvevők emellett Révai Lilla „A medinai értékösvényen járni jó” címmel megtartandó előadását is hallhatják.

Szintén előadást tart Takács Mária, aki a Somogy megyei Gölle értékeiről szól, illetve Baranya megyéből Balogh Anikó, aki az Észak-Hegyhát tájegységi értéktár munkáját mutatja be.

A konferencia alkalmával szekcióüléseket is tartanak. Komjáthi Tamásné „Öltözékünk üzenete”, Viliminé dr. Kápolnás Mária „A múlt nyomában, ahogy a helyi értékeket feltárni érdekes”, Sümegi József, pedig „Tolna megye történeti emlékei” címmel tart előadást.

Tóth István, Bogyiszló polgármestere a sajtótájékoztatón arról szólt, nagy öröm, hogy az idén Bogyiszló adhat otthont a Vár a megye – Tolna megyei értékek napjának. Mint mondta, a helyszínül szolgáló szabadidőpark éppen azért jött létre, hogy az ilyen rendezvényeknek helyet adjon. Hozzáfűzte, a településnek rengeteg értéke van, Bogyiszló ezért is alkalmas helyszín a rendezvény megtartására. A polgármester zárásként kiemelte, a vendégeknek a helyi gasztronómiával is alkalmuk nyílik megismerkedni.

A képen: Fehérvári Tamás (b), Kuti Imréné és Tóth István. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close