full screen background image
Keresés
2021 szeptember 22 - szerda
  • :
  • :

Borászok Borásza – véget ért a verseny a szekszárdiak számára

Borászok Borásza – véget ért a verseny a szekszárdiak számára

2016.03.18. Egy szekszárdi sem maradt a 2016-os Borászok Borásza díjra jelölt bortermelők között.

A Borászok Borásza cím birtokosa az a kiemelkedő minőségű bort készítő személy lehet, akit az elmúlt évek Borászok Borászai egymástól függetlenül a hazai bortermelők 50 legjobbja közé jelölnek. Szavazati joggal az 50 jelölt rendelkezik. Minden jelöltnek egy szavazata van, az eddigi gyakorlatnak megfelelően két körben, egyszerű többséggel választják meg a győztest. Az első forduló után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozza meg a végső döntést az ötven jelölt, szintén egy-egy szavazattal.

Mint azt tavaly novemberben a Kadarka.net-en közöltük, a 2016-os díj 50 jelöltje között öt szekszárdi borász szerepelt. Jelölést kapott Dúzsi Tamás, Eszterbauer János, Heimann Zoltán, Takler Ferenc és Vida Péter. Az első forduló után azonban egyetlen szekszárdi sem maradt versenyben.

A borászok szavazatai alapján a következő öt jelölt jutott döntőbe: Áts Károly (Tokaj Kereskedőház), Bacsó András (Oremus), Bodó Judit (Bott Pince), Bott Frigyes (Bott Frigyes Pincészet), Ipacs Szabó István (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet).

Közülük választja majd ki a Borászok Borászát egyszerű szavazással az eredeti ötven jelölt. A végső eredményt április 29-én hirdetik ki.

Így állt össze az ötvenes jelöltlista
Mint azt korábban már megírtuk, a Prónay Bence, Csapody Balázs és Gerendai Károly alkotta Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának felkérésére az elmúlt évek Borászok Borászai – Demeter Zoltán, Lőrincz György, Szepsy István, Légli Ottó, Kaló Imre, Györgykovács Imre, Szentesi József és Berecz Stéphanie – egyenként alkották meg a saját ötvenes listájukat az általuk javasolt nevekkel; ezek összegzéséből állt össze a 2016-os díj eredeti ötvenes jelöltlistája.

Kiválasztják a Borászok Barátját is
Minden Borászok Borászának lehetősége van egy fő jelölésére a Borászok Barátja díjra. Ezt az elismerést olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. A korábbi évek győztesei Freund Tamás, Borbás Marcsi, Mészáros Gabriella és Alkonyi László voltak.

A díj jelöltjei közül – Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szőlőbirtokos; Csizmadia András gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője; Gál Helga, Magyarország bornagykövete, a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsosa; Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke, valamint Matt Kramer amerikai borkritikus, a Wine Spectator rendszeres szerzője – a Borászok Borásza aktuális ötven jelöltje választja ki a győztest, egyszerű többséggel.

Kadarka.net/MTI
Read previous post:
Close