full screen background image
Keresés
2019 május 23 - csütörtök
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Bordeauxban nyert aranyérmet a Halmosi- és a Takler Pincészet

Bordeauxban nyert aranyérmet a Halmosi- és a Takler Pincészet

2016.05.19. Aranyérmet nyert a Halmosi Pincészet és a Takler Pincészet a Les Citadelles du Vin nemzetközi borversenyen a franciaországi Bordeuxban, ahol összesen négy szekszárdi bort díjaztak.

A május 14. és 16. között Bourg-sur-Gironde-ban megtartott borversenyen aranyérmes lett a Halmosi Pincészet Négykezes Cabernet Franc Válogatás 2009 bora. A világviszonylatban is kiemelkedőnek számító borversenyen szerzett éremmel már négyre nőtt a Halmosi József szőlő- és borosgazda által ezzel a borral nyert aranyérmek száma. Ugyanis, mint azt a Kadarka.net-en megírtuk, a Négykezes Cabernet Franc Válogatás 2009 aranyérmet szerzett a 2015-ös VinAgora, valamint a 2015-ös Országos Takarékszövetkezeti Borversenyen, illetve bekerült a Pannon Borrégió TOP-25 borába is.

Szintén aranyéremmel ismerték el Bordeux-ban a Takler Pincészet Cabernet Sauvignon Reserve 2009 borát, mely ugyancsak sokszoros aranyérmes. Ez a bor ugyanis nemcsak az MTA Bora lett idén, de a XII. Bayer Borversenyen (2016), illetve a 2015-ös VinAgorán – ahol champion díjra jelölték – is aranyérmet nyert. Emellett a Takler Pincészet Cabernet Sauvignon Reserve 2009 bora nagyaranyat kapott a 2015-ös Magyar Bormustrán és a második legjobb fajtabor lett a Borászportál tavalyi vaktesztjén.

A Takler Pincészet Szekszárdi Primarius Merlot 2012 ezüstérmet kapott Bordeaux-ban. Szintén ezüstérmes lett a Bodri Pincészet és Szőlőbirtok Gurovica Cabernet Sauvignon 2012 bora.

Az idei Les Citadelles du Vin-en a magyar borászatok közül csak szekszárdi pincészet nyert a vörösborok mezőnyében.

A franciaországi Bourg-sur-Gironde-ban megtartott versenyre általában 1200 mintát küldenek be a világ mintegy harminc országából. A beküldött minták mintegy 75 százaléka külföldről érkezik a versenyre, a borokat pedig több mint ötven, a világ élvonalába tartozó borbíra mustrálja. A mustrán csak a nevezett borok 30 százaléka kaphat érmet, így a versenyen, melyre a világ legjobb borait nevezik be, az ezüstérem megszerzése is igen jó eredménynek számít.

Halmosi Pincészet – Négykezes Cabernet Franc Válogatás 2009
A bor alapanyagául szolgáló szőlő vásárolt tételből származik. Különlegessége, hogy hosszú időn át, mintegy öt évig érlelődött kisméretű fahordóban, majd bő egy évet töltött palackban – mondta el a Kadarka.net-nek Halmosi József Szőlő- és borosgazda. Halmosi József hitvallása szerint egyébként a bort érdemes természetesen úton, a lehető legkevesebb beavatkozás nélkül, fahordóban érlelni. Hitvallását pedig a borai által elért eredmények is alátámasztják.

Takler Pincészet –  Cabernet Sauvignon Reserve 2009
A bor alapanyagaként szolgáló cabernet sauvignon szőlő a csodálatos adottságú Görögszó dűlőben termett, 1 kg/tőke termésátlag mellett. Koncentrált, ugyanakkor gazdag és lendületes bor, jellegzetes ribiszkés jegyekkel, az érett szőlőnek köszönhetően lekerekedett tanninokkal, hosszú évekre elegendő potenciállal. Tizenhat hónapig érlelődött 225 l-es magyar tölgyfahordókban – olvasható a Takler Pincészet honlapján.

A Les Citadelles du Vin hivatalos oldalát itt találja – kattintson!

Fotó: citadellesduvin.com
Read previous post:
Close