full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

Borlovaggá avatták Jiří Menzelt Szekszárdon

Borlovaggá avatták Jiří Menzelt Szekszárdon

2016.10.25. A szekszárdi Alisca Borrend tiszteletbeli tagjává ütötték a cseh Jiří Menzel Oscar-díjas filmrendezőt kedd délután a Garay Élménypincében.

A világhírű filmrendező annak kapcsán látogatott – Szabó G. László pozsonyi műfordító, újságíró társaságában – Szekszárdra, hogy 50 éve (1967 november) jelent meg közismert alkotása, a „Szigorúan ellenőrzött vonatok”, mely 1967-ben Oscar-díjat kapott – mondta el az esemény szellemi atyja és megszervezője, a Pixel TV-s Kindl Gábor filmproducer. A fanyar humorú alkotásairól ismert Jiří Menzel – aki a közönség véleményét mindig többre tartotta, mint a különféle díjakat – allűrök nélküli sztár. Olyan világsztár, aki emberileg nagyon közel áll hozzánk – fűzte hozzá Kindl Gábor.

Mint azt elmondta, Jiří Menzel nagyon szereti Szekszárdot, ahol már többször is járt. Ezért is javasolta az Alisca Borrendnek, hogy üssék lovaggá a filmrendező, aki eddig még egy lovagrendnek sem volt tagja.

Kindl Gábor (j), Jiří Menzel és Szabó G. László. Fotó: Kadarka.net

Jiří Menzelt az Alisca Borrend részéről Módos Ernő nagymester, Ferenc Vilmos főpohárnok, Hladics Károly zászlóvivő, valamint Karácsonyi József ceremóniamester és dr. Töttős Gábor, a borrend krónikása fogadta.

Módos Ernő nagymester a beavatást megelőzően elmondta, az 1988-ban alakult Alisca Borrend tagjai között sokan vannak, akik bár közvetlenül nem foglalkoznak borkészítéssel, vagy borral, életútjukkal rászolgáltak arra, hogy a szekszárdi bor hírnevét öregbítsék. Jiří Menzel is ilyen ember, és nagy barátja Szekszárdnak, ezért is fogadják a borrend tiszteletbeli tagjává – tette hozzá.

Ferenc Vilmos (b), dr. Töttős Gábor, Karácsonyi József, Hladics Károly és Módos Ernő. Fotó: Kadarka.net

Ám, a filmrendezőnek, akit megismertettek a borrend legendájával, mely Háry János legendája, előbb még ki kellett állnia három próbát. Először is Jiří Menzelnek fel kellett ismerni egy ízig-vérig szekszárdi ódon eszközt, melynek vége hegyesre volt formálva. A rendező egy gyertyatartót – amit a hegyes végével a pince löszfalába lehetett szúrni – ismert fel az eszközben. Nem tévedett.

Ezt követően egy fa hordóból bort kellett felszívnia hagyományos módon, vagyis egy hébér segítségével. Bár az első próbálkozás kudarcba fulladt, az Oscar-díjas rendező végül sikeresen teljesítette a feladatot. Módos Ernő megjegyezte, sokkal jobban ment neki, mint a thaiföldi államelnöknek, aki „megszédült és hanyatt dobta magát”.

Ezután már csak egy feladat maradt hátra, nevezetesen: kóstolás után fel kellett ismernie, hogy a kezébe adott két vörösbor közül melyik a szekszárdi óvörös. Jiří Menzel rövid hezitálás után jó választ adott, így már semmi sem állt annak útjában, hogy tiszteletbeli borlovaggá avassák.

Ez a szekszárdi óvörös, mutatta helyesen Jiří Menzel. Mellette Ferenc Vilmos főpohárnok. Fotó: Kadarka.net

Miután elmondta az eskü szövegét, Módos Ernő egy több száz éves szekszárdi szőlőmetsző kacorral, mellyel hajdanán a szőlővesszőket metszették, lovaggá ütötte Jiří Menzelt. Ezt követően átnyújtották részére az Alisca Borrend jelképeit, többek között a Romulus – római – császár arcmásával díszített pecsétet, illetve a borrendi tagságról szóló oklevelet.

Jiří Menzel elmondta, először hét évesen ivott alkoholt, de mindössze azért kortyolt bele a söröspohárba, hogy fehér bajsza legyen. Ezután azonban cserkész lett, ők pedig arra tanították, hogy ne dohányozzon és ne igyon alkoholt. Ezt aztán 62 éves koráig tartotta is, de akkor megismerkedett a feleségével, aki „megtanította inni” – mesélte a világhírű filmrendező.

Jiří Menzel a Tolnatáj Televízió munkatársával, Kutny Gáborral beszélget. Fotó: Kadarka.net

– Amit a leginkább tisztelünk a borban, és ami miatt megérdemli a figyelmünket az ránk, emberekre is igaz. Ahogy vannak kevésbé jó borok, úgy az emberek között is vannak ˜„nem igazán jó termések”. Ami pedig nem igazán jó, azt nemesíteni kell. Minden embernek kötelessége magát nemesíteni, mert egyébként megsavanyodik, mint a rossz bor – vont elgondolkodtató párhuzamot Jiří Menzel.

Kindl Gábor a Kadarka.net kérdésére elmondta, 2008-ban ismerkedett össze a most 78 éves, de az újdonságokra mindig fogékony Jiří Menzellel egy „filmes világjáték” forgatása kapcsán. Azóta is tartották a kapcsolatot, sőt ennek nyomán a világhírű rendező már többször is járt Szekszárdon és Tolna megye más településein. Kindl Gábor kérdésünkre azt is elárulta, hogy Jiří Menzel még nem látta a tavaly elkészült szekszárdi közösségi játékfilmet, az Obsitost, melynek Béla király téri vetítését 950 néző követte figyelemmel. Mint azt megírtuk, ezzel hivatalosan is Szekszárdé lett a legnagyobb magyarországi szabadtéri mozi címe.

A Garay Élménypincében tartott lovaggá avatást követően délután 6 órától közönségtalálkozót tartottak Jiří Menzellel a Művészetek Házában. Az Oscar-díjas filmrendező szerdán Pakson, a  Csengey Dénes Kulturális Központban, csütörtökön pedig a Tolnai Kulturális Központ és Könyvtárban tart közönségtalálkozót 18 órától.

Szigorúan ellenőrzött vonatok

Az Oscar-díjas Jiří Menzel film 1966-ban jelent meg a mozikban, és az az édesbús, tragikomikus szemlélet, ami a filmre jellemző, döbbent csodálatot váltott ki a nézőből. A háborúról, az ellenállásról eddig még így nemigen beszéltek. A Menzel film nem komédia, inkább groteszk, mint az irodalmi alapművet író Hrabal minden alkotása – írja a Wikipedia.org a filmről.

Jiří Menzelról bővebben a Wikipedia.org oldalon olvashat – kattintson!

A vezető képen (balról): Szabó G. László,  Jiří Menzel, Ferenc Vilmos, dr. Töttős Gábor, Karácsonyi József, és Hladics Károly a Garay Élménypincében megtartott avatási ceremónián. Jiří Menzel a próba részeként felismerte a régi szekszárdi löszpincékben használt ódon gyertyatartót. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close