full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

A közösségi bormarketingről tartottak előadást Szekszárdon

A közösségi bormarketingről tartottak előadást Szekszárdon

2016.10.19. A közösségi bormarketingről tartottak előadást hazánk első bormarketingre szakosodott reklámügynöksége, a Wineglass Communication munkatársai kedd este az Illyés Gyula Szakkollégiumban.

Az előadáson Burai László, az ügynökség egyik alapító tagja bemutatta azokat a kommunikációs formákat és eszközöket, melyeket a bormarketing területén alkalmaznak.

Mint azt elmondta, a hagyományos sajtóközlemények, sajtótájékoztatók jelenleg is részét képezik a bormarketingnek, ám a felgyorsult világban egyre több a hír, ezért másfajta eszközökre is szükség van. Az ügynökség az egyik kampányában például egy-egy üveg rozét is vitt személyesen a kiküldött sajtóközlemények mellé a „legfontosabb szerkesztőségekbe”.

A kommunikációs ügynökség munkatársa szerint a mobilra optimalizált honlap megléte alapvető fontosságú. Mint azt ugyanis megosztotta, Budapesten a felhasználók 70-80 százaléka mobileszközről böngészi a tartalmakat. Fontos, hogy az adott honlap tartalma rendszeresen frissüljön. Ilyen rendszeresen frissíthető, frissülő tartalom lehet például egy-egy blog aloldal, ahol személyes információk közölhetők a látogatókkal. Ezek hatására az olvasó úgy érzi, személyesen ismeri a közlőt. A boros közegben ez pedig kiemelten fontos.

Burai László. Fotó: Kadarka.net

A „bloggerek, véleményvezérek” esetében jól működnek a „study tour-ok”, melyek alkalmával a véleményformálók személyesen látogatnak el egy-egy pincészethez, ahol személyes kapcsolat alakul ki a borásszal. A tanulmányi túrák előnye, hogy ezek nyomán több és kedvezőbb kicsengésű média megjelenésekre is lehet számítani. Burai László példaként hozta fel, amikor a Szekszárdi Szüreti Napokra bloggereket invitáltak meg, akik több pincészethez is ellátogattak.

A szakember úgy véli, a hírlevél is alapvető eszköz a bormarketingben. Mint mondta, a „direct sales” mára kevésbé működik, a hírlevelek tartalmát érdemes színesebbé tenni, például videók beágyazásával.

Burai László úgy látja, egyre fontosabbá válnak a különféle rendezvények, kóstolók és kiadványok. Ám a borrajongó közönség a rendezvények, kóstolók területén is igényli az új dolgokat. Ennek fényében tartották meg például Budapesten a Wine.Bike.Piqniq-et. Ezen egy előre meghirdetett időpontban, egy előre megadott helyen gyűltek össze és kóstoltak borokat szabadtéren a borszerető kerékpárosok.

Ami pedig az elmúlt közel 10 évben felforgatta a kommunikációt, az a közösségi média – tudatta Burai László. Ezek új ingereket kényszerítenek ki a közlőből és befogadóból egyaránt – tette hozzá. A közösségi médiában való intenzív jelenlét nagyon fontos a bormarketingben. Ezek által érzelmeket lehet kelteni, ami szintén nagyon lényeges. Az érzelmek kiváltására rendkívül alkalmas az Instagram, a kép minőségének fontossága ebben az esetben nem elsőrendű.

A Facebook-on nagyon fontos a bejegyzéshez tartozó képi megjelenés, ugyanis felhasználókat a fotókon keresztül lehet „megfogni”. A Facebook-nál és az Instagramnál nagyságrendekkel kevésbé elterjedt a Twitter és a Tumblr, viszont a geolokáción alapuló alkalmazások, mint a Foursquare és a Swarm feljövőben vannak – mondta Burai László.

Tóth Adrienn. Fotó: Kadarka.net

Tóth Adrienn, a Wineglass Communication szintén alapító tagja, előadásában azt mutatta be, hogy szomszédunkban, Ausztriában hogyan, milyen eszközökkel és módon zajlik a bormarketing. Előadásából kiderült, hogyan növelétk az osztrák bor presztizsét a jelenlegi szintre, többek között az Österreich Wein Marketing GmbH (Osztrák Bormarketing kft. – a szerk.) által.

Az előadás záró részében Tóth Adrienn és Burai László ifj. Heimann Zoltán és ifj. Vida Péter szekszárdi borászokkal beszélgetett az ügynökség és a szekszárdi pincészetek által közösen tavasszal megkezdett marketingmunkáról. Ennek gyümölcsként hirdették meg egyébként azt az arculattervezési pályázatot is, melyről a kadarka.net-en korábban írást közöltünk. Mint arról beszámoltunk, az október 11-én induló megmérettetés professzionális lebonyolításában az ArtHungry.com kreatív közösségi oldal segíti a borászokat.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close