full screen background image
Keresés
2022 január 26 - szerda
  • :
  • :

Bőrsejtekből növesztett petesejtekből születtek egerek

Bőrsejtekből növesztett petesejtekből születtek egerek

2016.10.18. Először növesztettek bőrsejtekből petricsészében mesterséges petesejteket, amelyekből egészséges utódok születtek, a japán tudósok eredményeiket a Nature című tudományos folyóiratban ismertették.

A Kjúsú Egyetem kutatói egy egér farkából vett bőrsejteket átprogramoztak pluripotens őssejtekké – amelyekből bármely sejttípus kifejlődhet -, és ezekből hoztak létre laboratóriumi körülmények között petesejteket – olvasható a BBC hírportálján.

Nem mindegyik petesejt volt egészséges és életképes, amelyek azok voltak, azokat ondósejttekkel megtermékenyítették, és az embriókat nőstény egér méhébe ültették. 11 egészséges utód született a mesterséges petesejtekből.

A szakembereknek korábban már sikerült létrehozniuk petesejteket laboratóriumban, ehhez akkor embrionikus őssejteket használtak, amelyek képesek bármely típusú sejtté fejlődni.

A módszer a jövőben reményt adhat arra, hogy meddőségi kezelésre szoruló embereknél is alkalmazhassanak mesterséges petesejteket. Ehhez azonban még hosszú évek további kutatásaira van szükség.

Az eljárás számos technikai korlátja mellett biztonsági és az etikai kérdéseket is felvet. A mesterséges petesejt hibái például átöröklődhetnek a jövőbeni generációkra – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Egy napon ez a módszer hasznos lehet olyan nők esetében, akik korán elvesztették termékenységüket, valamint a hagyományos meddőségi kezelések javítására is alkalmazható lehet – mondta a BBC-nek Richard Anderson, az Edinburgh-i Egyetem professzora.

Azim Surani professzor, aki azt kutatja, miként lehet laboratóriumban emberi bőrsejtekből ondósejteket és petesejteket létrehozni, úgy vélte: “nem lehetünk biztosak abban, hogy emberi sejtek esetében ugyanez az eljárás működőképes lesz”, de érdemes próbálkozni vele.

“Etikailag azonban alaposan meg kell vitatni a kutatóknak és a társadalomnak a kérdést” – tette hozzá.

MTI
Read previous post:
Close