full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Borszakkör: így lehet szórakozva tanulni

Borszakkör: így lehet szórakozva tanulni

Interaktív, családias hangulatú borkóstolót álmodott meg Kovács-Szabó Bernadett, álmát valóra is váltotta. A Borszakkör csapata havonta egyszer tart kóstolót a szekszárdi Bormúzeumban.

– Régóta gondolkodtam azon, hogy jó volna egy oktató jellegű kóstoló sorozatot szervezni. Olyat, ahol a vendégek interaktív módon bővíthetik a borokkal kapcsolatos ismereteiket, családias légkörben. Mindezt azokra is gondolva, akik nem rendelkeznek előzetes ismeretekkel. Hiszen szemléltetéssel, beszélgetős és  szórakoztató részekkel fűszerezve az egyes szakkörök anyagát könnyebben meg lehet nyerni a hallgatóságot – emlékezett vissza a kezdetekre a 34 éves Kovács-Szabó Bernadett.

– A végső elhatározás a Szekszárdi Szüreti Napokon született meg. Ekkor találkoztam össze régi ismerősömmel, a Bormúzeumot működtető Hefner Gáborral. Hamar elhatároztuk, hogy belevágunk a szervezésbe.
– Ami a munkamegosztást illeti, Gábor felel az operatív feladatokért – ő beszél a borászokkal, beszerzi a borokat és természetesen biztosítja a helyszínt. Kovács Viktor készíti a fotókat, hozzám pedig a kommunikáció tartozik, illetve tematikus kóstolók esetében az előadásokat tartom – mesélte.

– A Borszakkör 2014 december 5-én tartotta első összejövetelét. Tematikus kóstolót szerveztünk, ahol a syrah szőlőfajta származási helye, genetikai eredete, a bor fajtajegyei, valamint a gasztronómiában való elhelyezése volt a téma.

– A kóstolón mintegy harmincan jöttünk össze, azóta már az ötödik találkozót tartottuk meg 24-én, pénteken. Legutóbb a tokalj-hegyaljai, mádi DemetErvin Pincészet szortimentjét vettük górcső alákóstoltuk, illetve a kóstolt fajtákról tartottam előadást – mondta Bernadett.

– A rendezvényt eredetileg laikusoknak szántuk, hogy ismereteiket bővíthessék, de mostanra több borász is ellátogat kisebb-nagyobb rendszerességgel.
Németh János, Göndöcs Lajos, Gódor Attila, Fülöp Gergő és Márkvárt János is tartott előadást, de Sebestyén Csaba és Takler András is járt már nálunk. Az egypincés kóstolókat azért is szeretik a vendégek, mert személyesen találkozhatnak az elismert szekszárdi borászokkal– árulta el. Sok a visszatérő arc, de mindig vannak újak is – tette hozzá.

Göndöcs Lajos, (balról) és Gódor Attila Szabó-Kovács Bernadettel a Borszakkör egyik jó hangulatú kóstolóján Fotó: Kovács Viktor

– A helyi borok bemutatása mellett fontos számunkra, hogy a kóstolókon más borvidékek borainkat, borászatainak is figyelmet szenteljünk. Továbbá szintén kiemelt figyelmet fordítunk a külföldi borokkal kapcsolatos ismeretek bővítésére. Sokan ugyanis információ hiányában tétován állnak a szupermarketek hosszú borospolcai előtt és találomra választanak. Fontosnak tartjuk, hogy az itthon kevésbé ismert fajták jellemzőiről beszéljünk, ezzel elősegítve a tudatos vásárlást – osztotta meg portálunkkal.

– Egyébként még rengeteg ötletünk van, jelenleg egyfajta útkeresés zajlik, de a célunk mindenképpen az, hogy aki eljön, idővel sokkal magabiztosabban mozoghasson a borok világában. „Értse és megértse a bort”, beszélhessen a bor nyelvén, na és persze jól szórakozzon, mert ez az, ami igazán fontos.

– A következő alkalommal, május 8-án pénteken a 2014-es Fuxlik debütálnak nálunk. Mind a tíz szekszárdi fuxlit meg lehet majd kóstolni, közben persze a szekszárdi sillerrel kapcsolatos ismereteiket is bővíthetik a vendégek.

– Eredetileg tanító vagyok, de WSET felsőfokú borszakértői végzettségem is van. Kovács Antal örökös sommelier által tartott kurzusra is jártam, most pedig jelentkeztem a Corvinus Egyetem Szőlész-borász szakára.

– A legtöbbet azonban a főszerkesztőmnek, Győrffy Zoltánnak köszönhetem, aki egyrészt elindított ezen az úton, másrészt máig segít szakmailag, főként a tematikus kóstolókra való felkészülésben. Ő a példaképem – mesélte Bernadett, akinek neve ismerős lehet azoknak, akik olvassák a Pécsi Borozót.

– 2012-ben jelentkeztem egy felhívásukra, azóta írok a lapnak a szekszárdi borral kapcsolatos témákban, valamint a tolnai borvidék is hozzám tartozik, de tagja vagyok az Ihatóbb Magyarországért mozgalomnak is – árulta el magáról befejezésül Kovács-Szabó Bernadett.

Bernadett rendszeresen készít írást a Borszakkör rendezvényeiről, ezentúl Kovács Viktor fotóival illusztrált cikkeit is olvashatják majd a Kadarka.net-en.

A Borszakkör Facebook oldala – kattintson!

Fuxli kóstoló a Bormúzeumban – kattintson!

A Bormúzeum adatlapját itt találja – kattintson!