full screen background image
Keresés
2021 május 10 - hétfő
  • :
  • :

Borverseny a Szent István Házban: 21 aranyérem a 80 mintából

Borverseny a Szent István Házban: 21 aranyérem a 80 mintából

2017.05.02. A tavalyi évjárathoz mérten sok érmet osztottak ki a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör és a Német Nemzetiségi Egyesület Szent István Házban vasárnap megtartott borversenyén, melyen kistermelők mérették meg magukat és boraikat. Az eredményekből leszűrhető, hogy a kistermelői szinten is egyre tudatosabban történik a borkészítés.

Összesen nyolcvan kistermelő mintája szállt versenybe a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör és a Német Nemzetiségi Egyesület vasárnap délután megtartott bormustráján. A nyolcvan bor között 17 fehér, 17 rozé és 46 vörösbor szerepelt. A mintákat két bizottság bírálta húszpontos rendszerben. A borokat többek között Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke, ifjabb Márkvárt János borász pontozta, a zsűri elnöke Módos Ernő borász volt.

A 17 fehérborból öt kapott aranyérmet, míg ezüstéremmel négy bort ismertek el, oklevelet nyolc minta kapott. A tizenhét rozéból hat érdemelt aranyérmet, míg négy minta ezüstérmet, ugyancsak négy bor bronzérmet szerzett, három mintát pedig oklevéllel jutalmaztak. A negyvenhat vörösborból tíz lett aranyérmes, tizennégy ezüstérmes, tizenegy minta bronzérmet kapott, míg tizenegy vörösbort oklevéllel ismertek el.

A legjobb fehérbor különdíját Makrai Gyula 2016-os cuvée-je érdemelte ki, a legjobb rozé különdíját Nepp Dénes szerezte meg 2016-os kékfrankos rozéjával, a legjobb vörösbornak pedig Gotrián János 2016-os cuvée-jét választották meg.

A képen Töttös Tibor (b), Horváth Edit, Gyurkovics János és Módos Ernő. Fotó: Kadarka.net

Nagyaranyat szerzett a fehérborok között az „Erika 2016” fantázianevű bor, a rozék mezőnyében a „Hahó öcsi 2016” jeligével benevezett bor, a vörösök között pedig a „Kékfrankos 2016” néven indított minta. Mindhárom nagyaranyat ugyanaz a termelő, Töttös Tibor nyerte el boraival.

Módos Ernő borász a versenyről adott értékelésében elmondta, a kóstolt borok a 2016-os évjárat sajátosságait tükrözték. Az évjáratnak megfelelően a fehérborok és rozék között is szép tételeket találtak. A fehérborok mezőnyében elsősorban a korábbi érésű fajták – mint a rizling szilváni, a chardonnay, illetve a vegyes fehérek – szerepeltek jól – ismertette Módos Ernő. Hozzátette, a későbbi érésű olaszrizling kis csalódást okozott. A borász szerint a fehérborok között az aranyérmek aránya jól tükrözte a tavalyi évjárat kedvező voltát.

A termelők (a kép hátterében) is jelen lehettek a borbírálatnál. Fotó: Kadarka.net

A rozék mintaszáma és a rozék versenyében kiosztott aranyérmek száma kifejezetten meglepte Módos Ernőt. A borász úgy véli, hogy ez az alkalmazott technológiának köszönhető. A rozék jó szereplésében közrejátszott a kiváló erjesztési élesztő használat, a tárolási technológia, valamint a letöltéskor alkalmazott szén-dioxid, melyek kifejezetten kiemelték az évjárat előnyeit.

A megkóstolt 46 vörösbor már jóval szórtabb képet mutatott – fogalmazott Módos Ernő. Hozzátette, a vörösök között inkább a cuvéek szerepeltek szépen. Sajnos kadarkából, merlotból, és cabernetből nem sikerült kiemelkedő borokat találni. A kékfrankosok viszont kiválóan szerepeltek, ami bizonyítja, hogy itt a Kárpát-medencében az egyik legfőbb fajtánk, mely a kellemetlen ősz ellenére is stabilan hozta azokat az előnyöket, melyek a fajtára jellemzőek. Ezek a jó színanyag, a kellemes gyümölcsös ízvilág és a jó savtartalom – részletezte a borász.

Ahogy a fehérborok és a rozék esetében, úgy a vörösboroknál is inkább az évjárat sajátosságai okoztak nehézséget.

Fotó: Kadarka.net

Összességében elmondható, hogy a versenyen az átlagosnál jobb eredmények születtek – jelentette ki Módos Ernő. Mint azt hozzáfűzte, ez annak is köszönhető, hogy a versenyre benevezett borok között több olyan is volt, mely korábban már más versenyen is szerepelt. A Szent István Házban azok a gazdák jelentek meg, akik egy szűrőn már átmentek – mondta Módos Ernő.

A borász zárásként arról szólt, hogy az olyan klasszikus hibák, mint az erjesztési-, vagy hordókezelési hibák ma már nem jelennek meg ezen a borversenyen. Sok munka van emögött, hiszen már 30 éve rendszeresen jár ide többek között Ő is beszélgetni, konzultálni, évjárat értékelőket tartani. A borász úgy véli, hogy ezen alkalmak pozitív hatása is érződött. A kistermelői szinten is emelkedik a színvonal, tudatosabbá vált a borkészítés – mondta Módos Ernő zárásként.

A vezető képen: Ifjabb Márkvárt János és Módos Ernő. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close