full screen background image
Keresés
2021 július 24 - szombat
  • :
  • :

Borvidék Félmaraton: pokoli mennyország Szekszárdon

Borvidék Félmaraton: pokoli mennyország Szekszárdon

2015.05.11. Rekordszámú résztvevő, színvonalas rendezés, kőkemény terep. Így lehet röviden összefoglalni a szombaton Szekszárdon megtartott 6. Tolle Borvidék Félmaratont.

A verseny rajtjának helyszíne, a Béla király tér már kora délutánra benépesült. Kicsik és nagyok, egész családok voltak kíváncsiak a rajtra. Szinte piknik hangulat alakult ki a téren és a parkban, illetve a Garay sétálóutcában. Ilyen forgalomra csak ritkán számíthatnak a vendéglátóhelyek, rendre be is teltek a teraszok. Amerre csak a szem ellátott, mindenütt kisebb csoportok élvezték a kellemes, már-már nyárias napot. Megmozdult fél Szekszárd. Míg a gyerekeket ugráló várak, a felnőtteket remek szekszárdi borok, addig a versenyzőket a kőkemény borvidéki terep várta. De az embert próbáló útvonal ellenére a Borvidék Félmaraton nem élet-halál küzdelem. Ez meg is látszott a versenyzők hangulatán.

Volt olyan férfi, aki női ruhában futott

Ilyen felszabadult indulókat más (fél)maratoni rendezvényen biztosan nem látni. Persze azokon a versenyeken valószínűleg a borok minősége sem olyan magas, mint Szekszárdon. Az általánosan vidám hangulat több versenyző bohókás ruháján is jól lemérhető volt. Akadt, aki szuperhősnek öltözött, és a verseny összesen 600 méteres szintkülönbségét figyelembe véve szerintünk nem is értékelte magát annyira túl. Egy hölgy angyalszárnyakkal, egy másik hölgy a futóruhájára tülszoknyát húzva indult. De akadt egy lila hajú és egy piros női ruhában versenyző férfi is. Utóbbi később oda is szólt a Kadarka.net őt fotózó munkatársának: “fuss baszod”! Ezzel azonban nem beszólni akart, csak azonos nevű csapatát reklámozta.

Versenyzők a rajtkapunál

A közös bemelegítés és visszaszámolás után megindult a tömeg a rajtkapun át. Többen borospohárral a kezükben vágtak neki a versenynek. Felesleges terhet nem szokás futáshoz vinni, csakhogy egy “vérbeli szekszárdi félmaratonnak” borospohárral érdemes nekivágni. A Kápolna téri frissítő állomáson a Vida Borbirtok, a Porkoláb-völgynél a Dániel Pince boraival “tuningolhatták” magukat azok a versenyzők, akiknek a víz nem hat(ott) elég üdítően.

Edina Sponga Hihetetlenek jò volt minden , szívvel lélekkel megszervezett esemény volt, fergeteges hangulattal és minden jòval! A terep pokoli, a többi mennyei, minden tiszteletem a tiétek (Facebook)

A 27 fokos meleg és az emelkedők megtették hatásukat. Többeknek már a városi szakaszon megcsappantak erőtartalékaik. Istifángödrébe érve pedig igencsak ráfért a frissítő a futókra, többen meg is álltak egy rövid időre, de nemcsak pihenés végett. Az ötfős budapesti Drum Masters névre hallgató dobos csapat ugyanis pazar hangulatot produkált. Dobjátékuk nemcsak a kimerült futókba vert életet, talán még a halottakat is feltámasztotta volna. Persze a versenyzők nem meghalni jöttek Szekszárdra, aki nagyon elfáradt az egy darabig csak sétált.

A Drum Masters remek hangulatot csinált Istifángödrében

A verseny neheze csak ezután jött, de a futók szerencsére számíthattak a szekszárdiak önkéntes segítségére. Slaggal és vödörrel is locsolták az áthevült versenyzőket, akik a frissítő víz, illetve borok után lelkifröccsként rengeteg tapsot és bíztató szavakat, no meg némi pálinkát is kaptak útravalónak. Ettől aztán láthatóan újra lendületbe jöttek. A lendület pedig kellett is a dombra vezető szurdikokban, ahova a Kadarka.net még gyalogszerrel sem volt képes követni a futókat.

 Zsófia Moroné Lázár Hatalmas respect és nagy-nagy köszönet Mindenkinek, aki ennek a pokoli mennyországnak a szervezésében részt vett (Facebook)

A pokoli félmaraton abszolút győztese a szekszárdi Orsós Zoltán lett, aki néhány könnycseppet is elejtett a célba érkezés után. Zoltán 1 óra 35 perc 31 másodperces idővel teljesítette a távot. A nőknél a szintén szekszárdi Pécsek-Forró Zsófia ért elsőnek célba, ideje 1 óra58 perc 39 másodeperc. Mivel a verseny útvonala mindig változik, az időeredményeket nincs értelme összehasonlítani a korábbi évek eredményeivel.

A félmaraton után egyébként a pihenés is aktívan telt. A versenyzők a Bodri Szőlőbirtokon tartott bulin, Dj. Csordi zenéire lazíthattak. Azt, hogy pontosan mennyien voltak ott nem tudjuk, mindenesetre “előzetesen 300 asztalfoglalás” érkezett.

Lippainé Szuchovszky Tünde Elsőbálozóként csak annyit mondhatok, jövőre veletek ugyanitt! A szekszárdiaknak pedig üzenem, hogy ISZONYÚ JÓ FEJEK voltak a szurkolásukkal, a futók locsolásával, fröccseikkel, na meg a 20. km környékén kezembe nyomott pálinkával, ami után a verseny leggyorsabb kilométerét futottam (05:07)!(Facebook)

Profi szervezés, kőkemény terep

– Egyre profibb a szervezés, a verseny e tekintetben is előre lépett a tavalyihoz képest – osztotta meg a versennyel kapcsolatos tapasztalatát Fekete László, aki a 13,4 kilométeres távon indult feleségével, Fekete Eszterrel együtt.
Lászlónak jócskán van összehasonlítási alapja, hiszen már az 1. Borvidék Félmaratonon is futott, akkor még a Kadarka futóklub tagjaként.

Kemény kaptató a Kerékhegy utcában

– A feleségem beszélt rá, hogy idén is induljak, egyedül nem vágtam volna neki, ketten viszont jól kiegészítettük egymást. Az nem elég, ha az ember ismeri a pályát, attól még ugyanolyan nehéz felfutni a meredek szurdikokon, mint annak, aki nem ismeri a terepet. Számomra a Porkoláb völgy “vége” felé található alattomos emelkedő volt a legnehezebb szakasz. Ezt a részt többen is sétálva tették meg. Néhány alföldi versenyzőnek láthatóan gondjai akadtak az erőbeosztással a szekszárdi emelkedőkön – mesélte.

– Rengeteg volt a baráti társaság, akik jó hangulatban, végig viccelődve tették meg a távot, több helyen is egy-egy fröccsre megállva – emlékezett vissza.

– Az indulók kis százaléka volt élsportoló, ők valóban keményen küzdöttek, hogy minél jobb eredményt érjenek el. Én az órát nem, csak saját magamat szerettem volna legyőzni. Menet közben azt mondogattam magamnak, hogy elég volt, többet nem indulok. Ám, ahogy beértünk a célba, rögtön megfordult a fejemben, hogy jövőre is ott a helyem a Borvidék Félmaratonon – zárta le beszámolóját Fekete László.

Az utak mentén szekszárdiak bíztatták a versenyzőket

Magasan veri a hangulat más versenyekét

– Amellett, hogy nagyon kemény, ez egy csodálatos verseny. Az útvonal szép, a táj romantikus – fejtette ki véleményét a 74 éves kiskunhalasi Tabajdi József, aki 50 éve kezdte a futást. Életemben lefutottam vagy 200 maratont, köztük több ultra és szuper maratont. A Ferencváros és a Budapest Spartacus csapatában versenyeztem, országos bajnok is voltam. Jelenleg is tagja vagyok a Futapest Klubnak, csak tavaly 53 versenyen indultam. Ezen a versenyen negyedik, vagy ötödik alkalommal vettem részt, igaz már csak a 13,4 km-es távon indulok. A maratoni távot már három éve inkább a fiamra bízom. Bár alföldi, kiskunhalasi vagyok, korábban Szlovákiában több hegyi versenyen is indultam, így nem ért váratlanul a terep, de azért “baromi kemény” volt – mesélte.
– Az itteni hangulat magasan veri más versenyekét, ezért is szeretem nagyon a Borvidék Félmaratont. A szurkolók száma is évről-évre szaporodik, mostanra, a 6. versenyre  már “óriási” a közönség, nemcsak létszám, de hangulat szempontjából is. Úgy gondolom, hogy a rendezvény mára hatalmas tiszteletnek örvend a szekszárdiak körében – osztotta meg a Kadarka.net-tel Tabajdi József.

Márkus István szervező bíztatja a futókat

Rekordszámú nevező, nagyszerű szekszárdi eredmények

A 6. Tolle Borvidék Félmaraton különböző távjainak összesen 1800-an vágtak neki. Az egykilométeres gyermekfutamon valamivel kevesebben indultak mint tavaly, de a “borvidéki távokon” indulók száma minden korábbinál több volt – mondta el a Kadarka.net-nek Márkus István szervező.
A legidősebb induló 80 éves volt, a dunakesziről származó Kiss György ötödik alkalommal indult a versenyen. A legidősebb futó a hölgyek között a 77 éves nagyoroszi Lencsés Éva volt, aki már több ultramaratonon is elindult.

Tünde Júlia Boróka Nem fogjuk elfelejteni a szenvedést, de szívünkbe zártuk a csodaszép látványt. Jövünk jövőre is, mi, a Marosmenti Mocorgók Baráti Köre SE Makóról. (Facebook)

Tolna megye legnagyobb amatőr szervezésű rendezvényének sikeres lebonyolításában a szekszárdi önkormányzat mellett a rendőrség és a polgárőrség is aktívan kivette a részét – hangsúlyozta a szervező. Összesen kétszázötvenen segítettek az utak mentén, a frissítő pontokon, vagy éppen a versenyközpontban – mondta Márkus István, majd hozzátette: rajtuk kívül nagy köszönet jár a szekszárdiaknak, akik nagyszerű hangulatot produkáltak, valamint biztató szavakkal, tapssal és frissítőkkel segítették a futókat. Kiemelte, a megmérettetésen egyre több szekszárdi vesz részt, hagyományosan jó eredményeket elérve. Idén mintegy 300-an neveztek a városból.

– Köszönettel tartozom mindenkinek aki segített a Borvidék Félmaraton megszervezésében, illetve lebonyolításában és nagyon örülök, hogy ilyen sokan vettek részt a versenyen – mondta végezetül Márkus István szervező, aki azért hívta életre ezt az egyedülálló rendezvényt, hogy általa a lehető legtöbben megismerjék a csodálatos Szekszárdi Borvidéket.

Félmaratoni (23,8 km) eredmények

Nők
1. Pécsek-Forró Zsófia (Szekszárd) 1:58:39
2. Csörnyei Csabáné (Komló) 2:01:183
3. Darázs Angelika (Baja) 2:02:14.

Férfiak
1. Orsós Zoltán (Szekszárd) 1:35:31
2. Módos László (Szekszárd) 1:36:26
3. Zsigmond Előd (Szekszárd) 1:40:35

Páros (23,3 km)
1. 2002 CsanádDani – Rácz Dániel,Schöck Gyula Csanád 1:51:22
2. 2022 FITTBIKE BOROSAK – Kósa Zoltán,Dinya Illés 1:57:31
3. 2001 FutaPécs – Szuper József, Papp F.Ferenc 1:58:23

Háromfős (23,3)
1. 3004 Szekszárdi Ászok – Rácz Tibor, Kovács László, Dr Nedók Pál 1:55:11
2. 3037 Bodri Nyertes – Galántai György, Ambrus Gergő,Galántai Petra 2:08:54
3. 3014 Pöstiek – Sivák István, Sivák Szabolcs,Sivák Szilárd 2:10:38

Egyéni (13,4 km)
1. 13145 NÉMEDI Zoltán 1:00:33
2. 13139 AMBRUS Szabolcs 1:02:19
3. 13119 RÁCZ Attila 01:04:46

Egyéni (4,5 km)
1. 4122 HUNYADI Bence 00:18:47
2. 4007 SZIVA László 00:20:10
3. 4019 POKOL László 00:21:51

A Borvidék Félmaraton hivatalos FB-oldalát itt találja – kattintson!

A versenyről szóló korábbi (mozgó)képes összeállításunkat ide kattintva találja!
Read previous post:
Close