full screen background image
Keresés
2019 április 26 - péntek
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Brazil küldöttség érdeklődött Tolna megye iránt

Brazil küldöttség érdeklődött Tolna megye iránt

2018.11.07. Vezető tisztségviselőkből, innovációs szakemberekből álló brazil küldöttséget fogadott a Tolna Megyei Önkormányzat Szekszárdon, a hét első felében. Érdeklődésüknek megfelelően a borászathoz, illetve a felsőoktatáshoz kapcsolódó program került összeállításra. A delegáció célja, hogy Tolna megyét megismerve feltérképezzék az esetleges együttműködési lehetőségeket. Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke üdvözölte a vendégeket és a partnerségi kezdeményezést egyaránt.

A „Tolna megye története és jelen fejlesztései” címet viselő előadássorozat keretében a megyei önkormányzat vezetői készültek különböző prezentációkkal, ugyanakkor Pernambuco állam bemutatására és a lehetőséget biztosító uniós projekt ismertetésére is sor került. Dr. Gaál Zsuzsanna, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatóhelyettese vármegyeházi tárlatvezetésen kalauzolta a küldöttséget, bemutatva a megye régészeti kincseit.

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke üdvözölte a vendégeket és a partnerségi kezdeményezést egyaránt.

A délután folyamán a Szekszárdi Borvidék is „bemutatkozott”, köszönhetően a hegyközségi tanács elnökének, Bősz Adriánnak, valamint Takler András és Vesztergombi Csaba borászoknak. A Takler Borbirtokon folytatódott a diskurzus, ahol a borvidéki borászok összefogásának köszönhetően a delegáció számos további pincészetet és borfajtát ismerhetett meg. A térség egy másik jelentős pincéjében is megfordultak: a Bodri Pincészetben dr. Bodri István osztotta meg az érdeklődőkkel a birtok egyedi történetét.

Dr. Bodri István borász (b)  osztotta meg az érdeklődőkkel a birtok egyedi történetét.

Másnap délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának vezetősége fogadta az óceánon túlról érkezett vendégeket. Prof. Dr. Szécsi Gábor dékán köszöntőt mondott, majd pedig a kar tevékenységét Dr. Zádori Iván külügyi és kapcsolati dékánhelyettes, Dr. Szemethy László Róbert, a Vidékfejlesztési Intézet igazgatója, illetve Dr. Nemeskéri Zsolt, a Kultúra- és Társadalomtudományi Intézet igazgatója mutatta be.

Pernambuco állam közel tíz millió lakosnak ad otthont és az észak-keleti régióban helyezkedik el. Profilját illetően elmondható: jelentős gyümölcstermesztő és cukor előállító tevékenység folyik, továbbá az elektronikai-, ruha-, és gyógyszeripar meghatározó. A magyarországnyi nagyságrendű állam küldöttei – elmondásuk szerint – óriási élménnyel, és rendkívül hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak.

Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat. Fotó: Ótós Réka


ElőzőBrazil küldöttséget fogadott a Tolna Megyei Önkormányzat


Read previous post:
Close