full screen background image
Keresés
2021 május 12 - szerda
  • :
  • :

Bruck Gábor: a politikust a becsületesség teszi valódi vezetővé

Bruck Gábor: a politikust a becsületesség teszi valódi vezetővé

2017.10.18. A magyarok kevéssé tudják, hogy a vezetők legfontosabb tulajdonsága a becsület – hangzott el Bruck Gábor döntéspszichológus, kampánystratéga szerdai előadásán, a Vállalkozói Szalonban.

„A vezető legfontosabb tulajdonsága” címmel tartott előadást Bruck Gábor döntéspszichológus, kampánystratéga szerdán a Magyar Vállalkozói Szalonban, a Mészáros Borházban. Bruck Gábor az előadás előtt portálunknak elmondta, egy korábbi kutatás keretében négy kontinens tíz országának 75 ezer lakóját kérdezték meg arról, hogy melyik is ez a tulajdonság. A kutatást többször is megismételték, de a válasz mindig ugyanaz volt.

Mint mondta, több száz találkozón tette már fel magyaroknak a kérdést, hogy melyik egy-egy adott vezető legfontosabb tulajdonsága, de még egyszer sem kapta azt a választ, amit a világ nagy része erre felelt. Nevezetesen, hogy a vezető legfontosabb tulajdonsága a becsület. Hozzáfűzte, húsz évet töltött el a politikában, de még sosem hallotta ezt a szót.

A becsület azt jelenti, hogy az ígéret és a cselekedet között nincs különbség, szakadék – részletezte Bruck Gábor. A döntéspszichológus hangsúlyozta, a becsület rendkívül fontos, mert az emberek ez alapján döntik el, hogy követnek-e egy adott vezetőt, legyen szó reformok, megszorítások végrehajtásáról, vagy éppen háborúról. Mint fogalmazott, minderre az integritás is jó kifejezés.

Bruck Gábor szerint Magyarországon sem a vállalkozások vezetői, sem az egyetemisták, de a politikusok és az emberek sem gondolják, hogy ez fontos volna. Ahogy mondta, erre naivitásként tekintenek. A magyarok szerint a jó vezető határozott, erős és döntésképes, de az integritás fogalma nem foglalkoztatja őket.

A kampánystratéga véleménye az, hogy okos stratégát, intelligens szakembert lehet találni a munkaerőpiacon, de bátorságot és becsületet nem lehet vásárolni. Az utóbbi kettővel a vezetőnek kell rendelkeznie. Bruck Gábor kijelentette, a magyarokra jellemző, hogy „nem tanultak meg becsületesnek lenni”.

A kampánystratéga szavai szerint a hétköznapi életben is követünk el bocsánatos bűnöket, kisebb hazugságokat, ám amikor valaki feljebb kerül a politikai ranglétrán, az ígéret és a valóság közti különbség elkezd szakadékká szélesedni. Hozzáfűzte, „mire valakiből miniszterelnök lesz, akkor már egy egész ország üvölti neki kórusban, hogy hazudik, és nem bíznak benne”.

Azt, hogy mi a becsület, kritikus helyzetekben cselekedve, centinként előre haladva lehet megtanulni. Amerikában és Európa nyugati felén nem véletlenül jóval kisebb a különbség a vezetők ígéretei és tettei között, mint hazánkban, ott ugyanis a politikusok évtizedek alatt jutnak a ranglétra tetejére – mondta Bruck Gábor. Hozzátette, „Amerika egy furcsa hely, de az elnökök az ígéreteik kétharmadát betartják”.

Arra a kérdésre, hogy hazánkban miért nem a becsületet tartják a vezetők legfontosabb tulajdonságának, Bruck Gábor úgy felelt, Magyarországon morális kérdésekről sosem, mindig csak pragmatikusan (gyakorlatiasan, célratörően – a szerk.) beszélünk. Azért nem beszélünk arról, hogy mi a közjó, mi a jó az embereknek, mert az itt naivitásnak tartják – mondta.

A becsületre irányuló kérdésünkkel kapcsolatosan elmondta, minden vezetői szinten – legyen akár szó egy egyszerű családfőről, vagy egy kis cég vezetőjéről – és minden politikai oldalon hasonló a helyzet. Ugyanis a hazai politikusok is a magyar társadalom tagjai közül kerülnek ki. Ez társadalmi specifikusságunk, ilyenek vagyunk mi magyarok – tudatta.

Bruck Gábor arról is szólt, hogy az is a becsülethez tartozik, hogy a mobiltelefonok és az internet segítségével beléptünk egy „titkok nélküli világba”. Mint azt példaként megemlítette, „amikor Orbán Viktor Brüsszelben tárgyal zárt ajtók mögött, nem tudja, hogy amikor kijön a tárgyalásról, az emberek már tudják, hogy miről szólt a megbeszélés”.

A döntéspszichológus Eric Schmidt, a Google elnökét idézve azt mondta, hogy gyermekeinknek nevet kellene változtatniuk, mikor belépnek a felnőtt korba. Addigra ugyanis már annyi digitális szemetet hagytak maguk mögött, amit több nem tudnak eltüntetni. Egy-egy interneten posztolt kompromittáló kép, vagy az, ha egyszer „beszívtak” (lásd Juhász Péter példáját – a szerk.), árnyékként követi őket egész életükben.

Ez a titkok nélküli világ, és a magyar politikusok nem tudják, hogy egy ilyen világban élünk, így tovább hazudnak, addig csűrik-csavarják a szavakat, mígnem azok pozitív üzenetnek tűnnek és nem értik, hogy ezt nem lenne szabad – vélekedett Bruck Gábor.

A vezetőképen Bruck Gábor (j), mellette Illés Tamás, a Magyar Vállalkozói Szalon elnöke. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close