full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Brüsszeli tanácskozáson vett részt Ribányi József

Brüsszeli tanácskozáson vett részt Ribányi József

2016.09.29. Alulról kell felépíteni Európát, és nem kötelező érvényű kvóták alapján megszabni a regionális politikai irányokat – mondta Ribányi József delegációvezető, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke szerdán Brüsszelben, azt követően, hogy részt vett az Európa régióinak és helyi szervezeteinek képviselői részvételével tartott tanácskozáson. A rendezvény témája a 2020 után megvalósuló megújult uniós regionális politika volt.

Ribányi József magyar újságíróknak kijelentette, a centralizált bürokráciával szemben demokratikus, alulról épülő, regionális Európáé a jövő, ezért különösen fontos a kohéziós politika és a vissza nem térítendő támogatások.

Véleménye szerint nem helyes, hogy az Európai Bizottság rossz néven vegye, ha bizonyos régiókban olyan beruházások valósulnak meg, amelyek esetleg nem gazdaságosak vagy nem fenntarthatóak. A régiók tudják, hogy az ott lakóknak mire van szükségük – szögezte le. Rámutatott: a kohéziós politika jelentősége felbecsülhetetlen, mivel olyan forráshiányokat lehet pótolni általa, amelyek a nagypolitika számára gazdasági oldalról nem mérhetők.

Elmondása szerint a források tekintetében uniós szinten minden magyar megye a leghátrányosabb régiók közé sorolható, ezért olyan módon kell átalakítani a pályázati rendszert, hogy a gazdagabb régiók társrégiókat választva valósíthassanak meg fejlesztéseket. A központilag irányított kohéziós politika helyett a szolidaritáson alapuló megvalósuló fejlesztéseket kell támogatni – vélekedett a politikus.

A régiók közötti Twin nevű szolidaritási paktum megkötésével a gazdagabb régióban tevékenykedő cégeknek lehetőségük nyílna, hogy a szegényebb partnerek területén fejlesztéseket valósítsanak meg – jelezte Ribányi József.

ribanyi-jozsefA képen Ribányi József. Fotó: tolnamegye.hu.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat alelnöke arról beszélt, hogy a kohéziós politika nélkül a szegény régiók közé sorolt magyar térségek is sokkal rosszabb helyzetben lennének.

Európának türelemmel kell lennie, hiszen lassú a felzárkózás folyamata – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az együttműködés a fejlettebb régiókkal újabb lendületet adna a minőségi fölzárkóztatásnak, amelyhez az infrastrukturális feltételek már majdnem mindenhol adottak.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kohéziós politika célja az erős Európa megteremtése. A később csatlakozott országok a támogatások segítségével kitörhetnek a szegény rokon kategóriájából. Ez azért is fontos, mondta, mert Európa gyengül, ami véleménye szerint legjobban az unió a migrációs válságra adott válaszaiban mutatkozik meg.

A tanácskozáson Európa régióinak és helyi szervezeteinek képviselői nyilatkozatot adtak ki, ebben hangsúlyozták: ahhoz, hogy az európai politikai kezdeményezések mindenkor érvényesek és sikeresek legyenek, az Európai Uniónak elengedhetetlenül szüksége van a regionális és helyi szereplők közreműködésére.

A nyilatkozatban megfogalmazzák: a kohéziós politika kulcsfontosságú az uniós stratégiai prioritások és hosszú távú beruházások stabil és megbízható tervezésében és megvalósításában. Ilyen például a kutatásfejlesztés, az innováció, a megújuló energiaforrások, a kis- és középvállalkozások támogatása, a versenyképesség elősegítése, a munkahelyteremtés. A kohéziós politika az egyik legfontosabb európai politika, amelynek eredményessége a legjobban mérhető – hangsúlyozták.

A nyilatkozat kiemeli: a határokon átnyúló, transznacionális és régiók közötti együttműködés – a különböző tagállamok és a régiók szereplőinek bevonása révén – nagy jelentőségű az emberek jóléte szempontjából, és jól látható európai hozzáadott értékről gondoskodik. Ezért ezt az átfogó, területi együttműködési politikát tovább kell erősíteni a 2020 utáni időszakban is, és el kell látni megfelelő forrásokkal.

MTI
Read previous post:
Close