full screen background image
Keresés
2019 május 22 - szerda
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

„Célegyenesben a pályázati felhívások” – sokat érhet az összefogás

„Célegyenesben a pályázati felhívások” – sokat érhet az összefogás

2015.09.24. „Célegyenesben a pályázati felhívások” címmel szervezett területfejlesztési konferenciát a Tolna Megyei Önkormányzat csütörtökön Szekszárdon, a Vármegyeházán.

Az elkövetkező pályázati ciklus, illetve a hamarosan megnyíló pályázati források két fő célkitűzése a gazdaságfejlesztés, illetve a munkahelyteremtés. Azokat a projekteket fogják támogatni, melyek ezekre a területekre irányulnak. A támogatások elnyerésében sokat segíthet a települések közötti összefogás – hangsúlyozta beszédében Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke.

Hirt Ferenc, Tolna megye területfejlesztési biztosa emlékeztetett, az előző, 2007-2014-es pályázati ciklusban Tolna megye „katasztrofálisan” szerepelt a pályázati pénzek felhasználása terén. Tolnába összesen 120 milliárd forint érkezett, az míg az országos átlag 458 milliárd forint volt. A fejlesztési biztos pártállástól függetlenül összefogásra és rendszeres kommunikációra biztatta a megjelent településvezetőket, civil szervezetek vezetőit.

Hatszázötven milliárd forint területfejlesztési forrás nyílik meg hamarosan. A támogatások negyven százaléka vállalkozásokhoz, húsz százaléka közvetlenül az önkormányzatok kerül. A fennmaradó negyven százalék felett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelkezhet majd. Ezeket többek között útfejlesztésre, vagy a széndioxid kibocsátás csökkentésére irányuló projektekre hasznosítják – közölte Oláh Gábor, regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

DSCN0849Önkormányzati vezetők, civil egyesületek, egyházak képviselői vettek részt a szakmai konferencián Fotó: Tóth Róbert

Az önkormányzati projektek támogatására a TOP, a vállalkozások fejlesztésére pedig a TIOP kiírások szolgálnak. Nagyon fontos, hogy a forrásoknak közös célt kell szolgálniuk – nyomatékosította a helyettes államtitkár. Mint mondta, Tolna megyébe 27,55 milliárd, Szekszárdra ezen felül 6,86 milliárd forint fejlesztési pénz érkezik. Kiemelte, a nonprofit pályázatok támogatási intenzitása 100 százalékos lesz.

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. (DDRIÜ) a jövő héttől Szekszárdra, a Liszt Ferenc téri Sajtóházba helyezi át a székhelyét – tudatta Beréti Zsolt, az ügynökség nemrég megválasztott vezetője. Hozzátette, a DDRIÜ a katalizátor szerepét kívánja betölteni a fejlesztésekben.

Szeptember elején jegyezték be a Tolnáért Nonprofit Közhasznú Kft-t – mondta Bán Róbert, a társaság ügyvezetője. Hozzátette: a 100 százalékban a megyei önkormányzat tulajdonába tartozó társaság folyamatosan együttműködik a területfejlesztésben dolgozó szakemberekkel. A pályázatírással, menedzseléssel és pályázatok előkészítésével foglalkozó nonprofit vállalkozás segítséget kínál a pályázók részére.

A vezetőképen (legfelül) Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, Oláh Gábor helyettes államtitkár és Hirt Ferenc, megyei területfejlesztési biztos. Fotó: Tóth Róbert


ElőzőAz OMSZ szerint monszun szakad ránk