full screen background image
Keresés
2021 július 25 - vasárnap
  • :
  • :

Tolna megye területére is másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Tolna megye területére is másodfokú figyelmeztetést adtak ki

2016.06.24. A tartós hőség miatt már csaknem az egész országra – Tolna megyére is – narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombaton a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27-28 Celsius-fok körül alakul. A hőség veszélye miatt Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú, az ország többi területére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy szombaton is a figyelmeztetési értéket meghaladó 8,5-ös, vagyis extrém UV-B sugárzás várható. Ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás alatt bőrpír keletkezhet, ezért azt kérik, 11 és 15 óra között, aki teheti, kerülje a napozást.

Az előrejelzés szerint szombaton tetőzik a hőség. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 19-24 fok között várható, néhol 16-18 fokig hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 33-37 fok között alakul. A késő délutáni, esti órákban az Alpokalján, a délnyugati határvidéken, illetve az Északi-középhegységben, az Alföldön lehetnek elszórtan záporok, zivatarok.

Az előrejelzés szerint vasárnap, egy érkező hidegfront hatására, fokozatosan megszűnik majd a kánikula. Vasárnap reggel szórványosan, később egyre többfelé várható zápor, zivatar. Emellett helyenként megerősödik a szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Vasárnap a leghidegebb órákban 17-22 fok lehet. Napközben általában 29-34 fokig melegszik a levegő, a Nyugat-Dunántúlon viszont már csak 26-28 fok valószínű.

Az országos tisztifőorvos korábban vasárnap éjfélig adott ki hőségriasztást.

MTI
Read previous post:
Close