full screen background image
Keresés
2019 április 27 - szombat
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Család Akadémia címmel új előadás-sorozat indult Szekszárdon

Család Akadémia címmel új előadás-sorozat indult Szekszárdon

2018.12.12. A családokat helyezi a középpontba a PTE KPVK új, Család Akadémia című előadás-sorozata, melynek nyitórendezvényét szerda délután tartották.

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (PTE KPVK) a Családok Éve tiszteletére, a családok és intézmények értékes együttnevelésének hangsúlyával Család Akadémia néven rendezvénysorozatot indított családoknak, pedagógusoknak. A 2018. december 12.-től 2019. május 15-ig tartó program keretében kiváló tudósok, szakemberek – pszichológusok, orvosok, filozófusok, kommunikációkutatók, szociológusok, pedagógusok stb. – tartanak előadásokat és kezdeményeznek interaktívan beszélgetéseket a résztvevőkkel.

A nyitórendezvényen dr. habil Kurucz Rózsa oktatási dékánhelyettes elmondta, a program célja, hogy komoly párbeszéd alakuljon ki a generációk között. Hozzátette, a hat generációból öt képviseli magát, hiszen a Család Akadémia nyitóprogramjának legidősebb résztvevője 1930-ban született, míg a legfiatalabb résztvevő 2000-es születésű. Tudatta az előadásoknak és a résztvevőknek hála komoly párbeszéd indulhat el arról, hogy mit jelent a házasság, a család, valamint arról, hogy miképpen lehet gyermeket nevelni.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere felidézte, a város és a PTE KPVK korábban elindította a Szekszárdi Harmadik Kor Egyeteme című előadás-sorozatot, mely nagy sikerrel zajlott, ám az csak az időseknek szólt. Hozzátette, a Család Akadémia előrelépés ehhez képest, hiszen előadásai egyszerre szólnak az idősekhez és a fiatalokhoz úgy, hogy az emberi kapcsolatokra irányítják a figyelmet. Mint mondta, a boldog együttélés érdekében fontos a generációk közötti zökkenőmentes kommunikáció, a Család Akadémia pedig ebben segíthet.

A városvezető arról is szólt, hogy az önkormányzat számára fontosak a fiatalok, a családok, ezért a városi rendezvények alkalmával is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a családok együtt tudjanak kikapcsolódni. Ugyancsak tudatta, az előadás előtt a város önkormányzata és a megyei önkormányzat, valamint a PTE KPVK együttműködési megállapodást kötött, mely azt a célt is szolgálja, hogy az egyetemi kar még inkább szerves része legyen Szekszárdnak és a régiónak. Hozzátette, azt szeretnék, ha Szekszárd olyan város lenne, ahol a 18. életévüket betöltött fiatalok továbbtanulási, majd munkalehetőséget találnak és ahol családot alapítanak.

Prof. dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja szerint a család lényege a lelkek különleges, megbonthatatlan egysége, mely mindannyiunknak mintát kínál az életben a problémák megoldásához. Hozzátette, mára azonban átalakulóban van a család fogalma. A kulturális értékváltások forgatagában nem csak a család fogalma alakul át, hanem a család társadalmi helyzetével, megítélésével kapcsolatos „jelenségek” is.

A dékán elmondta, a Család Akadémia lényege, hogy más és más tudományterületek képviselői beszéljenek olyan megoldási javaslatokról, amelyekkel meg lehet óvni a család egységét és amelyek hozzájárulhatnak az új családfogalom kialakulásához.

A Család Akadémia nyitórendezvényén „Vonzerő és párválasztás” címmel előadást tartott prof. dr. Bereczkei Tamás egyetemi tanár, dékán (PTE BTK), illetve „Érték és nevelés az információ világában” címmel prof. Dr. Szécsi Gábor egyetemi tanár, dékán (PTE KPVK). Az előadásokat követően a hallgatóságnak lehetősége nyílt arra, hogy kérdéseit feltegye az előadóknak.

Fotó: Kadarka.net


dr. Kurucz Rózsa dr. Szécsi Gábor PTE KPVK
ElőzőAdventi európai uniós vetélkedőt tartottak Bonyhádon KövetkezőNymburkban zárja az Európa-kupa csoportkörét a KSC Szekszárd


Read previous post:
Nymburkban zárja az Európa-kupa csoportkörét a KSC Szekszárd

2018.12.12....

Már közel 3000 szekszárdi nyugdíjas vette át karácsonyi csomagját az önkormányzattól

2018.12.12....

Close