full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Csiky Tibor és Hencze Tamás műveiből nyílik kiállítás Pakson

Csiky Tibor és Hencze Tamás műveiből nyílik kiállítás Pakson

2019.03.20. A magyar neoavantgárd két klasszikusának, Csiky Tibor szobrásznak és Hencze Tamás festőnek az alkotásaiból rendez kiállítást a Paksi Képtár szombaton.

A Harmonia structuralis című, május 19-ig látható tárlat azt mutatja be, hogy a két alkotó hogyan jelenítette meg műveiben a struktúra fogalmát az 1960-as években.

A kiállítás Csiky 20, 1964 és 1971 között, egzóta fából készült domborművét, valamint Hencze 40, túlnyomórészt nyomdafestékkel festett kompozícióját vonultatja fel az 1960-as és a 2000-es évekből – mondta Hajdu István kurátor az MTI-nek.

A két hagyatékból olyan munkákat is bemutatnak, amelyek kiállításon még nem szerepeltek – tette hozzá.

Az idén harminc éve elhunyt Csiky Tibor (1932-1989) és a tavaly meghalt Hencze Tamás (1938-2018) nemcsak kollégák, a magyar avantgárd képzőművészet harmadik generációjának kiváló képviselői, hanem barátok is voltak.

Pályájuk egy szakaszán – a hatvanas évek közepétől hat-hét éven át – stiláris szempontból és a koncepciót illetően is párhuzamos, a látvány szintjén pedig gyakran egymással érintkező utat jártak be, melynek irányát a struktúra képi megjelenítésének szándéka adta – írta a kiállításról a művészettörténész.

A tárlat alkalmából a kortárs galéria több mint nyolcvan képpel illusztrált kötetet jelentet meg a két művész párhuzamos életrajzával.

Fotó: paks.hu

MTI
Read previous post:
Close