full screen background image
Keresés
2021 szeptember 19 - vasárnap
  • :
  • :

Csökkent, de még mindig magas a lakástüzek száma Tolna megyében

Csökkent, de még mindig magas a lakástüzek száma Tolna megyében

2019.01.15. Folyamatosan csökken, de még így is magas a lakástüzek száma Tolna megyében – hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint azt a katasztrófavédelemtől megtudtuk, a legtöbb tűzeset 2016-ban történt, akkor 176 lakástűzhöz vonultak a megye tűzoltói. 2017-ben 164 eset történt, míg a tavalyi adat 134. Az idei évben még csak január közepe van, de ez idáig összesen 11 lakástűz keletkezett Tolna megyében. Lakástűzből azonban egy is sok, ezért a lakástüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem az alábbiakra szeretné felhívni a figyelmet.

A tűzvizsgálati eljárások tapasztalataiból megállapítható, hogy a legtöbb lakástűz emberi mulasztásra, gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza.

A lakásokban, személyi ingatlanokban leggyakrabban a konyhai tevékenységek (sütés, főzés) során, illetve a tüzelő-, fűtő berendezések használatával összefüggésben keletkeznek tüzek.

A főzés nem veszélytelen tevékenység. Sok esetben az égő olajat vízzel próbálják oltani az emberek, mivel a víz sűrűbb az olajnál, az az edény aljára süllyed. A forró olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, ami már jóval könnyebb az olajnál, és robbanásszerűen „kivetődik” az edényből. Ilyenkor a megoldás, hogy egy fedővel kell letakarni az edényt és ki kell várni, amíg a tűz magától elalszik. A legideálisabb megoldás az lenne, ha a konyhában tartanánk készenlétben olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában/lakásban keletkező kisebb tűz eloltása, megfékezése kivitelezhető. Ilyen készülék lehet például egy 3 kg-os ABC porral oltó hordozható tűzoltókészülék.

A lakásokban a fűtőberendezések és az elektromos berendezések meghibásodásából eredő tüzek is nagy számban fordulnak elő. Fontos, hogy elektromos hősugárzót vagy a gázzal működő fűtőberendezést úgy helyezzük el a lakótérben, hogy éghető anyag ne érjen hozzá, továbbá az éghető anyag kellő távolságban legyen a fűtőtestektől elhelyezve. A használatban lévő gázkonvektor burkolata olyan magas hőmérsékletet is elérhet, amely a ráterített ruhát meggyújthatja, ezért a fűtőberendezésen ne szárítsunk ruhákat.

Az elektromos hálózatokat a lakóépületekben gyakran túlterhelik a lakók a nagy fogyasztású eszközökkel. A túlterhelés ellen az elektromos hálózat megfelelő karbantartásával tudunk legjobban védekezni. Amennyiben lehetséges különböző anyagú vezetőket (réz és alumínium) ne kapcsoljunk egymáshoz. Elektromos zárlat során is keletkezhet lakástűz, amely ellen úgy lehet védekezni, hogy a készülékeket használat után nemcsak készenléti állapotba helyezzük, hanem leválasztjuk a hálózatról, hosszabb ideig tartó távollét esetén pedig kihúzzuk a konnektorból. A lakás elektromos hálózatát időnként hozzáértő szakemberrel célszerű megvizsgáltatni.

Abban az esetben, ha mégis keletkezett tűz, akkor oda kell figyelnünk, hogy mivel oltjuk el a keletkezett tüzet. Elektromos tüzet ne oltsunk vízzel, viszont forgalmaznak olyan tűzoltó készülékeket, amelyek alkalmasak az elektromos berendezések tüzeinek eloltására.

Veszélyforrást jelent a zárt térben történő cigarettázás is. Az ágyban, fotelban, kanapén nem ajánlatos rágyújtani, mert a kézből kihulló égő cigaretta vagy parázs éghető anyagra eshet, ami tűzesetet eredményezhet.

Mi a teendő lakástűz esetén?

A tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelismerés. A tűz másodpercek alatt gyorsan terjed, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg, ha nincs a lehetőség, akkor az első dolgunk a tűzoltók és a lakóépület többi lakójának értesítése legyen.

A tűzoltóságot a központi segélyhívón, vagyis a 112-es hívószámon keresztül lehet értesíteni. A segélyhívás során fontos elmondani, hogy mi a tűz keletkezésének pontos címe, mi ég, milyen károk vannak, mit veszélyeztet a tűz, személyi sérülések lehetősége vagy a sérültek számának meghatározása és a saját azonosító adataink megadása. Tűz esetén fontos, hogy a lakóépületben kiépített liftet felvonót ne használjuk az épület elhagyása során.

A tűzoltói beavatkozás során a legelső lépés a beavatkozó állomány kiérkezésekor az épület, épületrész áramtalanítása, így egy áramtalanítás esetén a lifttel menekülők a felvonóban ragadhatnak. A lakóépületből történő menekülést mindig a lépcsőházon keresztül kivitelezzük!

Kapcsolódó információk (dokumentumok):

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kép illusztráció
Read previous post:
Close