full screen background image
Keresés
2020 szeptember 18 - péntek
  • :
  • :

„Csorduljon meg Vince, legyen tele a Pince”

„Csorduljon meg Vince, legyen tele a Pince”

2016.01.20. Vince-napi borünnepet tart a Dicenty Dezső Kertbarát Kör és az Alisca Borrend pénteken Istifángödrében.

A Vince-napi borünnep, mely egyben a kékfrankos ünnepe is, délután két órakor kezdődik a hagyományos szekszárdi pincesoron – tudta meg a Kadarka.net Ferenc Vilmostól, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnökétől. A program a Vince-napi szőlővágással veszi kezdetét, majd ökumenikus vesszőszenteléssel és áldással folytatódik. Ezt követően dr. Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője értékeli a 2015-ös évjáratot szőlészeti és borászati szempontok alapján.

„Csorduljon meg Vince, legyen tele a Pince”

A program a Kertbarátok kékfrankos újborainak kóstolójával folytatódik, a rendezvényt pedig a Vince-napi pincejárás zárja. A pincejáráson felkereshető lesz a Ribling Pince, a Tokai Pince, és a Toronyi Pince. A borkóstolóhoz poharat és borkorcsolyát térítés ellenében biztosítanak a szervezők, akik szeretettel várnak minden bortermelőt és borszeretőt.

Vince-napi hiedelmek, szokások
Ha Vince napján (január 22.) olvadt a hó, illetve szép, napos volt az időjárás, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak. A szőlőtermesztő településeken sok helyen volt szokásban az úgynevezett „vincézés”, amelynek során a szőlőskert szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Ezen a napon a gazdának sok bort kellett innia, hogy bő legyen a termés. A nap szokásai közé tartozott még a jelképes szőlőmetszés, amikor a szőlőindákról úgynevezett vincevesszőt vágtak. A levágott vincevesszőt a szobában vízbe állították, és hajtásaiból jósoltak az új termésre vonatkozóan. A jelképes cselekedet szokása Dél-Európából ered, ahol ilyenkor van a valódi szőlőmetszés – írja a Wikipedia.org.

A fotón Ribling Ferenc borász, amint a Muslincák Férfikórus tagjainak poharát tölti a tavalyi Szent Orbán ünnepen Istifángödrében. Fotó: Kiss Albert

A rendezvény meghívóját itt találja – kattintson!
Read previous post:
Close