full screen background image
Keresés
2019 november 1 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Denevér boom Bonyhádon: közel ezer denevért sikerült megmenteni

Denevér boom Bonyhádon: közel ezer denevért sikerült megmenteni

2018.01.30. Egy társasház szigetelése során 933 példány, téli álmát alvó rőt koraidenevérre (Nyctalus noctula) bukkant a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI)természetvédelmi őre január 22-én Bonyhádon.

A természetvédelmi őrt a szigetelést végző bátaszéki vállalkozó értesítette, mert a korábbi tapasztalatok, az ürülék és a hangok alapján gyanítható volt denevérek jelenléte. Mivel védett állatokról van szó – egy példány természetvédelmi értéke 25.000 Ft – nem akarták, hogy az állatok közül akár egy is elpusztuljon a munkák során, ezért szakértő segítséget hívtak.

Az attika fal palaborítása alatt hihetetlen mennyiségű, 933 példány téli álmát alvó denevér került elő. A denevéreket az utolsó példányig kimentették. Az enyhe időben a denevérek teljesen felébredtek, átteleltetésükre nem volt esély, ezért szabadon lettek engedve egy közeli területen. Mivel a denevérek sok szálláshely lehetőséget ismernek, bizonyosan találtak új alvóhelyet maguknak.

A denevérek ismert jelenléte miatt a szigetelés során nem zavaró pontokon – egyeztetve a nemzeti park igazgatóság szakemberével – szálláshelyeket alakított ki a vállalkozó, így a későbbiekben is biztosított a denevérek lakhelye.

A faj közel ezer példányos telelőkolóniája európai viszonylatban is igen jelentősnek számít. Ilyen mennyiségű denevér inkább barlangokban szokott előfordulni. A gyors beavatkozás eredményeképpen 23.325.000 Ft természetvédelmi értékű védett állatot sikerült megmenteni. A denevérek hihetetlen mennyiségű rovart (szúnyogokat, molyokat, lepkéket, cserebogarakat) fogyasztanak minden éjszaka, így az itt élő rőt koraidenevérek is nagy mértékben segítik a bonyhádiakat.

Ez a kolónia minden éjszaka mintegy 10 kg rovart pusztít el, megakadályozva a károsítók túlszaporodását. Az októbertől március végéig tartó téli álom (hibernáció) alatt nem táplálkoznak a denevérek, mert kevés a repülő rovar, így nyugalmat kell biztosítani nekik. Védelmük érdekében a szálláshelyeiket érintő munkálatokat úgy kell ütemezni és kivitelezni, hogy az ne járjon a pusztulásukkal, illetve biztosított maradjon a szálláshelyük a későbbiekben is. Ebben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság mindig segítséget nyújt a lakosságnak és vállalkozóknak egyaránt.

Forrás: DDNPI


DDNPI denevér természetvédelem
ElőzőÚjabb frontális baleset az M9-esen: ketten megsérültek KövetkezőLopta az áramot egy nő Mucsin