full screen background image
Keresés
2021 október 19 - kedd
  • :
  • :

„Denevérhotelek” létesültek Szekszárdon

„Denevérhotelek” létesültek Szekszárdon

2020.06.14. Különös dobozokat vehet észre az a figyelmes szekszárdi járókelő, aki a panelházak oldalait nézegeti. A Tolna Megyei Természetvédelmi Alapítvány az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával 18 darab denevérodút helyezett ki a város több épületére. A fehér és barna odúk olyan házak oldalaira kerültek ki, melyekben évek óta problémát jelentett a denevérek megtelepedése az épületszerkezetekben, redőnytokokban és azok mögött.

A szakemberek a speciális odúkkal alternatív szálláshelyeket kínálnak fel, melyeket a denevérek elfoglalhatnak, így kevesebb konfliktus helyzet alakulhat ki a lakosok és a védett állatok között. A program további célja, hogy ezáltal megállítható legyen a szigetelések, épület felújítások miatt kialakult élőhelyvesztés, mely igen érzékenyen érinti az amúgy is csökkenő állományú denevéreket.

Az utóbbi években több alkalommal kellett denevéreket kizárni épületekből denevérbarát módszerrel, de a kisebb nagyobb kolóniák, csak arrébb költöztek, és sok estben a problémát is „vitték magukkal”. A denevérkutatók remélik, hogy az odúk nemcsak átmeneti hajléktalan szállóként működnek majd, hanem szülőkolóniák is megtelepszenek bennük.

A denevérek védelme, állományaik növelése az emberek jól felfogott érdeke is, hiszen csak a szekszárdi denevérek évente több tonna kellemetlenkedő, vagy éppen kertészeti, mezőgazdasági kártevő rovart fogyasztanak el minden évben, a szúnyogoktól a lepkéken át a cserebogarakig. Amennyiben kedvezőek lesznek a tapasztalatok
az odúkkal kapcsolatban, a természetvédők még továbbiak kihelyezését is tervezik a következő években.

A tolnai megyeszékhelyen 11 denevérfaj fordul elő, közülük kettő, a rőt koraidenevér és a fehérszélű törpedenevér a leggyakoribb az emberek közelében. Ez utóbbi mindössze 5 grammos, mégis minden éjjel 1000 szúnyogot, molylepkét, levéltetűt eszik meg! Egy tíz példányos kolónia esetében ez 9 millió szúnyogot jelent csak a nyári időszakban! A szekszárdi kb. 1000 példányos összállomány pedig 900 millió szúnyogot és egyéb rovart fogyaszt el nyaranta! Ennek ismeretében senki számára nem lehet kétséges, hogy szükségünk van rájuk.

Fontos tudni, hogy az európai denevérek nem terjesztenek emberre veszélyes betegségeket, így ettől nem kell félni hazánkban. Ellenben a denevérguanó kiváló, magas foszfortartalmú trágya, mely a kertészeti kultúrákban remekül felhasználható. A napjaikban világméretű járványt okozó Sars-CoV-2 vírus egy távolkeleti, denevérekkel együtt élő, azokban megbetegedést nem okozó koronavírus mutálódott változata, mely miatt a denevérkutatók is meglehetősen aggódnak világszerte. Nem tisztázott ugyanis, hogy ez a módosult vírus nem okoz-e megbetegedést, esetleg pusztulást világszerte a denevérek körében azáltal, hogy visszafertőzzük a denevéreket. Ezért még a kutatók is kerülik a közvetlen kontaktust, és több kutatási programot is szüneteltetnek a bizonytalanság miatt.

Szerző: Dombi Imre
Read previous post:
Close