full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Diákok tüntettek Szekszárdon – fotókkal

Diákok tüntettek Szekszárdon – fotókkal

2019.05.24. A klímavédelemre ösztönző transzparensekkel, klímavédelmi jelszavakat skandálva vonulva tüntettek diákok péntek délután Szekszárdon. 

Mintegy ötvenen gyűltek össze a klímaváltozás elleni cselekvésre ösztönző transzparensekkel péntek délután a Wosinsky Mór Megyei Múzeum előtt. A zömében húsz év alatti diáktüntetők a múzeum elől a Szent István tér – Széchenyi utca – Szent László utca – Béla király tér útvonalon haladva vonultak a Garay térre. A demonstrálók felvonulás közben olyan jelszavakat skandáltak mint például: Mit akarunk? Klímavédelmet! Mikor akarjuk? Most!

Fotó: Kadarka.net

Szabó Márton bonyhádi gimnazista, a tüntetés szervezője elmondta, az eseményt a globális klímasztrájkhoz csatlakozva tartották meg, pártoktól függetlenül. Mint részletezte, a Fridays For Future elnevezésű önszerveződő akciót a 16 éves svéd Greta Thunberg indította el. A megmozdulás – melyet pénteken világszerte mintegy 1300 városban tartottak meg – célja, hogy felhívja az emberek és a döntéshozók figyelmét a klímaválság jelentette veszélyekre és cselekvésre sarkallják a döntéshozókat – tudatta a szervező. Hozzátette, a cselekvés eddig elmaradt, noha régóta tudunk a klímaváltozásról.

Fotó: Kadarka.net

Mint azt Szabó Márton részletezte, a klímavédelem érdekében olyan rendszerszintű változtatásokat szeretnének látni, melyek ahhoz szükségesek, hogy az emberiség elkerülje a totális klímakatasztrófát.

A szervező szerint évszakok megváltozása hazánkban is szembetűnő jelenség ahogy az új, invazív rovarfajok megjelenése is. Hozzáfűzte, a klímaváltozás következtében a világ más részein súlyosabb katasztrófák is sújtják az embereket.

Fotó: Kadarka.net

Baka György, a Zöldtárs Alapítvány – mely szintén csatlakozott az akcióhoz – elnöke elmondta, az alapítvány tíz éve próbálja meg felhívni a figyelmet arra, hogy sokkal komolyabb szemléletformáló programokra van szükség ahhoz, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, valamint ahhoz, hogy az emberek alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz. Sokkal energiatakarékosabb életmódra kell váltanunk – fogalmazott Baka György. Hangsúlyozta, az alapítvány egyetért a megmozdulás céljaival. Hozzátette, a fiatalokban van annyi kurázsi, hogy kiálljanak a saját jövőjük érdekében.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close