full screen background image
Keresés
2019 május 23 - csütörtök
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Digitális táblák tájékoztatják az utasokat Szekszárdon

Digitális táblák tájékoztatják az utasokat Szekszárdon

2015.09.24. Korszerű digitális utastájékoztatási rendszer épült ki a buszok fő közlekedési útvonalán Szekszárdon.

Összesen tizennégy buszmegállót szereltek fel digitális tájékoztató táblákkal, melyek nagyrészt a Béri Balogh Ádám utca – Széchenyi utca – Rákóczi utca útvonalon található megállókba kerültek. A dinamikus rendszernek köszönhetően az utasok pontos információkat kaphatnak az induló járatokról. A táblákról leolvasható, hogy melyik a következő járat, mikor érkezik és merre tart az adott busz – tájékoztatott Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. A buszokat műholdas helymeghatározó (GPS) rendszerrel szerelték fel, ettől válik dinamikussá a rendszer. A GPS-nek köszönhetően pontosan lehet tudni, hogy a busz mikor érkezik a megállóba. A járműveken található tájékoztató tábla pedig közli, hogy melyik buszmegálló következik. A szóban forgó megállókat emellett térfigyelő kamerával is felszerelték, tovább növelve a közbiztonságot. A kamerákat a rendőrségen és a közterület-felügyeletnél figyelik.

A rendszer működéséről személyesen győződhettek meg a média képviselői, miután buszra szálltak Ács Rezső polgármester társaságában.

A rendszer átadásával lezárult a tavaly megkezdett közösségi közlekedési rendszer fejlesztési projektje. Az összesen 175 millió forint értékű beruházást 150 millió forintos támogatással valósította meg a megyeszékhely. A beruházás költségeinek nagy részét a tájékoztató rendszer kiépítése tette ki.

A fejlesztés részeként alakították át a Hunyadi utca és az elkerülő út kereszteződésében található kanyarodósávot. A projekt elemeként építették át a csatári torokban található buszfordulót is, melynek környékén járdarekonstrukció és parkosítást hajtottak végre. Szintén a fejlesztésnek köszönhetően épülhetett kerékpártároló a buszpályaudvar mellett.

A szerdai közgyűlésen hagyták egyébként jóvá a város, Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz, „Szekszárd buszmegállóinak burkolat felújítása” címmel benyújtott pályázatot. A pályázat útján 17 buszmegálló kaphat díszburkolatot. A fejlesztés célja – bár esztétikai javulást is eredményez – a buszöblök burkolati tartósságának növelése. A díszburkolat ugyanis kevésbé hajlamos arra, hogy a buszok nagy súlya alatt felgyűrődjön, emellett javítása is egyszerűbb és olcsóbb. A tervek szerint a programot idővel az összes buszmegállóra kiterjesztik.

A közeljövőben a tervek szerint megtörténhet a járatrendszer teljes felülvizsgálata és tapasztalatok szerinti átalakítása.

Ács Rezső emlékeztetett, Szekszárd – mint arról beszámoltunk – a héten csatlakozott Paks elektromos mobilitási programjához. A programban elektromos buszok beszerzésére pályázik majd közösen Paks és a megyeszékhely. A középtávú tervből 5-8 év múlva válhat valóság.


A 7-es buszra szálltak a média képviselői Ács Rezső társaságában. A polgármester a Béla király téri megállónál tartott rövid sajtótájékoztatót. Megjegyezzük, bár a képeken nem látszanak olvashatóan a feliratok, a tájékoztató táblák tökéletesen működnek. Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close