full screen background image
Keresés
2019 március 18 - hétfő
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Díszsorlövés dördült Szekszárdon

Díszsorlövés dördült Szekszárdon

2019.01.11. Iskolásokkal, szekszárdi polgárokkal telt meg péntek délelőtt a II. világháborús emlékmű környéke a Doni áttörés 76. évfordulója alkalmából megtartott kegyeleti megemlékezésen. Mintha az időjárás is a történelem a magyarok számára ezen tragikus eseményének felidézését hivatott volna szolgálni. Az időről időre feltámadó szélben érzett csípős hideg azonban csupán apró ízelítőt adott a résztvevőknek abból a jeges pokolból, ami a hazai hőseire várt 1943. január 12-én a Don-kanyarnál.

A magyar katonák a -30 fokos hidegben, felkészületlenül, megfelelő ellátás és támogatás nélkül, gyakran használhatatlan technikával szálltak szembe a modernebb felszereléssel harcoló, sztálingrádi győzelemtől fellelkesült szovjetekkel, akik pillanatok alatt felmorzsolták a kétségbeesett magyar csapatokat – mondta Ács Rezső, Szekszárd polgármestere megemlékező beszédében. Hozzátette, a családjuktól messzire került magyar katonáknak nem volt esélye.

Mint azt a városvezető részletezte, a 200 ezer honvédből közel 50 ezren elestek és nagyjából ugyanennyien megsebesültek, további közel 30 ezren pedig hadifogságba estek. Utóbbiak közül csak kevesen láthatták viszont szeretett szülőföldjüket. A tolnai hadosztályból 4502 katona és munkaszolgálatos vesztette életét a harcokban, közülük 172 volt szekszárdi – mondta Ács Rezső. Hozzáfűzte, mintegy 250 szekszárdi család vesztette el valamely hozzátartozóját a Donnál, vagy az oda, illetve visszafelé vezető úton.

Fotó: Kadarka.net

Mint a polgármester fogalmazott, az Ő leszármazottaik többsége ma is köztünk él és viszi tovább az elpusztított, eltűnt, vagy lelkileg, fizikailag tönkretett szülők, dédszülők, ükszülők emlékét. A családok sebei bár mára talán jobbára begyógyultak, egy-egy kép a falon, vagy a családi fotóalbumban még mindig figyelmeztet, egy háborúnak soha nincsenek győztesei – zárta le beszédét Ács Rezső.

V. Kovács Ferenc római katolikus lelkész Szent János apostol szavait idézve azt mondta, nagyobb szeretet senkinek szívében nincs annál, mint aki az életét adja a barátaiért. Mint fogalmazott, Isten ma sem kér többet, vagy kevesebbet mint, hogy bízzanak benne. Ez a bizalom teszi képessé az embert arra, hogy napról napra, vagy egyszer és mindenkorra életét adja másokért, az övéiért. Így emlékezünk meg, mert az emlékezés, főhajtás kötelesség, hűség és tisztesség, hiszen a doni katonákat hőssé tette az a helyzet, amit megéltek és vállaltak – fogalmazott a lelkész, aki ezt követően imát és áldást mondott a hősökért.

Fotó: Kadarka.net

A megemlékezés koszorúzással zárult, a város és az intézmények vezetői, a politikai és társadalmi szervezetek képviselői és a polgárok koszorúzták meg az emlékművet, míg utánuk szekszárdi iskolások helyezték el az emlékezés virágait. A megemlékezés zárásaként a szekszárdi kadét tanulók puskáiból díszsorlövés dördült el.

A megemlékezést Szekszárd önkormányzata, a Magyar Nemzetőrség Országos Szövetségének Katonai Hagyományőrző Tagozata, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Szekszárd Megyei Jogú Városi Szervezete és a Babits Mihály Kulturális Központ közreműködésével tartották meg. Közreműködött továbbá Korsós Gergely, a Garay János Gimnázium tanulója, valamint Orbán György és Kovács Zsolt.

A vezetőképen: Ács Rezső mondott megemlékező beszédet. Fotó: kadarka.net


Kovács Ferenc megemlékezés Szovjetunió
ElőzőKegyeleti megemlékezés a Doni áttörés 76. évfordulója alkalmából KövetkezőLosonczy Imre Géza lett az Év Iskolarendőre Tolnában


Read previous post:
Losonczy Imre Géza lett az Év Iskolarendőre Tolnában

2019.01.11....

Halőri továbbképző tanfolyamot tartanak Szekszárdon

2019.01.11....

Close