full screen background image
Keresés
2021 január 17 - vasárnap
  • :
  • :

Dokumentumfilm készül a Bartina Néptánc Egyesületről

Dokumentumfilm készül a Bartina Néptánc Egyesületről

2018.02.09. Életem a tánc, szerelmem a Bartina címmel forgat dokumentumfilmet Kindl Gábor a nagy múltú és fényes jelenű Bartina Néptánc Egyesületről, mely oly’ sok szekszárdi és környékbeli ember életére volt, illetve van nagy hatással.

A film elkészítésének ötlete tavaly, a Szekszárdi Retro című dokumentumfilm forgatása közben fogant meg – mondta el Kindl Gábor producer. Hozzátette, az egyesület története számos ponton illeszkedett volna tavaly elkészült dokumentumfilmjébe. Ám mivel a Bartina története, tevékenysége olyan kiterjedt és szerteágazó, úgy döntött, hogy egy teljes filmet szentel Szekszárd valószínűleg legismertebb és legelismertebb művészeti egyesületének.

Emellett Kindl Gábor azért is szeretné elkészíteni a filmet, mert a számos elismerés, különféle díj dacára még sosem forgattak dokumentumfilmet a Bartina Néptánc Egyesületről.

A film az indulástól kezdve egészen a jelenkorig mutatja be az egyesület történetét és tevékenységét, melyben a hagyományápolással párhuzamosan nagy szerepet kap a következő generációk képzése, az utánpótlás biztosítása is.

Mint a producer fogalmazott: az idő megy, de a Bartina marad, az egyesülettel fennállása során több ezer ember került kapcsolatba, az alkotás pedig az Ő bemutatásukon keresztül szeretné az egyesület monumentális lélekútját a néző elé tárni. A születőben lévő film, melyben a tervek szerint több mint ötven megszólaló lesz látható és hallható, sok archív felvétellel és fotóval is „elkényezteti” majd a befogadót.

A dokumentumfilm két fő szál mentén fut és az egyesület története szempontjából meghatározó két kulcsfigura, illetve nagy részben az Ő elbeszéléseik köré épül. Egyikük az alapító Szabadi Mihály, Bessenyei- és Csokonai díjas koreográfus, a másik pedig Matókné Kapási Julianna, az egyesület művészeti vezetője.

A filmben hallható és látható lesz többek között olyan 70 évnél idősebb megszólaló is, aki már a tagtoborzásra is elkísérte az alapító-koreográfus Szabadi Mihályt.

Az első forgatást tavaly decemberben, a Bartina Karácsonyváró Nagyműsorán tartották, a legutóbb pedig szerdán forgattak Szabadi Mihállyal és Matókné Kapási Juliannával. A film forgatása javában zajlik, a következő héten az egyesület négy korcsoportjának próbájára látogat el a stáb. A filmet az idén mutatják be.

A képek a szerdai forgatáson készültek. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close