full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Domborművet avattak a nemzeti összetartozás napján

Domborművet avattak a nemzeti összetartozás napján

2020.06.04. Domborművet avattak a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján, csütörtökön a Szekszárdi SZC Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiuma udvarán.

A nemzeti összetartozás napján megtartott ünnepségen köszöntő beszédében Juhász Gábor igazgató elmondta, a békediktátum aláírásának 100. évfordulója komoly ünnepségsorozatot indítottak el az intézményben. Kiemelte, a sorozat motivációját az összetartozás érzése szolgáltatta. Az ünnepségsorozat záróeseménye és egyben csúcspontja a dombormű felavatása – fogalmazott az igazgató, aki megköszönte Orbánné Tolnai Zsuzsannának, az iskola történelemtanárának a sorozat életre hívását.

Ünnepi beszédében Orbánné Tolnai Zsuzsanna arról szólt, hogy a békediktátum maradandó sebeket hagyott a Kárpát-medencében. Száz éve, 1920. június 4-én nemcsak történelmi városainkat, hegyeinket vesztettük el, de a nemzet is végzetes módon szétszakadt. Hozzátette, hárommillió magyar rekedt az új határokon kívül és az elmúlt egy évszázadban arra kárhoztattak, hogy többnyire ellenszélben védjék, őrizzék kultúrájukat.

A fából készült domborművet, mely egy megtépett zászlót tartó nőalakot ábrázol, annak alkotója, Király László, az iskola tanára és Dömötör Csaba, a Szekszárdi Szakképzési Centrum kancellárja avatta fel. Az ünnepségen közreműködött Tóbiás Györgyi, az iskola tanára, továbbá Balogh Máté, az intézmény volt diákja.

Fotó: Kadarka.net