full screen background image
Keresés
2019 december 5 - csütörtök
  • :
  • :

Dr. Kerekes Sándor Szekszárdon: megmenthető a Föld!

Dr. Kerekes Sándor Szekszárdon: megmenthető a Föld!

2017.02.05. Dr. Kerekes Sándor szerint teljes szemléletváltással megmenthető lenne a Föld. Az MTA doktora minderről a Mészáros Borházban, a Vállalkozói Szalon szerdai előadásán beszélt.

Dr. Kerekes Sándor, az MTA doktora elmondta, élete utolsó harminc évét „környezetvédő körökben töltötte”, ezekben a körökben pedig általában úgy vélik, hogy nem menthető meg a Föld. Mindezt pedig azzal szokták indokolni, hogy a természeti erőforrások előbb-utóbb kimerülnek, melegszik a klíma és csökken a biodiverzitás. Emellett néhány évtizeden belül 9 milliárdra szaporodhat az emberiség lélekszáma, és őket nemcsak etetni kell, de el kell látni mindazzal, amit szeretnének. Utóbbihoz pedig a gazdag európai polgárok élete szolgáltatja számukra a mintát. Látni kell, hogy a jelenlegi módon mindez lehetetlen – folytatta a közgazdász.

Dr. Kerekes Sándor szerint, ha a gazdaság növekszik, akkor a Föld megmenthető. Hozzátette, a közgazdászok erre általában azt mondják, hogy nem lehet végtelen növekedést produkálni a véges erőforrásokkal rendelkező bolygón. Ám mint fogalmazott, ha a gazdaság növekszik, akkor sok trend megfordul.

– Ha éket, vagyis szabályozást illesztünk a növekedés, a környezetterhelés, az energia- és erőforrás-használat, valamint a szennyezést okozó tényezők közé, akkor elképzelhető egy olyan világ, mely a Föld eltartóképességének határán belül marad – fogalmazott. Ehhez azonban pénzt kell áldozni ezekre a célokra – hangsúlyozta dr. Kerekes Sándor.

Fotó: Kadarka.net

Mint azt részletezte, ha egyenletesebben osztanák el a jövedelmeket, akkor mindenki megengedhetné magának, hogy szigetelje a házát és így mérséklődne az erőforrások felhasználása. Ha magasabb lenne az emberek jövedelme a harmadik világban, akkor minden gyermek iskolába járhatna, a lányok 22-23 éves korukig tanulnának és nem szülnének már 15 évesen, és nem hoznának világra 8-10 gyermeket.

– Ezen a módon megfordulnának a trendek és 20-30 év alatt óriási változások történhetnének. Ehhez viszont mindennek meg kellene változnia, az emberek viszont csak akkor hajlandóak a változásra, ha elégedetlenek – mondta.

Az emberek a klímaváltozásra súlyos problémaként tekintenek, ami igaz is, de szerinte csak azért mert politikailag behatárolt helyeken élünk. Ha valahol vízhiány van, onnan elvándorolnak az emberek, ám ez még nem jelenti azt, hogy a lokális vízhiány az egész bolygó eltartóképességét veszélyezteti – tudatta.

Fotó: Kadarka.net

A gazdasági fejlődést megfelelő határok közé szorítva a problémák megoldhatók – véli dr. Kerekes Sándor. Hozzátette ehhez arra van szükség, hogy ne csak a tőkét globalizálják, hanem az azt korlátok között tartó intézményrendszert is. Ez azt jelenti, hogy nem lehet hagyni, hogy Bangladesben napi 40 centet fizessenek egy nő munkájáért csak azért, mert a Földön 3 milliárd ember áll sorban munkáért.

Ha a világ nem jut el erre az állapotra, akkor elpusztul – állítja dr. Kerekes Sándor.

Szerinte az államnak, államoknak sok területen be kell avatkoznia ahhoz, hogy ez megvalósuljon, mivel a magántőke nem tudja biztosítani az embereknek a közjót, mint a jó minőségű ivóvizet, vagy a szennyvíztisztítást, a hulladék ártalmatlanítását. Hazai példaként említette, hogy „Magyarország az elmúlt 25 évben azt hitte, hogy mindent meg lehet oldani a magánszféra segítségével. Privatizálták a hulladékgazdálkodást, a vízellátást és most csodálkozunk hogy ezek nem tudnak működni – mondta. Nem működik és nem is működhet, mivel a magánszférában a versenyképesség számít” – fogalmazott az MTA doktora.

Az állami szférában viszont azt a nagy kérdés, hogy hogyan lehet az embereknek számára az alapvető szolgáltatásokat biztosítani – zárta le dr. Kerekes Sándor.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close