full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Dunai Antal kezdőrúgásával avattak új focipályát Szekszárdon

Dunai Antal kezdőrúgásával avattak új focipályát Szekszárdon

2017.09.26. Egymást érik a sportcélú fejlesztések a szekszárdi nevelési- és oktatási intézmények területén. Kedd délelőtt kiváló minőségű műfüves labdarúgó pályát adtak át Dunai Antal olimpiai arany- és ezüstérmes-, illetve egykori válogatott labdarúgó részvételével a Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán. A széleskörű összefogással megépült pálya arra is bizonyíték, hogy az önkormányzat annak ellenére sem hagyja sorsukra az oktatási intézményeket, hogy azoknak már nem fenntartói.

A 20×40 méter területű műfüves pálya a Magyar Labdarúgó Szövetség Országos Pályaépítési Programjában, az önkormányzat, illetve a Szekszárdi UFC és helyi vállalkozások összefogásával létesült. A mintegy 25 millió forintos beruházás hetven százalékát a labdarúgóklub által – részben helyi vállalkozásoktól – gyűjtött társasági adó fedezte, míg a maradék harminc százalék önerőt a város biztosította saját költségvetéséből.

A pályát  világítással is ellátták, így az a sötétedést követően is használható.

Az átadón Ács Rezső polgármester felidézte, az idén három óvodában létesült több sportág kipróbálására alkalmas műfüves sportpálya. Mint elmondta, az óvodai pályák átadásán azt ígérték, hogy minden korosztályba tartozó gyermek számára biztosítják a sportoláshoz szükséges feltételeket Szekszárdon. Ennek megfelelően az óvodák után az általános iskolák, majd a középiskolák következnek – tette hozzá.

Kárpáti Zoltán (b), Pekari Bernadett, Ács Rezső, Dunai Antal és Gerzsei Péter. Fotó: Kadarka.net

A városvezető emlékeztetett, hétfőn kültéri kosárlabdapályát adtak át a Babits Mihály Általános Iskolában, szeptember elején pedig az öltözők újultak meg a Garay általános iskolában. Mint azt hozzáfűzte, szeretnének még több sportpályát építeni, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tölthessék szabadidős tevékenységüket.

Dunai Antal olimpiai arany- és ezüstérmes-, illetve egykori válogatott labdarúgó elmondta, ez a pálya a részvételével hazánkban átadott első három pálya között van. Legutóbb Heréden adtak át jelenlétében hasonlót, ám a szekszárdi sokkal szebb – jegyezte meg a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe is beiktatott egykori labdarúgó.

A bajai származású Dunai Antal arról is szólt, hogy Ő annak idején a Duna parton és a libalegelőn volt kénytelen focizni. Ehhez kapcsolódóan kijelentette, nagy dolog, hogy a pálya rögtön az iskolaépület szomszédságában található. Az egykori válogatott focista, aki tíz évig volt edző Spanyolországban hangsúlyozta, a tehetség mellett sok gyakorlásra, edzésre van szükség ahhoz, hogy valakiből jó labdarúgó váljon.

Dunai Antal kezdőrúgásával avatták fel a pályát. Fotó kadarka.net

A mindennapos iskolai testnevelés nagyon fontos a gyerekek életében – tudatta Pekari Bernadett, a Garay János általános iskola igazgatója. Mint hozzátette, a nemrég felújított tornacsarnokban is meg tudják valósítani a mindennapos testmozgást, de ha jó az idő, akkor a gyerekek nagy örömére kint tartják a testnevelés órákat. Emellett a délutáni foglalkozásokhoz is előszeretettel használják a pályát.

Dunai Antal kérdésére, miszerint ki szereti a focit, a jelenlévő diákok, fiúk és lányok egyszerre kiáltották: én!

Az intézményvezető zárásként örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a pálya határidőre, a szeptemberi iskolakezdésre elkészült.

Kárpáti Zoltán, a Szekszárdi UFC elnöke a pálya átadását újabb mérföldkőnek nevezte a szekszárdi sport életében. Mint mondta, az idén átadott óvodai sportpályáknak és a most átadott iskolai műfüves pályának köszönhetően még jobb körülmények várják azokat a gyermekeket, akik a labdarúgást választják. Az elnök emellett reményét fejezte ki az iránt, hogy a sportág tovább élvezheti a város támogatását.

Fotó: kadarka.net

Egy évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy iskolák működtetését veszi át a KLIK az önkormányzatoktól, volt egy kis félsz, hogy mennyire tud együttműködni egy tankerület és egy önkormányzat, melynek már nincs teendője az iskolák fenntartása területén – fogalmazott Gerzsei Péter, a KLIK Szekszárdi Tankerületének igazgatója. Az igazgató hangsúlyozta, a pálya megvalósítása jó példa arra, hogy az önkormányzatok nem engedték el az iskolák kezét, arra, hogy fontos számukra a gyerekek sorsa. Hiszen az önkormányzat saját költségvetéséből biztosította az öltözők felújításához és egyéb sportfejlesztésekhez szükséges önerőt annak érekében, hogy javuljanak a mindennapos testnevelés, az oktatás feltételei.

Gerzsei Péter kijelentette, a tankerülethez tartozó települési önkormányzatok közül a szekszárdi a legaktívabb ezen a téren, hiszen itt egyre-másra létesülnek a különféle pályák.

A nemzeti szalagot Ács Rezső, Dunai Antal,  Gerzsei Péter, Kárpáti Zoltán és Pekari Bernadett  vágta át ünnepélyesen.  A szalag átvágása után Dunai Antal végezte el a kezdőrúgást, hivatalosan is felavatva az új pályát, melyet az iskola diákjai láthatóan nagy örömmel vettek birtokba.

Fotó: kadarka.net. A képgalériáért görgessen lejjebb!

Kapcsolódó anyagok:

47 millió forintos fejlesztés zárult le a Garay általános iskolában
Csak kevés ilyet találni hazánkban, Szekszárdon már kettő van
Rendhagyó ünnepséggel indult a tanév a Garay János Gimnáziumban
Multifunkciós sportpályát avattak az 1. számú óvodában
Minden ovis álma egy ilyen különleges sportpálya
Sportpályát avattak a Mérey utcai óvodában
Negyvennégy millió forintból épülhet sportpálya a Dienes Valéria iskolában
Műfüves focipálya épül két szekszárdi általános iskolánál
A Fekete Gólyák segítségével újult meg a Garay tornacsarnoka
Sok száz diák sportolhat jobb körülmények között Szekszárdon


Gerzsei Péter Kárpáti Zoltán KLIK MLSZ Pekari Bernadett