full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

„Ébresztő emberek” – a migráció mindenkire hatással lesz

„Ébresztő emberek” – a migráció mindenkire hatással lesz

2015.12.03. Az Európát sújtó migrációs hullám és az iszlám hatása meg fogja változtatni az életünket. Ezért jobb, ha tudatosan készülünk erre. Kobolka István ezredes tartott előadást a migrációról kedd este a PTE-KPVK Illyés Gyula Szakkollégiumában.

2018hirdetés

Kobolka István, a PTE egyetemi docense, a Védelmi Kutatási Központ alapítója mintegy harminc éven át dolgozott kémelhárítási és hírszerzési területen  a katonai titkosszolgálatnál. Kutatásainak fő területe a Balkán és Közel-Kelet. Beszélgetőpartnere, az est moderátora Kiss Natália interkulturális kutató volt.

– Ébresztő emberek! Ha akarjuk, ha nem, a migrációs hullámmal Európába beáramlott embertömeg mindenki életére hatással lesz – hívta fel a figyelmet az ezredes az előadáson. Azt lehetetlen volna megmondani, pontosan hány bevándorló jutott el Európába, a hivatalos adatok szerint csak Németországba mintegy 900 ezer főként muszlim vallású ember érkezett a migrációs hullámmal. Dr. Kobolka István szerint a valóság viszont ennek akár a duplája is lehet.

Van olyan uniós ország, ahol a közelmúltban megnégyszereződött a felsőoktatásban tanuló muszlim diákok száma.

A különböző kultúrák ilyen gyors ütemben történő találkozása pedig számos feszültséget okozó helyzettel jár. A problémák fő forrása lehet, hogy a befogadó európai nemzetek keresztény hiten nyugvó-, és a túlnyomó többségben iszlám országokból bevándorló muszlimok kultúrája és szokásai jelentős mértékben eltérnek. Kobolka István példaként hozta fel azt, ahogy az európai keresztények és a bevándorló muszlimok tekintenek a nőkre. Míg az unióban egyenjogúság van a nemek között, addig a muszlimok kimondva, vagy kimondatlanul, de másodrangú emberként tekintenek rájuk.

Másik komoly gond, hogy a kulturális  és életvitelbeli különbségek – a tapasztalatok szerint – hosszú távon is fennmaradnak. Számtalan példa akad arra, hogy több évtizede Nyugat-Európában élő muszlim családokban a nő nem mehet az utcára a férje engedélye nélkül. El kell fogadnunk, hogy a bevándorlók zöme egyáltalán nem akar változni, vagyis beilleszkedni a befogadó nemzet  kultúrájába. Olyannyira, hogy a legtöbb migráns még csak az adott ország hivatalos nyelvét sem tanulja meg, de a legtöbben angolul sem tudnak – mondta az ezredes.

A legtöbb Európába érkező migráns nem háború elől menekülő ember, hanem gazdasági bevándorló.

Bár többségében nem akarnak változni, közülük viszont sokan alapvetőnek tartják, hogy „vendéglátóik” tiszteletben tartsák vallási- és egyéb szokásaikat. Egy európai nő feltehetően nem kapna vízumot az Arab Emirátusokba, de ha mégis, vallásától függetlenül kendőt kellene húznia amikor utcára lép. Ezzel szemben tavaly Brüsszelben a helyi muszlim kisebbség tiltakozása nyomán – miszerint a jelkép sérti őket –  a hagyományoktól eltérően nem állíthattak fel karácsonyfát (egy modern térbeli elektronikus installációval helyettesítették – a szerk.).

Ha pedig a migránsok és a befogadó nemzet tagjai között feszültté válik a helyzet, az a régebb óta Európában élő kisebbséget is hátrányosan érintheti. Összetűzésbe kerülhetnek a befogadó ország tagjaival, de az újonnan érkezőkkel is. Előbbivel kapcsolatban személyes tapasztalatként említette, hogy arab származású régóta itt élő ismerősei a migrációs válság hazai tetőpontján Magyarországot és a magyarokat durva szavakkal bírálták.

Kobolka István és Kiss Natália Fotó: Kiss Albert

További komoly problémaforrás, hogy a számtalan különböző országból érkező migráns rengeteg problémát hoz magával otthonról. A köztük lévő korábbi etnikai-, vallási-, és más konfliktusok miatt a menekült táborokban gyakoriak az összetűzések, és a késelések.

Az egészségügyi kockázatok sem elhanyagolhatók, akad olyan afrikai ország – ahonnan bevándorlók érkeznek – melynek meglátogatását csak tizennégy oltás beadása után javasolják az európaiak számára. Ráadásul sok muszlim elutasítja, hogy nődoktorok kezeljék őket.

A sor azonban még itt sem ér véget. Sőt, az egyik legnagyobb probléma a migrációs hullámmal együtt járó bűnözés. Rengeteg a zsebes, ami a nyáron igencsak meglátszott a budapesti Keleti pályaudvar környékén eladásra felkínált mobiltelefonok számából és árából. Ám ennél aggasztóbb, hogy a nőkereskedelem és a nemi erőszak is gyakori.

Többnyire ugyancsak – a férfiakkal együtt kis számban bevándorló muszlim – nőket erőszakolnak meg a férfiak, de van, hogy kisfiúkat ér nemi erőszak. Sokkoló lehet az európai ember számára, de a nemi erőszak sok keleti országban nem is igazán számítanak bűnnek. Afganisztánban az is előfordul, hogy ha el is ítélnek valakit erőszakos közösülés miatt, akkor valamelyik feleség tölti le a férfi helyett a börtönbüntetést.

A szervezett bűnözés pedig ráépül az emberáradatra. Az embercsempészek hatalmas pénzeket szakítanak. Volt olyan magyar embercsempész, aki nap 700 ezer forintot keresett – mondta  Dr. Kobolka Itsván aki, a saját szemeivel látta a Keletinél, amint az afgán maffia védelmi pénzt szedett a migránsoktól.

A Keletinél csak látszólag volt káosz a migráció csúcspontján tartott demonstrációkon, a háttérből mindent az egyébként már jó ideje Magyarországon élő muszlimok közül kikerült öregek tanácsa tagjai irányítottak.

A bevándorlók sokszor olyanért fizetnek amiért nem is kellene. Sok migráns fizetett ki önként a „szervezett bűnözés vámszedőinek” 450 ezer és 900 ezer forint közti összeget teljesen feleslegesen. Hiába mondták el nekik, hogy csak az osztrák határig kell megvenni a vonatjegyet, a bevándorlók közül sokan inkább fizettek,  hogy biztos elérjék többnyire németországi úti céljukat.

Fő migrációs útvonalak az EU-ba. Grafika. MTI

Az, hogy az alvilág számára ilyen hatalmas bevételi forrást jelentenek a migránsok, szintén csak hajtóerőként szolgál a migrációs folyamatban. Kobolka István kiemelte, a bevándorlók addig biztosan jönni fognak, míg az „üzletelést” nem szüntetik meg.

Az olasz partokhoz bevándorlókat szállító hajók közül is sokat francia tulajdonosoktól béreltek ki.

Finnországban mára a muszlim lett a második legelterjedtebb vallás – hívta fel a figyelmet Kobolka István ezredes. Ám, mint az elmondásából kiderült, hazánkban is egyre nagyobb hatást gyakorol az iszlám. Budapesten például, ahol sok muszlim tanul a felsőoktatásban, mára szinte „divat” lett, annyira elterjedt a fejkendő viselete. Olyan magyar, keresztény lányok húznak kendőt, akiknek muszlim a barátjuk.  Mindezt az irántuk való toleranciából és tiszteletből teszik, ám anélkül, hogy pontosan felmérnék azt amivel ez jár. A kendő felhúzásának ugyanis szimbolikus jelentése van a muszlimok számára és nem lehet egyik napról a másikra csak úgy levenni.

Az ezredes aláhúzta, tiszteli a iszlám hitet, szerinte sok érték található az iszlám irodalomban és egyéb művészetekben. A müezzin hangját is szereti, de nem akar minden nap arra ébredni a saját hazájában.

Ha tetszik, ha nem, a bevándorlók már itt vannak és lesznek is, ezért a témával foglalkozni kell – hangsúlyozta az ezredes. Szerinte az volna a a megfelelő eljárás, ha az unió tagországai eldönthetnék, hogy mely országoktól és mekkora számban fogadnak migránsokat. Úgy véli, stratégiát kell arra alkotni, hogy kiket és  hogyan fogadnak be az európai államok. Üzleti szempontok alapján is, de az oktatásban is fel kell készülni a jövőre. Utóbbival kapcsolatban tanáremberként megjegyezte, arabul tudó – lehetőleg férfi – tanárok kellenek.

Többségében fiatalok érdeklődtek a téma iránt. Fotó: Kiss Albert

Az előadás után az ezredes portálunk kérdésére elmondta, többen arról beszélnek, hogy akár 50 ezer bevándorló is visszakerülhet Magyarországra, de szerinte a 15 ezer közelebb állhat a valósághoz. Érdeklődésünkre elmondta, a magyarok migrációjára is hatással lehetnek az események. Az ezredes nem tud róla, hogy magyar munkavállalót hátrány ért volna külföldön a migrációs hullám miatt. Ám kérdésünkre megerősítette, mivel rengeteg olcsó munkaerő áramlik be az uniós országokba, ezért elképzelhető, hogy kevesebb magyar talál majd magának állást külföldön.

Az Arab tavasz és a klímaváltozás a fő okok között

A hatalmas migrációs hullám megindulásának egyik fő mozgatórugója az Arab tavasz névvel emlegetett eseménysorozat volt. Az Arab tavasz tüntetésekkel vette kezdetét 2010-ben Tunéziában, majd számos afrikai, illetve Közel-keleti országot érintett. Az olyan diktátorok, mint a Líbiát korábban vezető Kadhafi eltávolítása egyrészt sok pozitív, ugyanakkor bizonyos negatív hatásokat eredményezett. Kobolka István ezredes megjegyezte, a véreskezű Kadhafi uralma alatt a „sötét afrikai” országok lakosai nem tudtak átkelni Líbia területén, hogy aztán Európa felé vegyék az irányt. Most viszont senki sem állja az útjukat.

Az ezredes véleménye szerint az amerikai demokrácia modelljét egyszerűen lehetetlen a Közel-Keleten, vagy Afrikában változtatások nélkül alkalmazni.

Emellett nagy szerepet játszott a migránsok tömeges útra kelésében az Afrikát és Közel-Keletet fokozottan sújtó klímaváltozás. Szíria gazdasága a fegyveres konfliktus kitörése előtt a térség országaihoz mérten képest erős volt. Ám a szír gazdaságok a klímaváltozás nyomán tönkrementek, a szárazsággal küzdő emberek megélhetése odaveszett. Az ISIS terrorszervezet térhódítása pedig csak tovább rontott a már amúgy is rossz helyzeten.

menekultjog-mtiA menekültjogért folyamodók száma az EU-tagállamokban, 2014 Grafika: MTI

A legtöbben mindenüket eladták

A jómódú szír és egyéb polgárok repülőre szálltak. A szegényebbek főként gyalog tették meg a hosszú utat. Portálunk kérdésére Kobolka István elmondta, ezek az emberek mindenüket eladták odahaza, sokan még adósságba is verték magukat, hogy eljussanak Európába (ahol aztán feleslegesen fizettek a maffiának 1500-3000 eurókat – a szerk.)

Az európai vezetők tétlensége és Angela Merkel politikája nagyban felelős

A probléma kezelése az ezredes szerint a leginkább Görögországnál, kisebb részben pedig Olaszország partjainál csúszott el. Pontosabban az okozta a problémát, hogy a politikai döntéshozók nem vették komolyan azt a tényt, hogy tömegek indultak meg Európa felé. Azt követően pedig minden ország csak meg akart szabadulni a migránsoktól, ahogy például Szerbia, mely a magyar zöldhatárhoz szállította a bevándorlókat, majd Ausztria, de más országok is hasonlóképpen tettek. Amikor már rég úton voltak a migránsok, az uniós politikusok még mindig csak töprengtek azon, hogy mi legyen.

A Magyarországon elsőként felállított és az uniós országok által kezdetben sokat bírált kerítés bevált a gyakorlatban,  hiszen mióta elkészült, azóta drasztikusan csökkent a hazánkba érkező migránsok száma. Mostanra pedig több ország is kerítést épített, vagy épít.

Kobolka István szerint ugyancsak hibáztatható a Németországot vezető Angela Merkel. A politikus bevándorlókat hitegető és biztató szavai felbátorították a migránsokat, akik tömegesen zúdultak Európára.

Rengetegen érkezhetnek még

Az ezredes úgy tudja, hogy egyedül Törökországban kétmillió szír állampolgár él táborokban, és további 400 ezer városokban, de Görögországnál is rengetegen tartózkodnak. Az EU jelenleg komoly pénzeket fizet azért ezeknek az országoknak, hogy visszatartsák a migránsok újabb áradatát, de Olaszország partjainál is ott az újabb bevándorló hullám.

A legfelső képen dr. Kobolka István Fotó: Kiss Albert
Read previous post:
Close