full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés nélküli szabadság alatt

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés nélküli szabadság alatt

2020.05.22. A járványügyi helyzet miatti gazdaságvédelmi intézkedések között több adóügyi könnyítés is szerepel. A munkavállalókat segíti, hogy a veszélyhelyzet miatti fizetés nélküli szabadság ideje alatt is jogosultak egészségügyi ellátásra.

A koronavírus-járvány miatt számos cég alkalmazottait fizetés nélküli szabadságra küldte. A munkavállaló biztosítása emiatt szünetel, ugyanakkor továbbra is jogosult az egészségügyi szolgáltatásra. Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt nem kell az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alá bejelentkeznie és a havi 7 710 forintot megfizetnie. 2020. május 1-től ugyanakkor a munkáltatót terheli a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók után az egészségügyi szolgáltatási járulék megállapítása, bevallása és megfizetése.

Akik már a kormányrendelet hatályba lépése (2020. április 22.) előtt bejelentkeztek az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére, ki kell jelentkezniük, és a már megfizetett járulékot – a törvényi feltételek fennállása esetén – visszaigényelhetik. Kijelentkezni a 20T1011 számú adatlapon lehet, ami benyújtható elektronikusan ügyfélkapun keresztül, postai úton, valamint személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Az adatlapot, illetve a levelet nem a NAV igazgatóságainak e-mail címére kell küldeni, mert az nem alkalmas az elektronikus ügyintézésre. Az így érkező kérelmeket nem bírálhatja el a NAV.

Az adatlaphoz csatolt mellékletben, illetve a levélben jelezni kell, hogy a veszélyhelyzet miatt van fizetés nélküli szabadságon a munkavállaló valamint, hogy mikortól nem kötelezett egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére. A legkorábbi időpont 2020. március 11. lehet.

A témával kapcsolatban érdeklődni a NAV Infóvonalán a 1819-es hívószámon lehet, valamint a hivatal a honlapján a „Segítség rendkívüli helyzetben (COVID-19)” rovatban valamennyi információ megtalálható.

Forrás: NAV
Read previous post:
Close