full screen background image
Keresés
2020 szeptember 14 - hétfő
  • :
  • :

Egy évezrede Európa védőbástyája – így ünnepelt Szekszárd augusztus 20-án

Egy évezrede Európa védőbástyája – így ünnepelt Szekszárd augusztus 20-án

2018.08.21. Augusztus 20. a magyarok 11 évszázada tartó győzelmének ünnepe, hiszen megmaradásunk, létezésünk felér egy csendes diadallal – mondta Szent István napi ünnepi beszédében Gyurkovics János önkormányzati képviselő Szekszárdon, államalapító királyunk szobránál tartott beszédében. 

A belvárosi római katolikus templomban – Petkó Tamás által – celebrált szentmisével vette kezdetét a Szent István nap és az új kenyér ünnepe augusztus 20-án Szekszárdon. A szentmisét követően ökumenikus kenyérszentelést tartottak dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor, Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész és Petkó Tamás római katolikus plébános részvételével.

Petkó Tamás szentelte meg az új kenyeret. Fotó: Kiss Albert

A kenyérszentelés után az idén először felvonulás színesítette a programot. A menet a Béla király téri templomtól indult a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett kíséretével és lovas huszárok felvezetésével, mögöttük hagyományőrző egyesületek, körök tagjai vonultak népviseletben. Az ünneplők Szent István, róla elnevezett téren álló szobra elé járultak, ahol a Himnusz eléneklését követően Gyurkovics János önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet.

Augusztus 20. immár 934 éve ünnep határon innen és túl, Szent István napja a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam 1000 éves folytonosságának emléknapja. Szent István legfőbb történelmi érdeme a magyar állam megalapítása, kiépítése és megszilárdítása, Európához való integrálása volt. Ez a nap a magyarok 11 évszázada tartó győzelmének ünnepe, hiszen megmaradásunk, létezésünk felér egy csendes diadallal – fogalmazott beszédében Gyurkovics János. Hozzátette, István király sikerének titka egységteremtő képességében rejlett.

Felvonulók a Szent István téren, augusztus 20-án. Fotó: Kiss Albert

Felidézte, az ünnepről Szent László király hozott döntést, 1083-ban ezen a napon, augusztus 20-án avatták szentté István király relikviáit a székesfehérvári bazilikában. A képviselő kiemelte, amikor Szent László trónra lépett zavar és bizonytalanság uralkodott, hódító ellenség és európai hatalmi játszmák fel-fel lobbanó tüze perzselte fel  fiatal országunkat. Ám a király felülemelkedett a széthúzáson, kitartott a keresztény Európa mellett, hogy Magyarország a magyarok országa maradhasson, egy független állam, mely együttműködik a bennünket tisztelőkkel, de ellenáll a jogainkat önkényesen csorbítani akaróknak.

Szent István és Szent László nélkül a magyarokat úgy szórta volna szét a szél, mint egy marék homokot – mondta a képviselő. A jelen korral párhuzamot vonva hangsúlyozta: „újra  látni kell, hogy csak az lehet a miénk, amit képesek vagyunk megvédeni. Újra meg kell védenünk a határainkat, azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált.”

Gyurkovics János zárásként felszólított, szeressük és becsüljük hazánkat, Isten áldását kérve rá.

Gyurkovics János önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet a Szent István téren. Fotó: Kiss Albert

Az ünnepség – melyen közreműködtek a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének tagjai – koszorúzással zárult. Szent István király szobránál a város vezetői, intézményvezetők, különféle egyesületek képviselői és polgárok helyezték el az emlékezés virágait.

Az ünnepségek sorát gyarapította az Újvárosi Római Katolikus Társaskör Szent István Házban megtartott rendezvénye, ahol Fekete Zoltán káplán tartott kenyérszentelést. Mint a káplán fogalmazott, Szent István, aki Szűz Mária kegyeibe ajánlotta országunkat, a keresztény állam megalapításával lelkünk üdvösségét is megalapozta. A jelen korral párhuzamot vonva azt mondta: Európa fényforrása lett Magyarország, mely nyíltan kiáll a keresztény értékek mellett, hazánk ma is – mint mindenkor – Európa védőbástyája.

Ács Rezső a Szent István Házban tartott ünnepségen. Fotó: Kiss Albert

Ács Rezső polgármester az ünnepségen többek között arról szólt, hogy augusztus 20-án azt is ünnepeljük, hogy 1000 éve létrejött egy ország Kelet-Közép-Európában és a mai napig fent maradt, miközben sok nép eltűnt. Azok az értékek, melyekkel Szent István útnak indított bennünket, komoly és erős alapot képeznek. Ezer éve egy új országot kellett létrehozni, ma pedig meg kell védeni azt, ami komoly kihívást, majdnem akkora munkát jelent, mint egy évezrede – fogalmazott a polgármester. Zárásként hangsúlyozta, a kormány azokat az értékeket szeretné erősíteni, melyek az elmúlt évszázadokban meghatározták a magyarok és az ország mindennapjait.

A rendezvény részeként átadták a „Horváth Károly Esperes Díjat”, melyet az idén Frei János vehetett át annak elismeréseként, hogy hosszú évek óta támogatja a társaskört. A díjat Gyurkovics János, a társaskör elnöke adta át.

Frei József (k) kapta a Horváth Károly Esperes Díjat. Fotó: Kiss Albert

Augusztus 20. alkalmából az idén először egész napos programok várták az érdeklődőket a Béla király téren. A gyermekes családok a népi játékparkban találhattak elfoglaltságot, délután négy órától a Band Of Streets szórakoztatta a jelenlévőket, míg öt órától humoros akrobatikus produkciót mutatott be a Firebirds. Este 9 órától a Virtus tánc-cirkusz – Duda Éva Társulat mutatta be előadását, mely az underground kortárstánc és a cirkuszi világ ötvözetéből született.

Az ünnepet tűzijáték zárta.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close