full screen background image
Keresés
2021 június 15 - kedd
  • :
  • :

Egy ősi maja királyság fővárosát tárták fel egy mexikói marhalegelőn

Egy ősi maja királyság fővárosát tárták fel egy mexikói marhalegelőn

2020.03.21. Egy ősi maja királyság fővárosára bukkantak mexikói és amerikai régészek egy mexikói marhalegelőn.

A Brandeis Egyetem antropológusa, Charles Golden vezette tudóscsoport 2018 júniusában kezdte meg a feltárásokat a Lacanja Tzeltal nevű lelőhelyen, a mexikói délkeleti részén lévő Chiapas szövetségi államban – adta hírül az egyetem honlapja.

A régészek úgy vélik, hogy a térség a Sak Tz’i maja királyság fővárosa lehetett, ahol időszámítás előtt 750 körül jelentek meg az első lakók, majd mintegy ezer évig lakott terület volt.

A régészek és antropológusok 1994 óta keresnek bizonyítékot Sak Tz’i létezésére, amikor egy másik maja régészeti lelőhelyen feltárt ősi leírásokban utalást találtak rá. A királyság neve a világ számos múzeumában megtalálható maja szobrokon is megjelenik.

A Sak Tz’i fehér kutyát jelent, és a leghatalmasabb maja királyság lehetett, ám igen kevés lelet maradt fenn róla a több jól ismert maja lelőhelyekkel – Chichen Itza vagy Paleque – összevetve.

A régészek maja szobrokat, síremlékeket találtak, egyikükön rituálék és csaták, az esőisten táncának leírásával. Rábukkantak piramisok, egy királyi palota és egy bálterem maradványaira is.

Golden szerint Sak Tz’i megtalálása nagy előrelépést jelent az ősi maja politika és kultúra megértésében.

Grafika: brandeis.edu

MTI
Read previous post:
Close