full screen background image
Keresés
2022 január 26 - szerda
  • :
  • :

Egy több mint három méteres óriáskalmár haláltusáját fotózták le Galíciában

Egy több mint három méteres óriáskalmár haláltusáját fotózták le Galíciában

2016.10.13. Egy több mint három méter hosszú óriáskalmár haláltusáját fotózták le az észak-spanyolországi Galíciában – adta hírül a spanyol sajtó szerdán. Eddig a világon csupán néhány alkalommal sikerült felvételt készíteni a faj még élő példányáról, és a part közelében még soha.

Luis Laria, a tengeri élőlényeket tanulmányozó és védelmező helyi szervezet, a CEPESMA elnöke elmondta: szeptember 30-án találták meg a 105 kilós nőstény állat partra sodort tetemét La Coruna közelében. Miután a leletről beszámolt a helyi sajtó, jelentkezett egy férfi, és azt állította, hogy fényképeket készített a még élő állatról.

Elmondta, hogy a parton sétálva egy hatalmas lényt látott lebegni a víz felszínén, ezért elővette a fényképezőgépét, hogy megörökítse. Az állat ekkor ránézett, elkezdte forgatni a testét és borvörösre változtatta színét.

Luis Laria szerint páratlan leletről van szó, és segíteni fog jobban megismerni ezeket az élőlényeket, amelyekről egyelőre kevés ismerettel rendelkeznek a tudósok.

Az elpusztult óriáskalmár tetemét a CEPESMA luarcai központjában tanulmányozzák. A feltételezések szerint egy másik óriáskalmárral vívott küzdelemben maradhatott alul, több végtagját is elveszítette, és végül belepusztult a sérülésekbe.

Az óceán mélyén élő, a világ legnagyobb gerinctelen állatának tartott rejtélyes óriáskalmár (Architeuthis) végtagjai nélkül akár hat-nyolc méter hosszú is lehet.

MTI

Fotó: Luis Laria, CEPESMA/Facebook
Read previous post:
Close