full screen background image
Keresés
2022 január 20 - csütörtök
  • :
  • :

Egy Tolna megyei szociális intézmény fenntartását is átvállalta evangélikus egyház

Egy Tolna megyei szociális intézmény fenntartását is átvállalta evangélikus egyház

2018.02.16. A Magyarországi Evangélikus Egyház csak olyan helyen vesz át az államtól szociális intézményt, ahol van evangélikus gyülekezeti háttér – mondta Fabiny Tamás, az egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

Az evangélikus egyház január 1-jétől négy szociális intézmény fenntartását vállalta át az államtól: a pszichiátriai betegek ágfalvai otthonát, a Békés megyei Körös-menti Szociális Centrumot, a dunakeszi Életfa Rehabilitációs Intézetet, valamint Tolna megyében az eddig a DÁM Önkormányzati Társulás által működtetett intézményt. Mind a négy intézményt egy már meglévő evangélikus diakóniai intézményhez csatolják.

Fabiny Tamás elmondta azt is, hogy a dunakeszi intézet a kistarcsai szeretetotthonnal együtt új néven Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálatként folytatja működését.

A püspök kitért arra, hogy az eddig állami intézmények dolgozóit átvette az egyház, az intézmények működtetését pedig a betegek után járó normatív finanszírozás biztosítja. Úgy fogalmazott: az átvételkor “nagyon tapintatosak akarunk lenni, és a meglévő jó gyakorlat megőrzésével szeretnénk folytatni a munkát”.

Az egyház által biztosított “hozzáadott érték”, hogy minden intézmény kap egy lelkészt. Többnyire az ottani egyházközségben működő lelkész látja majd el az intézményben is a lelkipásztori szolgálatot. A dolgozók munkáját segíti az evangélikus egyház diakóniai hálózata; a továbbképzések, szakmai konferenciák, valamint a bajor és finn diakóniával fenntartott kapcsolatok – tette hozzá.

A mostani intézményátvételekkel hatezerről nyolcezerre nőtt az evangélikus diakóniai intézményekben ellátottak és ezerötszázról kétezerre a dolgozók száma – mondta.

A képen Fabiny Tamás. Fotó: evangelikus.hu

MTI
Read previous post:
Close