full screen background image
Keresés
2021 szeptember 18 - szombat
  • :
  • :

Egy valódi szekszárdi szüretbe is belekóstol a berlini képzőművész

Egy valódi szekszárdi szüretbe is belekóstol a berlini képzőművész

2017.09.27. Szekszárdon folytatja a nyáron elindított rendhagyó csereüzleteit Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. Egy hajdúsági libatenyésztőnél és egy békési dinnyetermesztő gazánál eltöltött idő után ezúttal – szeptember 28. és október 4. között – egy szekszárdi családi borászatnál töltenek el egy hetet, miközben egy valódi szüretelésbe is belekóstolhatnak. A német alkotó ezalatt tájképet fest a gazdaságról, cserébe pedig arra kéri vendéglátóját, hogy forgasson kisfilmet és adjon betekintést munkájába, életébe. A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című projekt során készült festményeket és filmeket novemberben a gazdák településein, januárban pedig a budapesti Ludwig Múzeumban is bemutatják.

A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című kezdeményezés alapja tulajdonképpen egy csereüzlet, amelyben művészet és mezőgazdaság találkozik. Az egyhetes együttműködések alatt Antje Schiffers az egykori „vándorfestőket” megidézve egy-egy képet fest vendéglátóinak a gazdaságukról, míg a gazdák cserébe rövid videókat készítenek a munkájukról és beszámolnak a gazdálkodásról. Az ezekből összevágott „gazdafilmek” a gazdák szemszögéből igyekeznek megragadni az elmúlt évek, évtizedek változásait és főbb fordulatait. Hogyan hatottak ezek a fordulatok (pl. rendszerváltás, uniós csatlakozás) a mindennapos munkájukra, életükre milyen kihívásokat és lehetőségeket jelentettek?

Az alkotók novemberben visszatérnek a gazdák településeire, és a helyi közösség számára „Gazdafilmek éjszakája” címmel filmpremiert tartanak. A három Magyarországon készült film mellett más országokban dolgozó gazdák filmjeiből is válogatnak, amelyeket Antje Schiffers 2000 óta készített több mint tíz európai és afrikai országban. A magyar filmeket és a festményeket 2018. januárjában a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, a nemzetközi CAPP program eredményeit összefoglaló zárókiállításon is bemutatják. A CAPP Művészeti Együttműködési Program 2015-2018 képzőművészek és közösségek párbeszédét segíti elő nemzetközi képzések, rezidencia programok és pályázatok révén.

Fotó: Sárosdi Pince

A program fókuszában nem elsősorban a mű mint végső produktum áll, hanem a teljes alkotói folyamat, valamint a közösségekkel, közönséggel kialakítható kapcsolat és párbeszéd. A művész-kurátor páros október 4-én (szerdán) 18 órától Budapesten, az Aurórában invitál beszélgetésre, ahol beszámolnak a három gazdával való együttműködésről, Antje Schiffers bemutatja a 2000-ben indult művészeti kezdeményezést, és a korábbi, más országokban készült „gazdafilmekből” is vetít.

Szekszárdi borvidék – egy sikertörténet

Sokak szerint a szőlő- és borgazdálkodás érte el a rendszerváltás óta a legnagyobb fejlődést a termelési ágak közül. A szekszárdi borvidék is ilyen sikertörténet, hiszen korábban háttérbe szorított régiónak számított, a tsz-ek idejében nem voltak önálló borai. A kilencvenes évek elején alakult kispincék és családi borászatok mára jelentős sikereket értek el, 2016-ban az Év borászát is ez a régió adta. A helyi gazdák és borkereskedők a szekszárdi borok elismertsége kapcsán többek között a szakmai alapon, önszerveződő és önszabályozó módon történő összefogás fontosságát hangsúlyozzák.

Antje Schiffers a vándorfestő, virágrajzoló, bérművész

Antje Schiffers nemzetközileg elismert képzőművész, Berlinben él és dolgozik. Vándorfestő, virágrajzoló, bérművész – Schiffers előszeretettel ölt magára más-más szerepeket, s ezáltal sokoldalú művészeti tevékenységének – rajzainak, festményeinek, videómunkáinak és szövegeinek – a legkülönbözőbb társadalmi csoportok mindennapos életét teszi meg fő témájává. Bevett stratégiája a barter, amelynek értelmében saját alkotásait cseréli mások videóira, szövegeire és hétköznapi tárgyaira. Munkája gyakran emlékeztet egyfajta szociológiai terepmunkára, amely a művészet szerepét és jelentőségét vizsgálja különböző kultúrákban.

A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című kezdeményezést 2000-ben Thomas Sprengerrel közösen indította el. Schiffers együttműködéseivel rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon, többek között olyan neves intézményekben, mint a Secession (Bécs), GfZK (Lipcse), Hamburger Bahnhof (Berlin), Whitechapel Gallery (London), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Lentos Museum (Linz), Skirball Museum (Los Angeles), MUSAC (León).

http://www.antjeschiffers.de

Erdődi Katalin a rendhagyó kezdeményezések elindítója

Erdődi Katalin független kurátor, Bécsben és Budapesten él és dolgozik. Számos rendhagyó hazai kezdeményezés elindítója, többek között a köztéri és helyspecifikus művészeteket bemutató nemzetközi PLACCC Fesztivál (2008-2011), valamint a kortárstáncot és városi tereket összekapcsoló Body Moving programsorozat (2009-2014) alapítója és társkurátora, illetve a városi méhészkedést képzőművészettel és társadalomkritikával ötvöző „Közösségi Méz” projekt (2013) kurátora. Jelentős hazai és külföldi művészeti intézményekkel dolgozott együtt, mint a Trafó Kortárs Művészetek Háza, Ludwig Múzeum / Ludwig Inzert, Lipcsei Kortárs Művészeti Múzeum,
brut Bécs, imagetanz Fesztivál Bécs. Jelenleg a Bécsi Képzőművészeti Egyetem PhD-in- Practice, valamint a University of Reading és a Zürichi Művészeti Egyetem kurátori Phd programjának hallgatója, melynek keretében posztszocialista vidéki térségekben kutatja a művészeti és kurátori intervenció lehetőségeit.

Antje Schiffers egy német faluban, Heiligendorfban nőtt fel, Erdődi Katalint pedig nagyszülei révén a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Szamosangyaloshoz fűzik családi kötelékek, így a „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című kezdeményezés mindkettőjük személyes tapasztalataiból és élettörténetéből is táplálkozik.

CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme – A CAPP Művészeti Együttműködési Program projektjei 2017-ben

– Nyílt pályázat útján (56 pályázó közül) 7 projekt került kiválasztásra, amelyek magas színvonalú közösségi együttműködésen alapuló művészeti alkotások létrehozását vázolták fel. A 7 projektben előre láthatóan 25 művész vesz majd részt.

– Az elkészült projektek eredményeit 2018 januárjában a Ludwig Múzeumban szervezendő kiállításon ismerheti meg a nagyközönség.

Bővebben: http://www.ludwigmuseum.hu/site.php?inc=0&menuId=502&tartalom=txt

Bővebben:
https://www.szeretekgazdalenni.net (magyar és angol nyelven)
https://www.facebook.com/szeretekgazdalenni/
http://www.ichbingernebauer.eu/ (angol és német nyelven)

A vezetőképen Antje Schiffers alkotás közben. Fotó:  Erdődi Katalin
Read previous post:
Close