full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Egyedülálló szekszárdi panoráma várja a túrázót – fotók

Egyedülálló szekszárdi panoráma várja a túrázót – fotók

Ünnepélyesen átadták a Gemenc Zrt. új turisztikai attrakcióját, a csodálatos panorámát kínáló Bati-kereszt kilátót csütörtökön Szekszárdon.

Az avatószalagot Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára, Ács Rezső Szekszárd Polgármestere és Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója vágta át.

Csonka Tibor kiemelte, a Gemenc Zrt. évtizedes munkával, tervszerű turisztikai fejlesztéseket hajt végre a térségben. Állami tulajdonú társaságként igyekeznek minden a területükhöz tartozó település környékén kikapcsolódási lehetőségeket, ökoturisztikai értékeket nyújtani Szekszárdtól Bajáig, Keselyűstől Karapancsáig. Hozzátette: az erdőgazdaság felelősen gondolkodik a társadalomról, a közjólétről és a természetvédelmi szemléletformálásról. A kilátó egyedülálló turisztikai attrakció abban a tekintetben, hogy olyan nézőpontból mutatja be a méltán híres Szekszárdi Borvidéket, ahonnan korábban nem lehetett megcsodálni ezt a gyönyörű tájat.

Fotó: Steiner Viktor

Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára elmondta, a közelmúltban Szombathelytől nem messze és a Mátrában is felavattak egy-egy kilátót a Kéktúra útvonal mentén. Mint mondta, a túraútvonal összeköti az ország különböző pontjait. A helyettes államtitkár megköszönte a munkát a Gemenc Zrt. erdészeinek, akik küldetésük tudatában végzik munkájukat, és akik majd fenntartják a kilátót.

Ács Rezső, Szekszárd Polgármestere beszédében kifejtette, Szekszárd olyan természeti értékekkel rendelkezik, amit meg kell mutatni. A turizmus pedig kitörési pont lehet a város számára. Megköszönte a Gemenc Zrt.-nek, hogy olyan fejlesztéseket végeznek, melyek a város javát szolgálják. Mint mondta, a kilátóból a helybeliek, vagy a túrázók méltóképpen tekinthetnek le a városra és környékére. Hozzátette: azok akik megcsodálják Szekszárdot és az itteni panorámát, biztos visszatérnek még családjukkal, barátaikkal.

Porpáczy Attila káplán valódi összekötő pontnak nevezte a kilátót, amely rengeteg szervezés és munka gyümölcse. Olyan hely, ahol a véletlenül összetalálkozó idegenek ismeretséget köthetnek – mondta, mielőtt szenteltvízzel megáldotta a létesítményt.

Fotó: Steiner Viktor

A teljes beruházást – a kilátót és a mellette található erdei kirándulóhelyet, ahol parkoló, fedett pihenő és tűzrakó hely is várja a turistákat – 32,5 millió forintból valósította meg a Gemenc Zrt. A beruházáshoz szükséges összegből 26,5 millió forintot az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapja finanszírozott meg.

A kilátó a Szekszárdi-dombság északi részén, annak egyik legmagasabb pontján, a Dél-Dunántúli Kék Túra, a Magyar Zarándokút és a Mária út közelében épült fel. Szekszárdtól nyugatra terül el az a közel 570 hektáros sötétvölgyi erdő, ahol felállították a rétegelt-ragasztott fa elemekből készült kilátót. A 280 méter tengerszint feletti magasságban épült turisztikai létesítmény padlószintje 15 méter magasan helyezkedik el. A teljes magassága mintegy 20 méter és egyszerre akár 20 fő befogadására alkalmas.

A Gemenc Zrt. az elmúlt években több pihenőhelyet, forrásfoglalást és erdei játszóhelyet magába foglaló kirándulóerdőt alakított ki a környéken. A szekszárdiak nagyon kedvelik ezt a kirándulócélpontot, ezért határozott úgy az erdőgazdaság, hogy létrehozza a környék legjelentősebb közjóléti fejlesztését, a Bati-kereszt kilátót.

A Gemenc Zrt. elmúlt évi ökoturisztikai fejlesztései

Az Országos Kékkör megújuló szakaszain idén tavasszal már új pihenőhelyek várják az erdőjárókat, Nyárilegelő és Baja között két híd megépítésével új nyomvonalon közlekedhetnek a kirándulók. Tavaly ősszel Baján megnyílt a Gemenc Vándorpont. A komplexum a gyalogos és a vízi turistáknak is ideális megállóhelye, de a legtöbb szolgáltatást a kerékpárosok tudják igénybe venni, hiszen ez a pihenő kerékpárjavító műhellyel, kerékpártárolóval, mosodával, közösségi információs helyiséggel várja a turistákat.

Szintén ősszel vehette birtokba a nagyközönség a Gemenci erdő északi kapuját, a Keselyűsi Fogadóépületet, a Sió-holtág mellett épült új madármegfigyelő tornyot, valamint a keselyűsi tanösvényt is. Mindezek előzményeként 2014 tavaszán megnyílt a pörbölyi Ökoturisztikai Központ „GEMENC KINCSEI – Élet az ártéri erdőben” című interaktív állandó tárlata, ahol élményszerű, az információk befogadását audiovizuális elemekkel segítő korszerű kiállítással találkozhatnak az érdeklődők. A fejlesztéseknek köszönhetően Nagyrezétben elkészült a Méhészeti Gyűjtemény, amelyet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elismert méhészeti bemutatóhellyé nyilvánított.

Lassiban megújult, kibővült és érdekesebbé vált a Halászati Kiállítás. Malomtelelőnél pedig elkészült a Molnárka tanösvény, ahol játékos és érdekes formában ismerkedhetnek meg a legkisebbek a gemenci ártér csodálatos állataival, egyedi növénytársulásaival, meseszerű gombáival, misztikus történelmével. Ez a tanösvény megosztott elő helyezést ért el 2014-ben az Év Ökoturisztikai Létesítménye versenyen, tanösvény kategóriában.

A Bati-kereszt kilátóhoz a Béla térről a Bartina utcába fordulva, majd a Remete utcán végighaladva, a Kápolna térre érve, a Kerékhegyen át Sötétvölgy irányába haladva juthatnak el.


Korábbi képgalériánk a kilátóról Fotó: Kiss Albert

A kilátó a Google térképén