full screen background image
Keresés
2021 május 4 - kedd
  • :
  • :

Egykori bajtársak találkoztak közel fél évszázad után Szekszárdon

Egykori bajtársak találkoztak közel fél évszázad után Szekszárdon

2017.05.21. Mintegy ötven év után találkoztak szombaton az egykori 5. Önálló vegyi sugárfelderítő század katonái Szekszárdon. A mára hetven feletti egykori katonák a Fecbook közösségi oldalon találtak ismét egymásra.

A bajtársi találkozóra mintegy hetvenöt egykori katona kapott meghívást az ország minden szegletéből. A volt laktanyánál, majd a Szent István Házban megtartott találkozóra végül több mint hatvanan jöttek el.

A bajtársakat a szekszárdi Friedmann Tamás köszöntötte, aki elmondta, a rendezvényre az MN 9224 századnál egykor parancsnoki, vagy tényleges sorállományú szolgálatot teljesítők kaptak meghívást. Az egykor tizedesi fokozatban és laboránsi beosztásban dolgozó Friedmann Tamás azt is megemlítette, hogy az 1971 és 1973 február között ide bevonultak voltak azok, akik utoljára ebben a laktanyában kezdték el és fejezték be a sorállományú időszakot. Ezt követően az egész századot átvezényelték Kiskőrösre. Hozzátette, a valamikori laktanya helyén mára egyedül az ő századuk épülete maradt meg átalakított formában, ugyan ma már az épület a Vendéglátóipari Szakközép Iskolának ad otthon.

A volt laktanya egykori bejáratánál találkoztak a korábbi bajtársak. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap. 

A század azonnali alakulatként működött, emellett itt képezték ki azokat a leendő rajparancsnokokat, akik aztán a hadsereg más csoportjaihoz visszatérve rajparancsnoki teendőket láttak el – tudtuk meg Szikora Mihály szervezőtől, nyugállományú honvéd ezredestől, aki 1970 augusztusában vonult be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóról Szekszárdra, az egykori 5. Önálló vegyi sugárfelderítő századhoz.

Hozzátette, elsőként 1960-ban jött Szekszárdra egy hadseregközvetlen vegyvédelmi zászlóalj és 1961-ben alakult meg a hadseregközvetlen század. A zászlóalj és a század elöljárósága is Székesfehérváron volt, a század első laboratóriumi vezetője a szekszárdi Kiss Imre lett. Mint azt tudatta, a század bő 12 évet élt az egykori Magyar Néphadseregen belül. 1973-ban aztán Kiskőrösre vezényelték át őket, ahol a század összeolvadt egy vegyvédelmi ezred kezdeményével és így lett belőle a 93. Önálló vegyvédelmi ezred. Szekszárdon ekkor már csak egy vegyvédelmi zászlóalj maradt, egészen 1987 májusáig. Szikora Mihály ennek volt a parancsnoka. Mint fogalmazott ezzel Szekszárdon úgyszólván ki is halt a vegyvédelmi szakma, legalábbis a Néphadseregen belül.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap. 

Mint azt visszaemlékezésében elmesélte, éles helyzetük szerencsére nem volt, de éles gyakorlatokat hajtottak végre mérgező és sugárzó anyagokkal. Ezeken gyakorolták be a katonák azokat a fogásokat, amiket aztán harchelyzetben kellett volna alkalmazni.

Egy gyakorlaton történt az az eset is, mely Szikora Mihály számára a legérdekesebb emlék maradt ebből az időből. Fiatal tisztként szolgált 1970-ben, vagy 1971-ben, amikor Szálkára vezényelték őket gyakorlatra. Egy rakéta azonban rossz helyen csapódott be és felgyulladt a mező, a lángok pedig a közeli fiatal fenyvest is veszélyeztették.

– Azóta tudom, hogy a katonáim azért mentek tüzet oltani, mert én is ott voltam, én pedig azért oltottam a tüzet, mert ők ott voltak. Ez az eset is bizonyította, hogy együtt lehet hatékonyan feladatokat elvégezni. Ez az élmény aztán meghatározó maradt számomra – mesélte Szikora Mihály.

Csoportképen az egykor bajtársak. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap. 

– Túl jól sikerült a gyakorlat, de pánik hangulat nem volt. Nagy baj is lehetett volna, de köszönhetően Szikora Mihály szakaszparancsnoknak és annak, hogy mindenki tette amit a szíve diktált, sikerült eloltani a tüzet – csatlakozott a kiskufélegyházi Dobrovszki Miklós, aki szintén jelen volt az emlékezetes eseménynél.

Dobrovszki Miklós azt is elmesélte, hogy tavaly nála, Kiskunfélegyházán tartották meg az 5. Önálló vegyi sugárfelderítő század első találkozóját, ahol tizennégyen voltak jelen. Akkor határozták el, hogy az idén volt szolgálati helyükön, Szekszárdon találkoznak. A volt bajtársakra a Facebook közösségi oldal segítségével találtak rá.

A szekszárdi találkozó megszervezésében Bodrogi Tibor, Hepp Ádám és Müller Ernő segített Szikora Mihálynak. Az egykori század volt katonái megtekintették a volt laktanya még fennmaradt és ma már iskolaként szolgáló épületét, majd a Szent István Házban folytatódott a találkozó, ahol Szikora Mihály rendhagyó történelemórát tartott, majd kötetlen beszélgetés zajlott az egykori bajtársak között.

A vezető képen a szekszárdi Friedmann Tamás (a képen jobbra) köszönti a megjelenteket. A háttérben az egykori laktanya mára egyetlen megmaradt, iskolaként funkcionáló épülete. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close