full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Egyre növekszik Szekszárd és a térség energiaigénye

Egyre növekszik Szekszárd és a térség energiaigénye

2019.09.04. A szekszárdi és a környező ipari parkok, illetve a térség gazdasági fejlődésének növekvő energiaigényeit figyelembe véve végzi fejlesztéseit az E.on energiaszolgáltató, szoros együttműködésben az önkormányzattal.

Összesen több mint 2,8 milliárd forintot fordít az áram- és gázhálózat karbantartására és fejlesztésére az idén az E.ON energiaszolgáltató a szekszárdi üzemek területén, mely nagyságrendileg Tolna megyét fedi le. Ebből az áramhálózat fejlesztése és üzemeltetése több mint 2 milliárd forintot, a gázhálózat fejlesztése és üzemeltetése mintegy 800 millió forintot tesz ki.

Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója elmondta, a régió, a megye soha nem látott mértékben fejlődik, ami jól tetten érhető a növekvő energiaigényen. Hozzátette, a fejlesztések fő motorja az új igények, illetve azok kiszolgálása. A munkák tervezésekor kiemelt figyelmet kapnak a helyi ipart érintő beruházások, melyek a térségben működő vállalatok és vállalkozások üzleti fejlődését segítik.

Mint Németh Imre fogalmazott, a beruházások összehangolása szoros együttműködést igényel a szekszárdi önkormányzattal.

A vállalatcsoport Tolna megyében 4000 km hosszú áram-, és 2000 km gázhálózati vezeték üzemeltetéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról gondoskodik, ebből 385, illetve 150 km Szekszárdon működik.

Tudatta, kiemelt projektként 1,7 milliárd forintból új alállomás épül Mözs területén Szekszárd számára, ugyanis a meglévő elérte a határát. A 132/22kV-os alállomás, mely jelenleg tervezési szakaszban van, a gazdaság fejlődésével megnövekedett ipari igényekre ad választ, és a tervek szerint 2021-ben készül el. A projekthez
kapcsolódó beruházások jelentősen javítják a lakosság és a térségben található vállalkozások villamosenergia-ellátását is.

Fotó: Kadarka.net

Kincses Endre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szekszárdi üzemének vezetője tudatta, a vállalatcsoport Szekszárdon 18 – a kisfeszültségű és középfeszültségű áramhálózatokat érintő – beruházási munkát tervezett a 2019-es évben, összesen 147 millió forint értékben. A Samsonite-t ellátó transzformátor állomás bővítése már megtörtént, míg az ipari parkban jelentkező többlet villamosenergia igény biztosítására új kábeleket fektetnek. Szintén az ipari parkban valósult meg egy 14 millió forintos beruházás, amely a megnövekedett villamosenergia és földgáz igényre adott választ. Emellett egy épülő társasház számára is új villamos hálózatokat alakítanak ki.

Horváth György, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. szekszárdi üzemének vezetője arról szólt, hogy Szekszárd földgázvezeték-hálózata viszonylag fiatal, így néhány évig még nincs szükség nagy arányú rekonstrukciós beavatkozások elvégzésére. A legnagyobb munkát az új energiaigények kielégítése adja. Megugrott azon lakossági igények száma, amelyekben a földgáz hálózatra való csatlakozási szándékukat, a földgáz bevezetését kérték a tulajdonosok, illetve az ipari célú bővítési és új földgázfelhasználási igények is jellemzőek. Az idén mintegy 900 új leágazás, 8 km elosztóvezeték létesülhet Tolna megyében.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere elmondta, az önkormányzat biztos hátteret szeretne teremteni a lakosság és a vállalkozások számára, amire előre fel kell készülni. Ehhez pedig az önkormányzat és az energiaszolgáltató közötti folyamatos egyeztetések szükségesek. Kiemelte, a Tolnatej Zrt. mellett létesülő 100 hektár területű új ipari parkot – melynek kialakítása folyamatban van – is energiával kell ellátni. Emellett a Modern Városok Programban épülő új tudásközpont, az új sportcsarnok és a rekreációs központ is növeli majd az energiaigényeket.

A városvezető kiemelte, a családvédelmi akcióterv hatására egyre több fiatal költözik Szekszárdra, valamint a paksi atomerőmű bővítése kapcsán is igény merült fel új lakások építésére a városban, ami szintén növekvő energiaigénnyel jár.

Beruházások Tolna megyében

Szekszárd mellett a megye számos pontján is folynak beruházások 2019-ben. Bonyhádon 145 millió forint értékben kerül sor alállomás-fejlesztésre, valamint az itt található ipari park bővítése kapcsán 25 millió forintos fejlesztést tervez az energiacég.

Tamásiban 63 millió forint értékben valósul meg az áramhálózat üzembiztonságát fenntartó beruházás.

Pakson a második ütemben idén 122 millió forint értékben végeznek fejlesztéseket a szakemberek, melyeket elsősorban a többlet energiaigények kielégítése érdekében valósítanak meg. Bátaszéken az ipari park fejlesztése kapcsán egy 50 millió forintos költségű hálózati beruházás zajlik majd.


ElőzőEzúttal sem találtak legyőzőre az atomerőmű tűzoltói KövetkezőKözel száz Tolna megyei iskola vesz részt az iskola rendőre programban


Read previous post:
Közel száz Tolna megyei iskola vesz részt az iskola rendőre programban

2019.09.04....

Pályázatot hirdetett a szekszárdi önkormányzat

2019.09.04....

Close