full screen background image
Keresés
2020 október 23 - péntek
  • :
  • :

Egyre növekszik Szekszárd és a térség energiaigénye

Egyre növekszik Szekszárd és a térség energiaigénye

2019.09.04. A szekszárdi és a környező ipari parkok, illetve a térség gazdasági fejlődésének növekvő energiaigényeit figyelembe véve végzi fejlesztéseit az E.on energiaszolgáltató, szoros együttműködésben az önkormányzattal.

Összesen több mint 2,8 milliárd forintot fordít az áram- és gázhálózat karbantartására és fejlesztésére az idén az E.ON energiaszolgáltató a szekszárdi üzemek területén, mely nagyságrendileg Tolna megyét fedi le. Ebből az áramhálózat fejlesztése és üzemeltetése több mint 2 milliárd forintot, a gázhálózat fejlesztése és üzemeltetése mintegy 800 millió forintot tesz ki.

Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója elmondta, a régió, a megye soha nem látott mértékben fejlődik, ami jól tetten érhető a növekvő energiaigényen. Hozzátette, a fejlesztések fő motorja az új igények, illetve azok kiszolgálása. A munkák tervezésekor kiemelt figyelmet kapnak a helyi ipart érintő beruházások, melyek a térségben működő vállalatok és vállalkozások üzleti fejlődését segítik.

Mint Németh Imre fogalmazott, a beruházások összehangolása szoros együttműködést igényel a szekszárdi önkormányzattal.

A vállalatcsoport Tolna megyében 4000 km hosszú áram-, és 2000 km gázhálózati vezeték üzemeltetéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról gondoskodik, ebből 385, illetve 150 km Szekszárdon működik.

Tudatta, kiemelt projektként 1,7 milliárd forintból új alállomás épül Mözs területén Szekszárd számára, ugyanis a meglévő elérte a határát. A 132/22kV-os alállomás, mely jelenleg tervezési szakaszban van, a gazdaság fejlődésével megnövekedett ipari igényekre ad választ, és a tervek szerint 2021-ben készül el. A projekthez
kapcsolódó beruházások jelentősen javítják a lakosság és a térségben található vállalkozások villamosenergia-ellátását is.

Fotó: Kadarka.net

Kincses Endre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szekszárdi üzemének vezetője tudatta, a vállalatcsoport Szekszárdon 18 – a kisfeszültségű és középfeszültségű áramhálózatokat érintő – beruházási munkát tervezett a 2019-es évben, összesen 147 millió forint értékben. A Samsonite-t ellátó transzformátor állomás bővítése már megtörtént, míg az ipari parkban jelentkező többlet villamosenergia igény biztosítására új kábeleket fektetnek. Szintén az ipari parkban valósult meg egy 14 millió forintos beruházás, amely a megnövekedett villamosenergia és földgáz igényre adott választ. Emellett egy épülő társasház számára is új villamos hálózatokat alakítanak ki.

Horváth György, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. szekszárdi üzemének vezetője arról szólt, hogy Szekszárd földgázvezeték-hálózata viszonylag fiatal, így néhány évig még nincs szükség nagy arányú rekonstrukciós beavatkozások elvégzésére. A legnagyobb munkát az új energiaigények kielégítése adja. Megugrott azon lakossági igények száma, amelyekben a földgáz hálózatra való csatlakozási szándékukat, a földgáz bevezetését kérték a tulajdonosok, illetve az ipari célú bővítési és új földgázfelhasználási igények is jellemzőek. Az idén mintegy 900 új leágazás, 8 km elosztóvezeték létesülhet Tolna megyében.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere elmondta, az önkormányzat biztos hátteret szeretne teremteni a lakosság és a vállalkozások számára, amire előre fel kell készülni. Ehhez pedig az önkormányzat és az energiaszolgáltató közötti folyamatos egyeztetések szükségesek. Kiemelte, a Tolnatej Zrt. mellett létesülő 100 hektár területű új ipari parkot – melynek kialakítása folyamatban van – is energiával kell ellátni. Emellett a Modern Városok Programban épülő új tudásközpont, az új sportcsarnok és a rekreációs központ is növeli majd az energiaigényeket.

A városvezető kiemelte, a családvédelmi akcióterv hatására egyre több fiatal költözik Szekszárdra, valamint a paksi atomerőmű bővítése kapcsán is igény merült fel új lakások építésére a városban, ami szintén növekvő energiaigénnyel jár.

Beruházások Tolna megyében

Szekszárd mellett a megye számos pontján is folynak beruházások 2019-ben. Bonyhádon 145 millió forint értékben kerül sor alállomás-fejlesztésre, valamint az itt található ipari park bővítése kapcsán 25 millió forintos fejlesztést tervez az energiacég.

Tamásiban 63 millió forint értékben valósul meg az áramhálózat üzembiztonságát fenntartó beruházás.

Pakson a második ütemben idén 122 millió forint értékben végeznek fejlesztéseket a szakemberek, melyeket elsősorban a többlet energiaigények kielégítése érdekében valósítanak meg. Bátaszéken az ipari park fejlesztése kapcsán egy 50 millió forintos költségű hálózati beruházás zajlik majd.
Read previous post:
Close